miercuri, 20 decembrie 2006


Craciunul pentru cei carora le pasa


Stiu ca de Craciun, macar, oamenii vor sa se gandeasca la cozonaci pufosi, la brazi si la cadouri. Eu, una, stiu ca asta fac. Daca, insa, n-ati apucat sa treceti o batranica strada, sa cumparati dulciuri pentru un orfan sau sa faceti orice altceva in acord cu spiritul acestei sarbatori (sa nu uitam) crestine, citi mai jos- in caz contrar mergeti la postul urmator.


Fotografia aceasta am descoperit-o in ultimul numar din "The Economist". Dupa cum bine vedeti, textul este suficient de frapant incat sa te faca sa intri pe site, sa vezi despre ce este vorba.


Pe scurt: Genocid in secolul XXI. In Darfur, Sudan. In 2003, presedintele Sudanului, Omar al-Bashir a pornit o actiune de reducere la tacere a opozitiei, trimitand trupe de soldati sa macelareasca inregi sate ale Sudanului. Dupa trei ani, 40o de mii de barbati, femei si copii nevinovati au fost ucisi. 2,5 milioane alungati din casele lor si fortati sa traiasca in tabere de refugiati. Alte zeci de mii violati, torturati si terorizati. La scara planetara, s-a pornit o miscare de oprire a acestui genocid.


Ce putem face noi?


In primul rand, intrati pe www.SaveDarfour.org si intelegeti mai bine despre ce este vorba. Va ia 5-10 minute.


In al doilea rand, semnati petitia adresata Presedintelui Bush si Secretarului General al ONU. Daca zambiti in sinea voastra, considerand acest pas absolut inutil, think again. Eu am semnat petitia, si alte sute de mii de oameni din lume au facut acelasi lucru. Chiar cred ca sloganul "Impreuna suntem mai puternici"(din pacate nu mai tin minte cui ii apatine) e valabil in cazuri in care trebuie sa se creeze presiune internationala.


In al treilea rand, faceti cunoscuta tragedia acestor oameni. Aveti pe site un mesaj pe care il puteti trimite pe e-mail celor care credeti ca vor sa ajute, sau cel putin sa raspandeasca si ei vestea.


In al patrulea rand, puteti face si donatii on-line, incepand cu suma de 25 de dolari (cam doua sticle de vin, nu?)


Nu in ultimul rand, puteti incepe propriul vostru grup de sprijin. Mi s-a parut induiosator ca sunt foarte multi indivizi care au creat organizatii cu un singur membru, din simplul motiv ca le pasa.


Nu uitati ca in intervalul de timp in care voi ati citi aceste randuri, o alta fetita sau femeie a fost violata, si un alt copil a murit de foame.


Si se intampla in aceeasi lume in care Mos Craciuni cantatori impodobesc vitrinele mall-urilor hiper-aglomerate, si in care ne stresam ca nu stim ce reteta sa mai pregatim pentru masa de Craciun. Vorba americanilor, atunci cand li s-a spus despre ce fac germanii in lagarele de munca :"This is utterly impossible!"

Niciun comentariu: