luni, 3 septembrie 2007

Cu "G" de la natural

Notiunea de "glamour" sau, pe scurt, "glam" are acceptiuni diferite pentru fiecare dintre noi, dar, in cele din urma, ne aduce la un numitor comun: luxul, stralucirea, stilul, eleganta.

Cuvantul a pornit de pe colinele Hollywood-ului, a trecut ca o boare pe deasupra viilor, si-a ajuns sa poposeasca in cele mai diverse locuri, de la paginile revistelor glossy (sa nu uitam ca este o publicatie care chiar asa de numeste!), la etichetele produselor de beauty ("glam shine"), la stiluri de machiaj, de vestimentatie, la cate si mai cate. Dar cate dintre voi poate sa spuna ca a vazut vreodata, in carne si oase, macar o femie truly glamorous? Si nu ma refer aici la glam sintetic, care ofera ochiului aceeasi bucurie precum un maiou de lycra cu inscriptia "69". Hai sa ne gandim. Monica Barladeanu, de exemplu, desi frumoasa foc, nu o sa fie in viata ei glamorous. Loredana, de care am auzit de la cineva ca e "glamorous" e o tzatza dupa umila mea parere, si inca una care are pe mana prea multe materiale aurii si argintii. Andreea Raicu si Mihaela Radulescu? Femei stilate, fara indoiala, dar in nici un caz glamorous.

Pai, stai asa!, va veti indigna voi fara doar si poate :) Ca sa fii glamorous trebuie sa fii castigat un Oscar si sa iti bei ceaiul de dimineata cu Karl Lagerfeld? Nu ca ar strica aceste elemente, dar nu sunt vitale. S-o luam sistematic. Lumea presei, dar si opinia publica, in general, intelege prin "glamour" o prezenta sarmanta, magnetica, de o eleganta si o frumusete fara cusur. Cu toate ca nu s-a spus niciodata lucrul acesta deschis, glamour inseamna tot mai mult epoca clasica. Glamour nu inseamna un machiaj exotic, sau sandalae si posetuta aurie. Glamour inseamna anii '30 si '40 ai Hollywood-ului si stilul inconfundabil al unei Brigitte Bardot sau Greta Garbo.

Astazi, sunt unanim acceptate trei tipuri de glamour, in ceea ce priveste frumusetea feminina.

Glamour-ul senzual: o prezenta usor lasciva, dar nu vulgara, stralucitoare, care imbina trasaturi moderne cu o tinuta clasica. Reprezentantele acestei categorii sunt prin excelenta Catherine Zeta Jones, Kylie Minogue, dar si mai tinerele Charlize Theron si Liv Tyler.

Glamour-ul exotic: Nu stiu cum se face, dar aceasta eticheta de "exotic glam" este lipita mai ales strainelor de la Hollywood. Astfel, sunt considerate niste frumuseti de un glam exotic Selma Hayek, Monica Bellucci, dar si...Halle Berry. Nu e straina, dar are un alt mare defect: e o femeie de culoare.

Glamour-ul clasic: In final, cel mai glam tip de glam, cel clasic, se remarca prin proportia desavarsita a formelor, coafuri din anii '40, machiaje din '30, si un stil impecabil, care, desi poarta parfumul jumatatii secolului trecut, se mentine mereu actual. Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Kate Hudson si Scarlett Johanson, toate sunt iconuri pentru ceea ce inseamna cel mai ravnit si greu de obtinut stil glamour.

Asadar, pe un fir recapitulativ, am inteles ca glamour nu inseamna opulenta, ci, din contra, minimalism, ca excentricitatea sau stilul casual te taie imediat de pe lista prezentelor glamour si ca, la fel ca in domeniul literar sau muzical, stilurile consacrate vor fi mereu insotite de o aura pe care orice este modern si indraznet nu o au. Eu as adauga le aceste idei o teorie personala, pe care am dezvoltat-o acum ca lucrez intr-o lume glossy, de unde pot sa percep mult mai usor nuantele. Glamour a pornit de la romantismul, aroma si je ne sais quoi-ul epocii clasice a Hollywoodului (si nu numai), dar nu se va opri aici. Glamour, pe viitor, va insemna tot mai mult...naturalete.

De la nuantele de par tot mai naturale pe care le vehiculeaza marile companii de cosmetice, la indemnurile designerilor ca e mai bine sa te imbraci demodat, dar sa ti se potriveasca stilul, decat sa ai haine din ultimele colectii, dar care sa stea pe tine ca pe un gard, la designuri si materiale inspirate din formele si texturile naturii, totul merge pe au naturel. Unul dintre secretele din spatele alurii incredibile a lui Nicole Kidman, de exemplu, e naturaletea cu care poarta o tinuta Chanel, de parca ar fi intr-un capot, in sufragerie, dand Pedigree prietenului patruped. Un fel de "Oh, si voi erati aici?" cu un aer atat de relazat si diafan, de parca ar fi participat la cursuri de "Walk the red carpet" la gradinita. Naturalete. Glamour.

PS: Ma sperie cum se transforma sensul cuvintelor in secolul 21! Zilele trecute citeam cum un designer celebru, atunci cand i s-a cerut sa dea o definitie luxului, a spus urmatoarele: "Adevaratul lux inseamna sa te trezesti devreme, sa ai mai mult timp pentru tine. Si tot lux inseamna sa mananci o rosie proaspat culeasa din gradina." Daca ar stii bunica mea ca la ea in gospodarie e luxul din lume, cred ca ar lesina de emotie. Sa va vad daca sunteti mai luxosi decat ea, care se trezeste la 5!

Niciun comentariu: