miercuri, 24 octombrie 2007

Cum ne vad ei…

De curand mi-am dat seama ca o tema interesanta de licenta pentru o facultate de antropologie sau de sociologie ar fi urmatoarea “Romania prin ochii altor membrii ai comunitatii europene stabiliti aici. Studiu de caz : studentii Erasmus”.

In anul III avem doua studente Erasmus de la Bruxelles, Melissa si Victoria. Ora de « Romania si integrarea europeana » de astazi a fost una mai mult decat insightful in ceea ce priveste modul in care ne vad strainii, in general, si studentii Erasmus, in special. Dupa ce au petrecut mai bine de doua luni la Bucuresti, cand au fost nevoite sa faca o prezentare a Romaniei bazandu-se pe cinci simboluri, cele doua au ales urmatoarele :

  1. Fornetti
  2. Climatul temperat-continental
  3. Dacia
  4. Tiganii
  5. Palinca

Va las pe voi sa trageti concluziile.

18 comentarii:

Anonim spunea...

Thank God they didn't say "manele".

Tin minte un reportaj facut acum cativa ani prin Europa. Oamenii erau intrebati pe strada, pe scurt, daca si ce au auzit de Romania. Si ei raspundeau prin "Nadia, Ceausescu, Hagi, tuica".

Tiganii... ok, inteleg. E o realitate ce trebuie asumata, ca n-avem cum sa ne-apucam sa impuscam oamenii pe strada. Dar Fornetti a ajuns un simbol national ?

Anonim spunea...

membri se scrie cu un singur i in cazul asta. nu ti-as fi atras atentia dar am observat ca e o greseala recurenta si parca nu se cade la un jurnalist...

Ina spunea...

andra,

fetele au spus ca e un exemplu perfect pentru gastronomia romaneasca moderna. si daca te uiti peste statistici, o sa vezi ca au dreptate. am ramas socata sa aflu ca in 2004-2005 (sper sa nu ma insel) Fornetii a avut cele mai mari vanzari din lume in Romania! asadar, imnul, steagul si forneata.

ada,

multumesc. si feel free sa ma atentionezi cand mai gresesc. dar nu ma face jurnalist, ca nici eu nu te-am injurat. :))

Anonim spunea...

Inseamna ca Fornetti este urmasul covrigului. Dupa trendul "black is the new pink" putem spune "forneata iz za niu covrig".

Traiasca studentii si oamenii care ingheata in asteptare in statiile de autobuz, ca ei au ridicat vanzarile.

Anonim spunea...

off...nah, asta este!

off topic:tu iti mai verifici mailul? ca ti-am scris ceva mega important si no answer :(

vio spunea...

l-am rugat şi pe P. să-mi dea cinci termeni în care ar defini românia (a fost o singură dată două săptămîni, din care mai mult de jumătate a zăcut în pat, bolnav).

- sărăcie
- gri
- cultură (istorie şi nu numai) (în fine, l-a impresionat iaşul)
- credinţa (şi superstiţiile)
- educaţia (s-a întîmplat să cunoască oameni care ştiau măcar o limbă străină, eventual alta decît franceza, pe care el n-o ştie:D)

mergem iar şi poate îl întreb din nou la întoarcere. ;)

Ina spunea...

andra,

pana de curand si eu eram in categoria "studentii si oamenii...", dar de cand a aflat ca fornetti e de la vecinii maghiari, nationalista din mine refuza sa mai cumpere :)

adinutz,

am vazut. iti scriu tonight! :*

vio,

asa-i ca P. nu a mancat fornetti? :)

my north shadow spunea...

am intrebat pe unul din Namibia (cred ca am retinut bine) , stud. in Bucuresti, cum si-ar descrie tara in 3 cuv.: speranta, vointa, viitor. Poate e putina demagogie, cine stie, dar Mi!e nu-mi vine nici platit, ca sa fac reclama, sa spun asta despre Ro. Cand l-am intrebat ce ar zice de Ro.: "lipsa de respect, acces la informatie, ambasada"

Ina spunea...

me,

si eu am un prieten african, student in bucuresti, pentru care mediul din Romania e mult mai deschis cand vine vorba despre libera circulatie a informatiei, dar care e atat de agasat de birocratia si reaua-vointa cu care a trebuit sa se lupte aici, ca numara lunile (inca 8!, mi-a spus azi) pana cand o sa se poata intoarce in tara lui. ce-i drept, sub-dezvoltata, dar mult mai "civilizata" in alte privinte decat coltisorul nostru "european"

Jen spunea...

mai multe pareri aici: http://whataboutro.blogspot.com/ pacat ca n-a mai fost update-at de mult.

Ina spunea...

jen,

fascinant blog. ultimul intervievat mi se pare ca a zis si el fornetti la branduri. cred ca trebuie sa ne reconsideram pozitia fata de noi insine... :)

Anonim spunea...

Draga Ina... dat fiind faptul ca foarte multa lume iti citeste blog'ul, poate ai bunavointa sa pui undeva pe prima pagina linkul acestui blog www.sinistrati.info Este o campanie finuta care nu urmareste niciun fel de interese meschine... Poate vre'unul din cei care iti citesc blogul vrea sa ajute in vre'un fel.

Mersi frumos
Irina

P.S.: O sa continui sa iti citesc cu regularitate posturile chiar daca nu imi iei in seama comentariul de acum :D

Anonim spunea...

mai sa fie! ce idee traznita! pacat ca nu e originala... nu e frumos sa-ti insusesti niste chestii care nu-ti apartin. din cate stiu eu ”cum ne vad ei” exista deja..e adevarat, nu ca tema de licenta. in fine...in rest felicitari!

Ina spunea...

irina,

o sa pun un link chiar daca nu ma mai citesti de acum inainte ;)

anonymous,

invata sa distingi observatiile generale de intentiile concrete. "Cum ne vad ei" este un simplu titlu de post, parafrazat, ce-i drept, fara nicio legatura cu tema licentei mele. cat despre ideea ca ar putea fi facut un studiu de caz pe studentii erasmus la o facultate de antropologie, it's just a thought. poate nu e nici macar viabila. nu vreau sa-mi insusesc nimic.

vio spunea...

P. a mîncat fornetti şi i-au plăcut:)

Ina spunea...

bine ca nu i-au venit si lui idei... :)

Laruca spunea...

Cam asa ne vad ei: http://blogbucharest.blogspot.com/

Say it isn't so...

Ina spunea...

laruca,

inca nu m-am decis daca sa rad sau sa plang. mai trist e ca in multe posturi are dreptate...