marți, 31 iulie 2007

Scrisoare deschisa catre Alex. Leo Serban

sau

Re: Branza, Brand, Blog

Draga domnule Serban,

Nu va cunosc, nu ma cunoasteti. Nu o sa va cunosc, probabil, niciodata, nu o sa ma cunoasteti, probabil, niciodata. Stiu despre dumneavoastra ca daca ati fi fost femeie v-ar fi placut sa fiti Mihaela Radulescu (va inteleg, si mie imi plac picioarele ei) si ca branza preferata a bunicii dumneavoastra era « le crottin de chevre ». Bineinteles ca aceste lucruri le stiu si celelalte mii de persoane care va citesc insemnarile lunare in « Elle ».

Nu pot sa spun ca imi place stilul dumneavoastra. Dar nu e vina dvs, ci a mea. Nu ma atrage blazajul pe care il afiseaza unele persoane, care isi intuiesc geniul si si-l apreciaza ele insele inainte ca altii sa poata sa-l descopere. Lectura jurnalului dvs de la Cannes, cum v-ati intitulat articolul din numarul pe iulie al revistei, nu m-a miscat niciun centimetru. Ok, poate un milimetru, dar asta doar pentru ca imi alunecase cotul pe birou.

Am inteles ca « de 10 (zece !) ani, de cand tot « fac » Cannes-ul », nimic nu va mai poate impresiona. Vorba dvs, in descrierea dejunului traditional cu primarul si juriul festivalului « aceleasi mutre, aceeasi sticluta cu ueli de masline oferita cadou ». Zau asa, economisiti banii pe biletul de TGV si faceti ceva util cu cele cinci ore de calatorie : mergeti la balci, gatiti macaroane, raschetati parchetul. Citirea randurilor dvs mi-a fost egalata, in planul memoriei, doar de un dialog pe care l-am purtat cu Florin Piersic Junior, acum cativa ani, la un festival de teatru. Blazaj, blazaj, blazaj, si nici macar un blazaj atragator.

Revenind. Revenind la insemnarea dvs cu titlul « Branza, brand, blog ». O sa citez un fragment, pentru familiarizare: 

“Dupa cum, sincer, nu inteleg epidemia asta de blog-uri. Toata lumea isi face bloguri ! Cine e celebru isi face blog ca deh, lumea cica trebuie sa stie ce face, 24/24, celebritatea-cu cine, cum, unde s.a.m.d. Cine nu e celebru isi face blog sperand –probabil- sa devina ; cele « 15 minute de celebritate, remember ? »

Nu zic ca nu aveti dreptate in privinta primului aspect. Dvs, care « faceti » atatea festivaluri de film si atatea intalniri mondene, ar trebui, mai bine decat multi altii, sa cunoasteti setea de « popularizare » a vedetelor. Iar eu, de pe partea cealalta a baricadei, va pot spune ca stiu suficiente persoane care cumpara « Ciao ! » sau « Story », doar pentru a vedea chiloteii dnei Udrea, fara a se gandi la copacii sacrificati in cadrul acestui proces technologic.

Cat despre sperantele fierbinti ale vulgului de a deveni vedete, permiteti-mi sa va spun ca asta nu e universal valabil. Sunt cativa care se cred « branduri », care fac bani din asta, dar ei sunt exceptiile. Marea majoritate a noastra, a bloggerilor, suntem mai mult decat ordinary people. Probabil n-ati vrea sa stati la masa cu noi, si nici nu v-ar flata daca v-am face cadou o sticluta cu ulei de masline. Unii suntem gospodine mai mult sau mai putin ratate, cu povestile noastre despre copiii si vise, altii pasionati de warcraft, pierduti in spatiu si ateisti, altii iubim zapada, dar ne e frica de gaze, unii colectionam, mazgalim si introspectam, si mai suntem muuulti, muuulti de tot.

