joi, 24 iunie 2010

Povestea incredibila a unei agrafe rosii

Zilele astea am o stare de neastampar. Un neastampar din ala bun, ca atunci cand te mananca talpile si degetele, sau cand visezi tot felul de lucruri colorate si intalnesti oameni la fel de neastamparati ca si tine.

Asa ca, poate nu intamplator, am descoperit recent (thanks to Lost & Found Desk) povestea lui Kyle MacDonald. Kyle a pornit de la o agrafa de birou rosie (pentru care, a recunoscut mai apoi, nu avea nicio pasiune deosebita) si si-a propus sa o dea la schimb pentru lucruri din ce in ce mai mari, pana isi va indeplini visul si va primi la schimb o casa. 

Pe 12 iulie 2005, canadianul a anuntat lumea pe blogul sau ca are o agrafa rosie si ca vrea s-o dea la schimb.

In doua zile a schimbat agrafa rosie pe un pix in forma de peste. 

Apoi a schimbat pixul pentru o clanta.

In curand a dat la schimb clanta pe un gratar.

A urmat schimbarea gratarului pe un generator, generatorului pe o petrecere instant, petrecerii pe un snowmobile, snowmobile-ului pe o vizita in Yahk (un fel de Cucuietii din Deal pentru canadieni), calatoriei in Yahk pentru un camion (!) si de aici lucrurile au devenit foarte simpatice. 

Cineva i-a oferit la schimb pentru camion un contract cu o casa de discuri (care includea atat 30 de ore de inregistrari in studio, cat si transportul dus/intors catre Toronto din orice loc in lume, cazarea si prezentarea albumului sefilor Sony-BMG). In schimbul acestui contract, Jody Gnant, o tanara care isi dorea o cariera in domeniul muzical, i-a oferit un an de cazare gratuita in duplexul ei din Phoenix, Arizona.

Cand Kyle credea ca lucrurile nu pot deveni mai bune, a primit un telefon de la Leslie, colega de duplex a lui Jody, care s-a gandit ca n-ar fi o idee rea sa nu mai plateasca chiria timp de un an. Leslie nu avea ceva fizic de dat la schimb, dar lucra in restaurantul lui Alice Cooper din Phoenix, Alice Cooper'stown. Asa ca l-a rugat pe Alice Cooper s-o ajute,  iar acesta a accepta sa-si petreaca o dupa-amiaza cu un fan, in schimbul chiriei gratuite pentru Leslie timp de un an. 

Mai departe, Kyle a oferit o dupa-amiaza in compania lui Alice Cooper unui fan al cantaretului, in schimbul unui glob cu zapada (trebuie sa cititi explicatia gestului, e geniala!). 

Ultimele doua schimburi sunt demente. A schimbat globul cu zapada cu Corbin Brensen, colectionar pasionat de globuri cu zapada si producator de film. La schimb a primit... un rol intr-un film! Dap, cu replici. :)

Pe 12 iulie 2006, la un an de la inceputul aventurii cu agrafa, lui Kyle i s-a oferit, la schimb pentru rolul in film, o casa in localitatea canadiana Kipling, oferita de primarie, consiliul local si comunitate. 


Pentru distributia propriu-zisa a unui localnic in film s-a organizat o preselectie. Castigatorul rolului din filmul "Donna on Demand" a fost Nolan Hubbard. :) L-am cautat pe imdb, a primit rolul "Ned". Sunt convinsa ca filmul e super distractiv. :)

Din 2006, Kyle a scris o carte despre aventura agrafei rosii, calatoreste, face fotografii, scrie proza scurta si dezvolta tot felul de alte proiecte, despre care scrie pe noul sau blog

Nu-i asa ca acum, dupa ce ati citit povestea lui Kyle, simtiti si voi un neastampar din ala bun? :)

Later Edit: Tocmai am descoperit ca am pe birou urmatoarele: o scoica de la Marea Moarta, 1 poza cu o necunoscuta cu un zambet frumos (am cerut poza de la cineva pentru ca imi place starea de relaxare pe care mi-o da imaginea fetei in gradina, desi nu stiu cine este in poza) si un buretel de sters ecranul mobilului.  Cine ce vrea dintre aceste 3 obiecte si ce e dispus sa dea la schimb? :D

23 de comentarii:

zapacita spunea...

Incredibil! Neastamparul pluteste categoric in aer :)
Multumesc pentru povestea asta minunata. Vreau neaparat cartea :)

Gelu spunea...

Mult prea tare...

Chiar te face sa te ganesti la cat de relative sunt unele lucruri...

Ina spunea...

zapacita,

Ma bucur ca ti-a placut. :) Si eu cred ca lectura cartii ar fi interesanta. Nu stiu de ce, dar imi aduce aminte de povestea cartii "Eat, pray, love". Probabil datorita fapului ca si acolo cineva si-a propus ceva incredibil (sa traiasca 3 luni in Italia, 3 in India si 3 in Indonezia, desi nu avea fondurile necesare) si a reusit. Si ajungem la una dintre vorbele mele preferate: "Those who say it can't be done should not interrupt those who are doing it." :)

Gelu,

Chiar ca da. :) Mi-a placut foarte mult ce a spus tipul cand a schimbat dupa-amiaza cu Alice Cooper pe un glob cu zapada:

"I must re-inforce what I believe the one red paperclip project is all about: relative value. What's more important to a man dying of thirst in the desert - one million dollars or a glass of water? So all I gotta do now is find somebody who needs a "drink"."

