duminică, 29 aprilie 2007

"Do you speak Romanian?"

Din seria "in timp ce romanii merg la mare, ungurii merg la urna", trebuie sa va anunt ca, pe 27 aprilie, a inceput un nou referendum pentru autonomie, la Sfantu-Gheorghe.

Consiliul National Secuiesc (CNS) a profitat de inceperea festivitatilor pentru "Zilele orasului Sfantu-Gheorghe" pentru a demara o noua consultare privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Pentru ca in timpul referendumului cu urne mobile, derulat intre 25 februarie si 20 martie, nu toti viitorii locuitori ai Tinutului Secuiesc au raspuns la sonerie, membrii CNS s-au pus pe impartit afise prin oras, pe care, grijulii, au desenat si o harta spre locul unde este amplasata urna fixa, pentru ca, vai mie! votantii sa nu se rataceasca, si astfel sa se piarda voturi importante.

Nu stiu cum a dat Cel de sus, si primarul localitatii cu pricina nu le-a dat voie sa puna urna fix in centrul urbei, cum doreau CNS-istii, asa ca , vai lor! a trebuit sa o posteze la sediul central. Sa speram ca secuii si maghiarii vor sti sa descifreze hartile de pe afise, pentru a nu periclita existenta viitoarei tari, vecina din patru puncte cardinale cu Romania.

In incheiere, o anecdota semnata Cristina, buna prietena si colega de redactie. Cand Cristina era pe clasa a IV-a, a plecat cu parintii intr-o excursie, care i-a purtat intr-un tinut preponderent maghiar, Harghita sau Covasna. Pentru ca s-au ratacit, au inceput sa opreasca oamenii sa ceara indicatii, dar, surpriza! nimeni nu stia limba romana. Moment in care, mama Cristinei, dand dovada de un stralucitor simt practic spune: "Cristina, tu faci engleza la scoala, ia intreaba-i poate o vorbesc si ei!"

Niciun comentariu: