joi, 12 februarie 2009

Roma în 5 experiențe necesare*


Dacă ai doar două zile pentru a vizita Cetatea Eternă, riști să te înghesui alături de alte mii de turiști pentru a vizita locurile comune. Noi îți propunem un altfel de periplu, care să-ți solicite toate simțurile.


Prima oprire este Piazza Campo dei Fiori. Un fost câmp cu flori, în prezent târg de fructe, legume și flori, piața îți va încânta nu doar mirosul, ci și auzul. Merită să negociezi câteva minute un kilogram de roșii suculente doar pentru a asculta accentul inconfundabil al vânzătorilor. Ca să nu te lași furat de peisajul mirific, totuși, e bine să știi că aici a fost ars pe rug Giordano Bruno în 1600.



A doua oprire este tot o piață, Piazza Navona, unul dintre cele mai populare locuri de întâlnire din Roma. Poți să urmezi exemplul cârdului de turiști, pozând fântână barocă sau biserica Sant'Agnese in Agone, însă nu trebuie să ratezi adevărata atracție a pieței: tartufo de ciocolată, pe care îl poți savura la Bar Tre Scalini.



Dacă ai chef de senzații (ceva mai) tari, nu trebuie să ratezi următorul loc: Muzeul Criminologiei și Torturii din Roma, pe Via del Gonfalone, nr. 29. De la ”taurul de foc” (un fel de plită umană) la ghilotina papilor, muzeul e un adevărat Disneyland pentru fanii Hanibal Lecter de pretutindeni.



Pe seară dă-te mare degustător de vin într-un bar atât de tradițional încât se numește Wine Time (în Piazza Pasquale Paoli, nr. 15). Aici, pentru 27 de euro, ai parte de mai multe specialități de vin, de o selecție de brânzeturi tradiționale și gustări reci, precum și de transport dus-întors la hotel (prietenii știu de ce...).



E bine că ai ceva alcool la bord, pentru că următoarea oprire îți va testa simțul ridicolului. Dar dacă ești cu iubita, va insista să o duci pe Ponte Milvio, cel mai vechi pod al Romei. Aici vin îndrăgostiții din toată lumea pentru a prinde un lacăt de unul dintre stâlpii podului, ca simbol al dragostei lor eterne. Ritualul a fost inventat de autorul Federico Moccia în bestseller-ul său din 2006, ”Ho voglia di te”. Măcar să știi cui trebuie să-i ”mulțumești”...



* Articol orfan, scris în 30 de minute, care nu și-a mai găsit loc în paginile revistei Max. M-am gândit că voi o să-l iubiți, chiar și așa orfan de revistă cum e. :)

4 comentarii:

A-30-something spunea...

Nu e orfan bietul de el, locuieste in apartamentul Inozza din cladirea Blogspot :P Si articolul e chiar dragut, ofera o perspectiva mai aparte asupra Romei. Vreau si eu sa vad muzeul torturii >:D

Ina spunea...

Leah Lusch,

Shhhh... Sa nu spui nimanui, dar nici eu n-am apucat sa-l vad :P Data viitoare!

Anca spunea...

Vreau și eu la Roma!

Ina spunea...

Anca,

Si ce te impiedica sa mergi? :)