marți, 20 mai 2008

Drumul spre iad…

Pana nu demult credeam ca sunt singura fiinta de pe Terra care nu intelege sensul (daca e unul ascuns, Dumnezeu mi-e martor ca l-am cautat!) “actiunii” din ultimul videoclip al Madonnei, “4 minutes”.

Pot sa pricep de ce in videoclip Madonna prefera sa impinga o masina in loc s-o conduca (draga de ea e o mare ecologista!), pot sa inteleg si de ce face ture pe masa unor bieti oameni care-si mananca linistiti supa la cina, dar ma depaseste faptul ca, in prag de Apocalipsa (cand mai are doar “4 minutes to save the world”) pe ea o apuca cumparaturile si merge la supermarket. Nu inteleg nici de ce incepe sa se batzaie cu dragul de Justin pe banda rulanta de la casa de marcat, dar, deh, arta abstracta nu e pe intelesul tuturor.

In fine, am vazut ca si altii au avut aceleasi dileme ca ale mele si am ras copios cand am descoperit urmatorul material video, realizat de o televiziune canadiana. E, daca vreti, un fel de “proces” al videoclipului lui Madge. Replica de geniu care mi-a ramas in cap (despre Madonna) e “The older the stripper, the nastier the moves”. Soooo true! :)

Tot din capitolul “The road to hell si paved with good intentions” (vorba Madonnei din acelasi videoclip), “Tabu” a lansat un proiect genial. Este vorba despre scrierea primului roman de tipul chick lit colectiv publicat vreodata in Romania. Partea si mai misto e ca romanul va fi scris de cititoarele Tabu, in perioada 28 aprilie 2008-5 iunie 2009.

Cu mana pe inima trebuie sa recunosc ca Prologul (scris cu ajutorul unui editor specializat) nu este unul de geniu (firul epic al romanului, ca si personajele de altfel, se aseamana izbitor cu cel din “The Devil Wears Prada”), dar este cel putin dragut si deschide foarte multe oportunitati in redactarea urmatoarelor capitole.

Din pacate, majoritatea cititoarelor care au contribuit pana acum la primul capitol al romanului Tabu s-au lasat prinse in capcana “Diavolul se imbraca de la Prada”. Intr-unul dintre cazuri, cel putin, aveam impresia ca citeam, aproape ad litteram, pagini din cartea respectiva. De fapt, constructia personajelor, situatiile si gandurile eroinei din capitolele cititoarelor seamana atat de mult cu cartea mentionata mai sus (si, din pacate, intre ele) incat nu prea reusesc sa-mi aduc aminte actiunea din fiecare, desi le-am citit cap-coada. Am remarcat doar ca unul dintre capitole o dadea intr-un roman de actiune cu suspans prost asezonat si ca altul, care facea nota discordanta cu celelalte, imi aducea aminte de compunerile cu iarna din clasa a VI-a (cu fraze precum "Se despart din norisori de fulgi de nea si planeaza pe aripioare fine prin viscolul teribil" si "Orologiul bate miezul noptii aproape si focul adoarme tihnit in spatele meu") C'mon, people!

Asa ca va rog, daca stiti ca va banutuie talentul romanesc, inscrieti-va si voi cu un entry in competitia pentru romanul Tabu. Asta ca sa nu ne trezim anul viitor in librarii cu varianta autohtona, “Satana poarta Razvan Ciobanu”.

8 comentarii:

A-30-something spunea...

:)) dupa cum arata prologul, nu m-as inghesui sa cumpar cartea...

Anonim spunea...

foarte amuzant filmuletul cu criticile la adresa videoclipului :))

Mihai spunea...

pana si madonna a zis ca nu a inteles ce era cu videoclipul, dar s-a lasat pe mana regizorului :)

Anonim spunea...

o initiativa asemanatoare celei cu romanul si anterioara acesteia, apartine site-ului kudika.ro. nu stiu exact despre ce-i vorba, dar am citit un pic la un moment dat si am gasit multe clisee telenovelistice+alte chestii de genul "norisori" si ce mai ziceai tu in articolul de mai sus.poate o sa aiba un rezultat mai bun tabu, desi n-as prea crede.initiativa e interesanta, dar nu cred ca poate naste ceva de calitate.

Ina spunea...

leah lusch,

nu trebuie sa uitam faptul ca acel prolog era doar un starting point (intr-adevar, am mai spus ca nu e cel mai genial). cu putina creativitate, continuarea poate fi foarte ok.

mihai,

si uite ce a iesit! :))

mariada,

acum problema se pune astfel: depinde la ce fel de calitate te referi. tabu nu si-a propus sa dea lumii un nou "razboi si pace" :) un chick lit decent si amuzant nu mi se pare chiar atat de dificil de scris.

A-30-something spunea...

Daca pun continuarea pe site, poate as continua sa citesc, dar sincer ma indoiesc ca as da banii pe o astfel de carte... poate daca ar pune-o ca insert la Tabu :)

vio spunea...

titlul romanesc satana poarta etc. mi s-a parut de doua mii de puncte (din 100 posibile:D)

Ina spunea...

vio,

a sweetheart, as usual :)