Asa ca, rogu-va, nu ne judecati. Cititi-ne, daca vreti sa ne intelegeti ratiunea de a scrie. Veti afla de ce stam, uneori cu orele sa citim unii despre altii, despre greseli, despre nunti, sau despre kafka. Veti descoperi, poate, cum un post poate sa lumineze o zi, sa te faca sa vrei sa incerci bungee-jumping, sau sa-ti faci timp sa colorezi. Nu toti bloggeri vor sa devina vedete, si in mod cert nu toate vedetele o sa devina bloggeri. Pentru asta exista selectia naturala. 


Inchei aici, urandu-va traditionalul :
« Sa va creasca traficul ! »

O cititoare ( in)fidela

11 comentarii:

Anonim spunea...

Asta-i ca-n povestea pe care mi-o spune mama, de la bunica citire. Cica era la ei in sat o fata frumoasa tare dar la fel de tare saraca. Si ea a cucerit cu ochii codani si cositele blonde un domnisor de la oras, fandosit nevoie mare. Dragoste fulgeratoare. Putea ea sa-i spuna ca e o parlita? Nu. I-a spus conasului ca este fata de mosieri de prin zona Buzaului, cu pamanturi si acareturi multe. Si casa boiereasca. L-a invitat pe baiat sa le vada. Si, in sat, l-a dus la ruinele, celebre doar prin partea locului, ale unui conac mare, de pe timpuri, ars de prin vremea rascoalelor. SI, mimand perplexitatea si uluire gingasa, a exclamat: "Vaaai, casele noastre!!! Au ars azi noapte!!!"
Asa si als-ul, vai, ce-mi pute cannes-ul ca doara io am asa un nas fin si o glezna cambrata! Poate s-or razgandi aia de-l trimit acolo ca sa nu se mai chinuie saracul, sa trimita si ei pe unul proaspat, prost, less sensibilous.
Iar cu comentariile fara argumente la adresa bloggingului, poate nu gusta genul memorialistic.
Daca ne-om posta si noi neste poze personale, in pozitii mai putin ortodoxe (cum ar fi pozele alea cu cucul gol de cand eram bebeluse, ca toti avem macar una), ne-o "citi" cu mai multa ingaduinta! If we really care!
N-am sa inteleg in veacul vecilor ce-i doare pe unii de ce fac altii, cand totul e la liber, nu te obliga nimeni sa citesti, sa comentezi, dar, nu-i asa, trebuie sa ai si tu o parere despre ce-i in trend ca asa-i la fashionable!

Anonim spunea...

daca als s-a plictisit, pot sa ma duc eu la Cannes si sa-mi dea un ulei de masline si sa get to see all the cool stars?

pretty pleeeaaase, with sugar on top ;;)

P.S. Foarte misto scrisoarea! Am citit-o de doo ori, ca mi-a placut tare. Ca sa nu mai zic ca am ramas masca cand mi-am dat seama ca aia cu zapada si anti-gandaci sunt eu! :">

*hugz*

Ina spunea...

madelin,

m-as fi oferit eu sa merg la cannes, dar, vai, azi dimineata cand m-am trezit, am vazut ca mi-au furat astia azi-noapte Porche Carrera din fata blocului :))))asa ca doar n-o sa ma duc cu TGV-ul! de necaz, nu ma mai duc deloc.

smilla,

poti sa ai tu toata gloria! eu vreau doar sticluta de ulei... :)

Unknown spunea...

imi cer scuze inozza, nu am stiut ca este a ta masina. o sa incerc sa ti o aduc inapoi imediat ce ma intorc de la Cannes. a trebuit sa conduc o domnisoara pana acolo pentru ca-si uitase sticluta cu ulei de masline .....

revin.

sign by unuzero

Ina spunea...

zau asa petrica!

a fost vreodata sa-mi ceri ceva si eu sa nu-ti dau? pai atunci? sa ma lucrezi asa?

undeva in universul asta mai exista dreptate...speri sa faci pana! :)

Anonim spunea...

