joi, 5 aprilie 2007

Cand "igen" doare

Evit scrierea acestui post de cateva zile, pentru ca nu am vrut ca atitudinea mea sa fie luata drept xenofobie. Dar acum o sa scriu despre asta, pentru ca am primit mostra finala ca nevorbind despre aceasta situatie, ea nu o sa dispara.

Ieri am sunat-o pe doamna Lengel Eriko (sper ca asa se scrie) care mi-a raspuns senina la telefon:
-Igen!

Am repetat experimentul cateva ore mai tarziu, sa ma asigur ca urechile mele nu s-au inselat. Acelasi raspuns. Ca sa intelegeti de ce mi se pare anormal ca aceasta doamna sa raspunda astfel la telefon, o sa va spun ca ea este persoana de relatii cu presa a vicepremierului Romaniei, dl Marko Bela.

Acum, daca domnul Bela era un modest sef de partid maghiar, staff-ul lui nu avea decat sa raspunda la telefon cantand imnul Ungariei, daca asta ii facea fericiti. Dar domnul Bela este vicepremierul Romaniei, tara a carei limba oficiala este, vrem nu vrem, limba romana. Cand ridic receptorul la telefonul meu de acasa pot sa raspund si cu "Miti pe fir!", daca asa vor muschii mei. Dar cand fac parte din echipa vicepremierului Romaniei, nu imi permit sa raspund in limbi straine si sa imi confuzez interlocutorii.

Ceea ce a facut UDMR-ul in Ardeal se numeste politica "baby steps", pentru cei dintre voi care au vazut "What about Bob?" cu Bill Murray. Cu alte cuvinte, din aproape in aproape ne indreptam catre atingerea obiectivelor noastre.

Mai intai, facem clase doar cu elevii magiari, apoi eliminam din scoli copiii romani. Apoi introducem manualele in limba maghiara, ba chiar manuale de istorie si geografie in limba maghiara. Dac tot suntem aici, impunem limba romana ca limba straina (optionala?), si ne asiguram ca doar profesorii de etnie maghiara pot sa predea limba romana. Odata ajunsi aici, modificam legea administratiei locale, si introducem cea de-a doua limba oficiala in administratie, in regiunile in care populatia maghiara este de peste 20%. Acum ca am facut toate aceste mici "schimbari", modificam si Constitutia, si impunem limba maghiara ca limba oficiala in justitie.

Asaaa...Dupa atata munca, hai sa ne odihnim putin, sa ne dam doi pasi in spate, si sa vedem rezultatul muncii noastre. Populatia magiara, si in special tinerii, nu stiu sau nu vor sa vorbeasca limba romana, limba oficiala a statului ai carui cetateni, de bine de rau, sunt.

E chiar hilar de trist, dar o sa va aduc la cunostinta urmatorul incident. In martie anul acesta, la o unitate de jandarmi din Sibiu au sosit 80 de recruti (din 100, cati sunt in total) din zona Harghita. Cei 80 de tineri afirma ca nu stiu (sau nu vor?!) sa vorbeasca limba romana. Nu ne mai ramane de facut decat sa adoptam o noua lege, prin care unitatile militare vor fi nevoite sa angajeze translatori pentru tinerii maghiari. Asta daca nu ne mai batem capul cum vor reusi acestia sa apere linistea si ordinea din orasele unei tari a carei limba nu o vorbesc.

Ce s-a urmarit, va veti intreba? Hai sa vedem! Avem asa: etnici maghiari care nu cunosc limba romana, lucru care face necesara autonomizarea "Tinutului secuiesc", sau formarea unui stat in stat, in care limba oficiala este cea vorbita de catre populatia majoritara, adica maghiara. Astfel, si legile trebuie hotarate de catre un guvern propriu, format din maghiari, reprezentantii majoritatii.

