joi, 3 mai 2007

3

"Extrem de tare si incredibil de aproape", Jonathan Safran Foer, ed. Humanitas. Povestea a trei generatii, care se opresc si se invart (nu fara scop) in jurul evenimentelor de la 11 Septembrie 2001. Bunicul, originar din Dresda, care o iubise pe Anna, moarta in bombardamentul asupra Dresdei din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe atunci tanar, fuge in America unde o intalneste pe sora Annei, cu care se casatoreste. Devenit sculptor, renunta sa mai comunice cu oamenii, ba chiar isi tatueaza in palme cuvintele "DA" si "NU", pentru a grabi raspunsul. Ramane toata viata cu obsesia iubitei moarte, pe care o cauta in zadar in cealalta femeie.

Fiul sau va muri in atentatul de la 11 septembrie, lasandu-l in urma sa pe inocentul si dezorientatul Oskar, obsedat de modul in care i-a murit tatal. Micutul gaseste printre lucrurile tatalui un plic pe care scrie "Black", ce contine o cheie, si incepe sa spere ca gasirea incuietorii potrivite pentru cheie il va ajuta sa isi revina. Vindecarea si-o gaseste pana la urma in amintiri, iar cheia devine doar un simbol, atatator pentru cititorii dornici de mistere.

Fragmente:

"Faceam dragoste. Imi venea sa plang. Nu ne puteam privi. Intotdeauna trebuia sa fie pe la spate. Ca prima oara. Si stiam ca nu la mine se gandea. Ma tinea asa de trans de solduri si impingea asa de tare. Ca si cand ar fi incercat sa treaca prin mine spre altceva"(bunica lui Oskar)

"Plang foarte mult, de regula singur. Nu pot nici sa dorm la prieteni acasa, deoarece ma panichez cand nu sunt langa mami. Nu ma descurc foarte bine cu oamenii" (Oskar)


"Elizaveta Bam"
de Daniil Harms, la Sala Izvor. Cel mai prost spectacol de teatru la care am fost si castigatorul premiului pentru scenografie si a Marelui Premiu in cadrul "Galei Uniter".


"It's good to be in love" de Frou Frou, cu incredibilul vers "These cucumber eyes are lying the more that I smile about it"

2 comentarii:

Anonim spunea...

Inutz,sunt incantata de ideea ta!!deja incepe sa-mi placa..astept in continuare.pup

Ina si Lily spunea...

hey perlutz!

ma bucur ca-ti place! sper sa nu-mi dezamagesc tocmai fanul number1 :)