Bitter-sweet endlessness
Cand eram foarte mica, aveam pe post de "paturica" o carte roasa (de mine, bineinteles) cu poze fantastice, scrisa de Otilia Cazimir. Refuzam sa ma despart de ea si o faceam doar dupa un sir prelung de amenintari-promisiuni-certuri-si-plansete. De pe ea am invatat sa citesc, si, pana sa ajung acolo, din ea imi citea bunica in fiecare dupa-amiaza/seara o poezie.
« Stateau fetitele la sfat,
Pe patul din odaie,
Iar cea mai mica a-ntrebat :
« Bunico, oare asa e ?
De-o fi razboi, baietii zic
Ca ei se duc sa moara,
Iar noi fetitele nimic
Nu facem pentru tara ? »
A ras bunica-ncetisor
Si-a zis cu duiosie :
« Aveti si voi fetitelor
O sfanta datorie,
Cat sunteti mici, si-aveti parinti,
Sa faceti ce v-or spune
Sa fiti supuse si cuminit
Si harnice si bune. » (...)
Am incercat, peste ani, de nenumarate ori sa-mi amintesc continuarea poeziei. Ce-au spus fetitele ? Au plecat, in final, de pe patul din odaie ? Ce s-a intamplat cu ele cand au crescut ? Nimic. Oricat m-as stradui, nu pot sa trec mai departe de fragmentul asta. Cred ca unul dintre motivele pentru care imi sunt atat de dragi aceste versuri e ca au criogenizat un moment al existentei mele. Pentru ca de fiecare data cand le repet, mi se pare ca ma intorc in timp, atunci cand nu reuseam sa le invat. Versurile au prins in cuvintele lor fara-de-sfarsit dupa-amiezele in care uram sa ma culc si in care tanjeam sa ies in fata blocului cu fetele, sa le dezbracam si imbracam pe Barbie, pana le lasam fara par si membre, pojarul, supele cu rosii pe care le detestam, tonele de Gummie Bären si Milka, si cate altele. Frumusetea lor e ca n-au o finalitate, si cel mai barbar lucru mi s-ar parea sa caut cartea Otiliei Cazimir sa le aflu sfarsitul.
Tot asa, din anii de pian imi aduc aminte doar un fragment, inevitabil acelasi, de Bach, care incepe in la, se termina in re, si ale carui note mi le amintesc la fel de clar si evident ca pe tabla inmultirii. Pot descifra partituri noi cu putin chin, dar, de fiecare data cand sunt rugata sa « cant » ceva, atunci cand se afla ca am facut cativa ani scoala de muzica, prezint, invariabil, acest fragment teribil de scurt si jenant de abrupt de Bach. Si nicodata nu stiu ce urmeaza dupa re-ul final, si asta imi da o stare nedescrisa de bine. De parca am oprit timpul in loc. Si nici nu vreau sa stiu.
2 comentarii:
Foarte, foarte frumos post! Daca as stii cat m-ai emotionat si cum mi-ai amintit de copilarie, de sat, de buni, de liceu... :)
alina,
nu pot decat sa ma bucur foarte tare! e un sentiment placut sa vezi ca aminitrile tale pot avea ecou in aminitirile altora.
Trimiteți un comentariu