Alt exemplu: componenta Consiliului Municipal Covasna. Potrivit lui Ioan Solomon, consilier municipal situatia este urmatoarea: "Acolo, desi sunt patru functionari romani, limba romana este interzisa prin chiar regulamentul de functionare. Din 200 de functionari, doar unul este roman, desi, potrivit algoritmului propus chiar de UDMR, ar trebui sa fie macar 25, caci populatia romaneasca reprezinta 25% din totalul pe municipiu (...) Guvernul e departe, UDMR-ul e atat de aproape! " De altfel, domnul Solomon a afirmat ca romanii au fost avertizati de liderul local, Kiss Jeno in modul urmator:" Vreti voi, romanii, sa sustineti activitati culturale? Sa fiti foarte bine intelesi ca datoria judetului este de a-i ajuta (cu fonduri de la bugetul de stat!, n. Solomon) pe maghiarii din diaspora (adica din Romania, din afara "tarii" lor numita "Tinutul Secuiesc"n. Solomon), nu pe romani. Voi sa va descurcati prin forte proprii si cum puteti."

Poate ca deputatul PD petre Strachinaru este mult prea subiectiv atunci cand spune:

„Domnul Tariceanu nu comunica bine cu teritoriul. Il invitam la Sfantu Gheorghe, sa stea de vorba cu oamenii de pe strada si cu organizatiile neguvernamentale. Dincolo de tristete, traiesc sentimentul ca am fost sacrificati pentru linistea guvernului. Lideri politici si ai societatii civile, ne gandim sa dam in judecata statul roman, pentru ca in aceasta zona se incalca flagrant drepturile omului, ale unei parti din populatia bastinasa. Atata timp cat romanii nu sunt acceptati sa lucreze aici, pe motiv ca se strica echilibrul etnic; atata timp cat insemnele statului roman sunt respinse; atata vreme cat istoria romanilor este ignorata si, mai mult decat atat, batjocorita; cand la evenimentele importante, inclusiv Ziua Nationala, se organizeaza actiuni antiromanesti, cum a fost difuzarea unui film despre „cotropirea” teritoriului secuiesc de catre „bisericile cu ceapa”, adica ortodoxe; cand romanii sunt prezentati caricatural in spectacole drept securisti, asupritori si antimaghiari, iar preotii ortodocsi sunt batjocoriti, pe motiv ca „se sterg la gura cu hartie igienica”; faptul ca, de Ziua Nationala, orasul Sfantu Gheorghe a fost pavoazat cu drapelul national doar pe portiunea pe care o considera ei ca fiind a romanilor, adica pe strada 1 Decembrie 1918 - toate acestea sunt o dovada clara a „europenismului” UDMR, despre care Bucurestiul stie prea putin."

Dar faptele nu mint. La Consiliul Judetean de la Sfantul Gheorghe, presedintele, vicepresedintele si consilierii sunt maghiari, la primaria municipiului Sfantul Ghorghe, primarul, viceprimarul si secretarul sunt maghiari, iar situatia este aceeasi pentru localitatile care au primar un maghiar, chiar daca au si populatie romaneasca.

Asa ca permiteti-mi sa ma deranjeze atunci cand mi se raspunde cu "igen" la telefon de catre o angajata a statului roman. Permiteti-mi sa ma incrunt cand aud ca romanii din Harghita si Covasna sunt considerati "cetateni de rangul doi" si permiteti-mi sa rad amar cand aud, de la Ion Lacatusu, directorul Centrului European de Studii din Sfantul Gheorghe ca " UDMR nu se va opri aici: dupa prefectura urmareste sa obtina conducerea Arhivelor Nationale din Harghita, Covasna si Mures, pentru a elimina cuvantul "nationale" din titulatura. Le sta in gat acest cuvant, desi arhivele din Ungaria si din Europa se numesc tot arhivele Nationale."

Si, mai ales, permiteti-mi sa fac tot posibilul ca copiii mei sa nu invete niciodata la Istoria Romaniei de infiintarea "Tinutului secuiesc".








11 comentarii:

Ina si Lily spunea...

lumi,

sunt perfect de acord cu tine. si stii ce mai zic eu? hai sa le dam Harghita si Covasna, sa le guverneze, si, daca fac treaba buna si nu ii asupresc prea tare pe romanii de acolo, sa ii lasam sa preia tot Ardealul, ca tot a facut parte, la un moment-dat din Imperiul Austro-Ungar...

