duminică, 20 ianuarie 2008

Back off!

*Post redactat pe principiul “Back off! You’re standing in my aura!”*

Cand am inceput sa scriu pe blog stiam, mai mult sau mai putin, ce inseamna asta. Stiam, de exemplu, ca persoane cvasi-necunoscute aveau sa-mi spuna la scoala sau la serviciu “Ti-am descoperit blogul saptamana trecuta si (insert reaction)” sau “A, da, stiu despre ce ti s-a intamplat, ca ai scris pe blog”. Stiam ca o sa primesc critici pentru scriitura mea neslefuita, pentru greselile de gramatica/ ortografie/ punctuatie, pentru tematica abordata, pentru opiniile pe care le am in legatura cu diverse subiecte, pentru lipsa de coerenta sau de constanta.

Cand incepi sa scrii pe blog, insa, nimeni nu te avertizeaza ca in bucataria ta liliputana o sa inceapa sa soseasca tot felul de “musafiri” nepoftiti, care, in cazul in care nu au nevoie de ceva de la tine (o cana de ulei, putina faina, doua oua), vor sa-ti schimbe mobila sau iti critica culoarea draperiilor. Stiti ceva? You!!!...off my planet!

M-am saturat de genul asta de “guests”. Nici daca as fi miriapod nu mi-ar ajunge degetele sa enumar mailurile in care mi se cer chestii. De la numarul de telefon al cosmeticienei mele (asta treaca-mearga), la cereri de a face reclame la diverse chestii in posturi, meditatii pentru admiterea la FJSC, detalii despre cursurile facultatii sau despre joburile mele, curiozitati privind locurile in care imi fac cumparaturile, cereri de sugestii de lectura, nelamuriri prinvind bursele Erasmus si multe altele. Din pacate, mailurile care au legatura cu blogul meu, cererile in casatorie (:D) sau simplele mesaje de “salut!” sunt prea rare in comparatie cu celelalte.

Si, daca ma mai deranjeaza un lucru la culme in legatura cu aceste mailuri utilitare (inca n-am primit un mail in care sa mi se ceara detalii cu privire la starea vremii sau cursul valutar, ca-n rest…le-am vazut pe toate) este abordarea semi-lingusitoare:

Buna, sunt X, sunt un cititor/o cititoare fidel(a) a blogului tau si vreau sa te intreb: stii cumva cum se pune pepenele galben la murat? (…) Esti o draguta, keep up the good work!”

Cea de-a doua categorie de musafiri-semi-parazitari sunt cei care se simt obligati, probabil dintr-un impuls de mici samariteni nedoriti, sa-mi dea indicatii in legatura cu modul in care ar trebui/n-ar trebui sa fac/sa nu fac ceva. Ne cunoastem de undeva? Ai orice alta legatura cu viata mea in afara faptului ca-mi citesti blogul? Imi stii motivatiile, problemele din trecut, proastele-obiceiuri sau slabiciunile? Nu? Si atunci de ce te simti obligat(a) sa-mi dai sfaturi pretioase despre cum ar trebui sa-mi organizez viata? Breaking news: oamenii se diferentiaza unii de altii si prin altceva in afara de structura ADN-ului si amprente. Mai sunt alte elemente, precum personalitatea, background-ul, inclinatiile, nevoile, interesele etc. Asa ca, mersi, nu ma lua cu "suntem amandoi Varsatori si te inteleg”. Daca ai porniri umanitare cronice, inroleaza-te la Crucea Rosie si ajuta oamenii din Darfur sau, cel putin, ajuta o batranica sa treaca strada. Si scuteste-ma de “am fost si eu in cazul tau, stiu exact ce se intampla”. Cand n-o sa mai pot sa-mi pun ordine in viata, o sa apelez la un specialist.

Taking all these things into consideration, v-as fi foarte recunoscatoare tuturor celor care vedeti in mailul blogului meu un fel de call center online sau, dimpotriva, un cabinet de consiliere unde psihologul sunteti voi, sa va reconsiderati viziunea. I don’t need other people’s crap, I already have my own, thank you very much.

Later Edit: Postul este adresat exclusiv hartuitorilor/sacaitorilor de pe mail



15 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Ina!
E prima data cand iti scriu si nu doresc sa iti cer nimic. Doresc doar sa iti spun ca, desi imi va fi greu, e ultima data cand iti vizitez blogul. Desi el e personal (pentru ca efectiv iti expui o parte din viata pe el) blogul nu este si privat, deci orice incercare de interactiune decenta ar trebui sa fie acceptabila. Postul tau ma jigneste/raneste ca cititor. Pacat, pacat pentru restul insemnarilor care m-au facut sa zambesc atunci cand credeam ca nu pot. Pentru acelea iti multumesc!
Laura

Ina spunea...

Laura, imi pare rau daca nu m-am exprimat suficient de clar. Postul nu este adresat TUTUROR cititorilor, ci doar celor care ma bombardeaza CONSTANT cu tot felul de solicitari sau care "ma pun la punct" in legatura cu ce ar trebui sa spun/ sa fac.