Vai, ce mare chestie sa trimiti o scrisoare deschisa inchisa, inevitabil, in "traficul ushor" al unor postari anonime - si peste care eu unul (= als) nu dau decit cind i google MY name...! Si ce veselie pe toata scara de blog, cind cutare de la parter ii striga pe cei de la etajele superioare ca s-a dat drumul la apa cu laturi (vezi "madelin" - care nu se-ntelege ce e, baiat (= madalin)?, fata (madeleine)?)
Atunci cind in postarile voastre NU vor mai aparea gafe ortografice precum "iNNecindu-se" pt inecindu-se o sa va iau si eu ceva mai in serios; pina atunci -sorry: "blazaj, blazaj, blazaj..." Pt ca meritati! ;-))

Ina si Lily spunea...

draga als, whoever you might be :)

imi fac timp special pentru a-ti raspunde, nu de alta, dar e primul comentariu cu rautati gratuite pe care l-am primit in cateva luni bune , si mi-era teama ca pe mine ma ocolesc rautaciosii ce adica, eu nu merit sa fiu intepata? ;)

revenind la subiectul mesajului tau putin (sper sa nu te superi) blazat :)) daca incerci sa-ti imiti prin stil tizul, sa stii ca esti pe aproape. inca olecuta, vorba unui prieten moldovean :)

scrisoarea inchisa-deschisa se numeste post. este un articol pe un blog, in care autorul, indiferent ce categorie de trafic ar avea (pana, "ushor", greu sau super greu), scrie ce doreste sa impartaseasca si altor zeci sau sute de oameni.

eu, de exemplu, am vorbit despre un individ care scrie, referindu-ma strict la aerul de auto-suficienta ce razbate din textele lui, si incadrandu-l in marea categorie a vedetelor autohtone blazate, care nu stiu ca aceasta atitudine e so passe ;)

tu, pe de alta parte, nu ti-ai exprimat nici un punct de vedere coerent cu privire la esenta textului meu, ci ai considerat ca un cuvant cu acceptiune de invectiv ("laturi"), alaturat unei remarci absolut inutile despre un nume (e, by the way, feminin, nu masculin)m-ar "pedepsi" pentru ca ma leg de o persoana care, evident, ti-e simpatica.

eu nu il cunosc pe acest domn in viata privata. sunt convinsa ca e un tip sarmant. insa imaginea pe care si-o construieste prin remarcile pline de superioritate nu ma atrage. si e treaba mea cui ii dau eu "zmeura de aur" in materie de atitudine si comentarii jurnalistice.

si acum ca ajunseram la final, ma simt onorata ca a trebuit sa parcurgi vreo 6 texte ca sa-mi vanezi o greseala ortografica, pentru care imi fac mea culpa. vezi totusi ca ti-au scapat, in aceleasi texte "ueli de masline", "necuvincioase" si "ministru al medicinii". trebuie sa recunsoti ca astea sunt mult mai haioase decat aia pe care ai dibuit-o tu :)))))))

inchei si eu spunandu-ti "sorry", pentru ca, daca tie ti se pare ca textul meu emana blazaj, iti sugerez sa mai verifici definitia acestui cuvant in DEX.

PS: eu nu mi-s mare fan L'Oreal. ;)

Anonim spunea...

dle als
nu inteleg de ce va suparati, am spus numai lucruri de bine, ca sunteti destept si sensibil (ccea ce e chiar adevarat!).
Cu postarea pozelor e simplu, ma gandeam ca daca si dumneata le-ai postat prin eter pe ale dumitale candva, o fi vreun pattern ce trebuie urmat..
Dar "googaling MY name" mi se pare "sort of patetic"...

Ina spunea...

luati-ma usor, ca ametesc :) despre ce poze este vorba??

Elena Pasima spunea...

Interesante puncte de vedere. Care ne-au motivat foarte. Multumim partid!

Anonim spunea...

pai cica au aparut niste poze de-ale dumnealui, mai condimentate, intr-un cotidian oarescare.
Imi aduc aminte ca imi placea de domnul Serban cand citeam Dilema, dar asta era cam demult.
ALS de aici o fi aceeasi persoana? Ca daca da, ar fi amuzanta referirea la ortografie. Dau domnul Serban nu se ia pe el insusi in serios?