marți, 10 aprilie 2012

Terapie pentru mame si fiice

Ultima data cand am fost intr-o prapastie, o ora de terapie costa 100 de lei. Am descoperit recent un tip de terapie care costa numai 20 de lei 2 ore si jumatate.

*

Cabinetul de terapie de care va povestesc se numeste Teatrul Mic, iar terapeutii pe care ii veti intalni in timpul acestei sesiuni se numesc Maia Morgenstern, Ilinca Manolache, Radu Gheorghe, Dan Condurache, Sorin Medeleni si Tudor Aaron Istodor. 


"Profesiunea domanei Warren", terapia pe care v-o recomand, este prezentata ca "o comedie neplacuta de George Bernard Show". Piesa, care a avut premiera la Londra, in 1902, a scandalizat publicul la vremea respectiva din cauza continutului controversat. Si asta deoarece profesiunea doamnei Warren este aceea de fosta prostituata.


Kitty Warren (interpretata fantastice de Maia Morgenstern) si-a crescut fiica prin internatele unor scoli particulare, departe de viata ei reprobabila, oferindu-i tot ceea ce ea nu a avut niciodata: haine frumoase, siguranta, acces la cultura si, mai presus de toate, o educatie aleasa. Ajunsa la batranete, doamna Warren isi doreste sa isi petreaca mai mult timp cu fiica ei si sa recupereze toti anii pierduti.


Va accepta insa fiica ei, absolventa de Cambridge si o persoana cu inalte standarde morale, trecutul indoielnic al mamei si ii va permite sa faca parte din viata ei? Asta ramane sa aflati atunci cand mergeti sa vedeti piesa.

Am recomandat-o drept o terapie pentru mame si fiice datorita unei scene, cea mai incarcate emotional, care mi-a facut pielea gaina. In ea, fiica si mama sunt fata in fata si se descopera una pe alta, dincolo de ipocrizie si de conventiile sociale.


Daca mama v-a povestit macar o data de sacrificiile pe care le-a facut ca sa va creasca sau ati avut macar o cearta serioasa cu ea pe tema valorilor diferite pe care le impartasiti, piesa asta s-ar putea sa actioneze ca o oglinda, ajutandu-va pe amandoua sa va intelegeti mai bine. Dar spectacolul poate fi la fel de bine savurata si alaturi de iubit, prietena sau de intreaga familie.

*

Pentru mine, care am asistat la premiera spectacolului, pe 31 martie, cel mai emotionant moment a fost dupa ce s-a tras cortina, cand actorii au iesit la aplauze. 

Dupa ce a multumit publicului, Maia Morgenstern a spus ca in sala sunt doi dintre actorii care au jucat in trecut aceasta piesa si le-a cerut sa urce pe scena (la noi, piesa a fost montata pentru prima data in 1929, cu Lucia Sturza Bulandra in rolul principal si apoi, tot pe scena Teatrului Mic, in 1945, cu Maria Filotti si, in 1974, cu Olga Tudorache). 

Dupa nenumarate insistente, pe scena au urcat o doamna si un domn, ambii in varsta si ambii vizibil emotionati. Domnul, care aveam sa aflu, era actorul Constantin Codrescu, a povestit cum n-a mai fost pe aceasta scena din 1977 si cum n-ar mai fi visat ca va mai fi vreodata aplaudat (in septembrie va implini 81 de ani). Iar doamna, al carei nume din pacate nu-l stiu, s-a emotionat teribil atunci cand mai tinerii colegi de scena i-au dat ei florile primite de la spectatori si le-a multumit actorilor ca nu i-au uitat.

E greu sa pun in cuvinte emotia acestui moment, dar la sfarsitul lui, in timp ce aplaudam in picioare cele trei generatii de actori (in piesa sunt si doi actori foarte tineri, Ilinca Manolache si Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei Morgenstern), ma luptam cu lacrimile, la fel ca si ceilalti spectatori.

*

Daca nu sunteti ocupati de azi intr-o saptamana (deci marti, 17 aprilie, de la ora 19.00), va recomand sa mergeti la aceasta terapie prin teatru. Si sa le faceti o bucurie si mamelor voastre, invitandu-le sa vi se alature.

2 comentarii:

Mimoza spunea...

foarte frumos gestul doamnei Maia :)

Photography Lady spunea...

Cat de frumos este teatrul Romanesc si cate surprize are de oferit!
Emotionant trebuie sa fi fost!

As dori sa merg si eu la teatru, in August mai este stagiune, sau sunt deja in vacanta cu totii>>?