Anonim spunea...

ina, ciudat sau mai putin ciudat, inainte de a citi postul asta, acum cateva zile, m-am apucat sa invat maghiara. :) Sunt din brasov..mai stii pana unde o sa duca tinutul tinuturilor? Un fel de tara de dincolo de deal..:))

Anonim spunea...

eh, ata ete. Ce sa-i faci daca prostu nu se duce la vot "ca si asa nu schimb nimic" si ii lasa pe aia sa ia 6%.

Ina si Lily spunea...

laur,

nu mi se pare deloc ciudat. e laudabila intentia ta de a deveni poliglot. eu am crescut la sighisoara, cu vecini si colegi de scoala maghiari si pana azi regret ca nu le-am invatat limba decat superficial. Dar n-o s-o invat niciodata, daca asta imi conditioneaza cumpararea unei paini intr-un magazin din Covasna.

negru,

Ai perfecta dreptate, in unele cazuri, ignoranta ucide. Ucide drepturi, ucide demnitatea. Si romanii sunt vinovati ca la fiecare alegere confirma vestita teorie a spiralei tacerii, dar si cei alesi sunt de vina ca nu constientizeaza rezultatele catastrofale ale alegerii lor. Dar, cum bine zicea cineva, guvernul Tariceanu a depins de picatura maghiara care sa umple paharul puterii...iar acum picatura risca sa se transforme intr-un tsunami local, adaug eu.

Anonim spunea...

Pai daca Vadim si-a luat eticheta de extremist si o poarta asa de mandru... Acum inloc sa fie la putere si sa lupte tocmai impotriva acestor lucruri, el se multumeste cu vesnica pozitie in opozitie. Inloc sa vina cu proiecte si legi realizabile, el da declaratii idioate ca nici o cioara ungureasca nu va zbura deasupra Romaniei si alte idiotenii care le debiteaza el.
Asa ca, atata timp cat PRM nu-si poate asuma raspunderea unui partid serios care trimite profesionisti in parlament ( nu cantareti de muzica populara sau pe Mitica de la liga ) UDMR va ramane ramane la putere de unde va putea face toate aceste magarii.

Ina si Lily spunea...

negru,

nu e trist ca dintr-o tara intreaga oamenii isi pun sperantele tocmai in Vadim, care nu e tocmai un exemplu de echidistanta politica, if you know what I mean...Liderii PNL, PD, si PSD din Covasna se plang ca romanii sunt tratati ca cetateni de rang inferior, si ca adevarata purificare etnica nu e consdusa de romani..ci de maghiari. Si ce fac mai marii acestor partide? Nimic. Le-nchid gura, pe principiul insusit inainte de aderare:"Liniste in Ardeal, ca altfel nu mai pupam covrigul european!" Vorba liderului PNL Covasna, Ioan Balan:"Nu noi suntem aceia care nu vrem maghiari;ei nu vor decat maghiari!"

. spunea...

eu sunt plecat din tara si as putea sa va spun ca am cunoscut romani care refuza sa vorbeasca romaneste, care pretind ca sunt ba arabi, ba francezi, ba mai stiu eu ce...daca ii saluti, iti intorc spatele..una peste alta, vorbim degeaba. Mi-au trebuit ani sa inteleg ca autoritatile romane nu sunt interesate de soarta noastra.
Ina, este ceva de facut, gen semnaturi pe scrisori de protest? Putem lua atitudine, altfel decat "vorbind" pe blog?

Ina si Lily spunea...

said,

bineinteles ca sunt multe lucruri care pot fi facute! chiar m-a bucurat intrebarea ta. "vorbitul" pe blog e doar primul pas. eu v-am spus ce ma doare, voi mi-ati raspuns ca nici pe voi nu va lasa rece, ne adunam si vedem ce iese.

Anonim spunea...

Trist ...

Anonim spunea...

pasul 2, scrie cu ş,ţ,î,ă,â
:P

Anonim spunea...

pasul 2, scrie cu ş,ţ,î,ă,â
:P