Mi-ai spus ca "orice incercare de interactiune decenta ar trebui sa fie acceptabila". Faptul ca NU moderez comentariile, asadar ca permit oamenilor sa se exprime cum vor ei, e o dovada in acest sens. Apoi, trebuie sa stii ca pana acum am raspuns absolut TUTUROR celor care mi-au scris. Doar ca am obosit si m-am saturat de sfaturi "binevoitoare".

Nu inteleg, de ce te jigneste/raneste postul meu, daca nu faci parte din "publicul" vizat?

Anonim spunea...

anonymous,

ce-i asa de greu de priceput? fata s-a saturat sa fie folosita la nevoie sau sa fie tinta frustrarilor unora. eu, unul, in locul ei, as fi moderat de mult comentariile. blogul ei e printre putinele dintre alea bune care te lasa sa scrii ce vrea muschii tai.

ina,

nu-i lasa pe toti sa te frece cum le vine lor. eu inteleg ca e naspa sa nu-ti fie apreciata munca/blogul, ci sa fii doar periata pentru diverse mici favoruri. dar daca te incalzeste cu ceva, sa stii ca ai castigat in mine un cititor fidel, nu doar unu ocazional, cum sunt altii ;)

Anonim spunea...

eu vreau sa spun doar "buna seara" :)

Anonim spunea...

Ce agresiva pari, sigur nu vrei sa faci niste cursuri de radiestezie, am auzit ca astea care se numesc Ina au mare succes.

Ina spunea...

Radu,

mersi. u really got my point.

Lorin,

buna seara! :)

celtic,

sorry pentru agresivitate, mi-am stricat seara cu un mail prost si m-am descarcat aici. Radiestezie? Eu nu-mi gasesc papucii de casa sub pat si tu crezi ca as putea gasi in pamant apa sau, si mai bine, diamante? I'd wish! :))

Anonim spunea...

copy paste:
"Pentru autografe, sfaturi pretioase, sugestii, opinii, dar si pentru reclamatii, rotten egg threats si ofense, ma gasiti la inozza[at]gmail[dot]com ;)"

Daca ai glumit, se pare ca unii nu au inteles asta.

Ina si Lily spunea...

anonymous,

evident, tonul prezentarii de mai sus este unul ludic (nu prea imi inchipui pe cineva care mi-ar solicita un autograf via email sau pe cineva care m-ar bombarda cu oua stricate prin aceeasi metoda), desi intentia a fost una prietenoasa.

imi asum faptul ca oamenii emit diferite idei si au diverse atitudini in legatura cu ceea ce scriu in posturile mele si accept, cu draga inima, comentariile primite (desi unele ma afecteaza mai mult decat ar fi cazul). am inclus si o adresa de mail pt cei care vor sa intre in legatura cu mine, dar nu vor sa o faca prin commenturi.

intreg postul de mai sus, insa, este rezultatul doar catorva mailuri, din ultima perioada, care, pur si simplu, m-au exasperat. mi se pare absurd sa-i scrii unei persoane careia ii citesti blogul si sa-i critici deciziile in viata sau sa-i dai indicatii despre cum ar trebui sa actioneze pentru ca tu "stii mai bine".

as fi recunoscatoare, asadar, daca n-as mai primi mailuri de "ce-i in capul tau sa faci X?". it's really annoying and it gives me headaches. :(

Anonim spunea...

eu doar vreau sa-ti spun "buna dimineata"

Andrei

Ina spunea...

ok, ok, accept mistourile voastre :)

buna dimineata, andrei!

Unknown spunea...

hei, imi permit sa spun ca stiu cum te simti, chiar daca te enerveaza. n-om fi noi in aceeasi zodie, dar feedback de la cititori avem amandoua.
mi-a placut o faza cu "voi aplea la un specialist" apropo de sfaturile gratuite pe care le tot primesti. stii, cand terry pratchett a aflat ca are Alzheimer a zis "daca nu cumva esti unul din cei mai buni 10 neurologi din lume, nu ma intereseaza sfaturile tale!" :)) tare, nu?

oh, and another thing, the annoying feedback doesn't stop. I know. I've been here for years! :)

Ina spunea...

terry pratchett are Alzheimer? :(( nu stiam. tocmai citesc o carte de-a lui, "Scotidusii liberi", si e foarte draguta. Anywayz, sunt convinsa ca tu chiar ma intelegi, tin minte cum te suparai cand te trezeai cu tot felul de "indicatii prestioase" si "sfaturi de bine" :)

deocamdata la mine pe mail e liniste. sau o fi linistea dinaintea furtunii? :))

Unknown spunea...

ah, nu, sunt ocupati dandu-mi mie sfaturi sau cine-stie-carui alt blogger nefericit. ti-i pasez imediat: ina, ai legatura!

Turambar spunea...

Las shi eu sacosha aici la coada, domnitza. Ce se da? Sfaturi? Bune shi alea. Ma-ntorc mai tarziu. Am lasat coada shi peste drum, la unt :)

Intre timp, pot sa postez shi eu fara sa zic nimic? Ash avea nevoie de numarul cosmeticienei tale. Ce zodie eshti? Prietenul tau shtie? De ce ai doar 21 de ani? Pardon: 22. Eshti deja batrana. De ce cumperi de pe Internet? Nu e bine. Asculta de bunica ta.

lol

Ina spunea...

daca nu mi-ai trimis mail, tot degeaba :)))))))))))))