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Mega serios, vreau poza :D dau la schimb ... un caiet cu o coperta scrisa in polona :) caiet gol, gen agenda. So...

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

p.s.: ce dau la schimb e negaciabil :)) daca poftesti ceva de aici, now is the moment :)

Ligia spunea...

dau un tub de calciu efervescent (minus 2 tablete) pe poza cu fata :)

Ina spunea...

Adina & Ligia,

Cred ca voi nu intelegeti inestimabila valoare sufleteasca pe care fotografia cu fata o are pt mine. :)

Am precizat ca am cerut-o unei persoana straine pt ca mi-a placut atat de mult? Sau ca toata lumea care vine la biroul meu ma intreaba cine e, pentru ca sta la loc de cinste? Cred ca trebuie sa ridicati miza daca vreti sa ma convingeti sa renunt la ea. :)

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

In primul rand, Lig, buuuu!! buuuu! Ai vazut ca am cerut eu poza si ai sarit si tu :p Dar, eu am sa fac o oferta pe care Inoi nu o poate refuza, mu ha ha! Ai de ales draga Ina, intre un tablou de dimensiuni mici facut dupa fotografia cu zambetul :D asta ca sa nu te simti riped off de poza pretioasa. Daca nu vrei pictura dupa poza, atunci ceva abstractus, facut de eus. Beat that, Lig! :P :P

Raluca spunea...

Ceee poveste!!
pai si eu tot la fotografie ma gandeam...:))i-ai facut o ''introducere'' de neocolit(strategie de marketing ,scoala inalta:)..dar vad ca are deja un fan-club format,deci nu insist:))
Ba da:uite ,ma uit in jur si sunt dispusa sa ofer la schimb o piesa din colectia mea de tinichea- de''stingatoare de lumanari'',mai exact, o foarfeca folosita in acest scop:))...te avertizez ca are o istorie indelungata in spinare,istorie pe care eu nu i-am curatat-o la achizitionare:))

Ina spunea...

Raluca,

In sfarsit o oferta serioasa. :)

Raluca spunea...

observ ca am redus la tacere concurenta:))!
Ce termen dai pt.incheierea licitatiei?:))si care-i miza??vreau sa spun:al´cu agrafa voia o casa- la tine care-i obiectivul (final):))?

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

ina ... eu vorbeam serios sa iti pictez fotografia, dar raspunsul tau... care raspuns de fapt?! ma retrag din licitatie, daca a existat vreodata :))

Ina spunea...

Raluca,

Eheeei, concurenta lucreaza pe la spate. Pe mail. :))

Termen-limita as zice 1 iulie, sa fie o data fixa. Scop final nu am, dar sunt deschisa la sugestii. :)

Adinoi,

Tu nu ai timp sa raspunzi la un mail, dar ai timp sa pictezi un tablou, fie el si de mici dimensiuni? :))) The lolz!

Ligia spunea...

adica toata afectiunea si dragostea nemasurata pe care o primesti de la mine nu e suficienta pentru poza aia? sunt dispusa sa plusez cu un ingrijit de caine cat pleci la concert la Muse.

Beat that, everybody!

Ina spunea...

Doamnelor,

Am uitat sa precieze ca santajul emotional nu are niciun efect, whatsoever? :) Ok, atunci precizez ca santajul emotional nu are niciun efect, whatsoever.

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Ina, eu repet ca vorbeam serios... if it's a deal, then it's a deal :) plus ca dupa 6 iulie voi fi free like a bug in the sun. Asa, eu vin in tara in septembrie, deci atunci ti-ai primi opera. Apoi, stiu ca nu sunt foarte laudaroasa din fire si nu ti-am aratat "operele mele" si de aceea nu ma crezi cand iti spun: yep, i can paint :) not like a pro, but the personal touch is priceless. Adica tabloul ar avea in spate povestea fotografiei cerute si date mai departe, plus faptul ca fotografia mi-ar fi trimisa in acelasi plic cu o diploma ... eventual prin avion :)) :)) deci iti dai seama ce so istoria ai avea de spus de fiecaaare data cand te va intreba cineva care-i faza cu taboul :D

cred ca observi ca aduc argumente in legatura cu modul in care ce dau eu la schimb te-ar putea bucura pe tine: fotografia o fi unica dar un tablou dupa ea implica si prezenta mea intr-o oarecare masura in ceea ce daruiesc, iar pictura in sine va fi beyond unic :D si cumva chiar daca reprezinta zambetul altcuiva, va fi si cu un pic din mine, deci un fel de 2 in 1. Doi, nu vei ramane complet fara foto, eu facandu-ti ceva dupa chipul si asemanarea ei. 3. Istoria este una care ne implica pe amandoua si se creeaza in momentul in care renunti la fotografie, de fapt castigand altceva :) ... ma mai lingusesc mult? :D

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

pfuai, cat am scris :)) Eu zic scopul final sa il faci cu unul din celelalte obiecte... sau mai scoate si tu ceva la licitatie... ca atunci cand vei vedea pictura, no way nu vei vrea sa renunti la ea :D :D

Raluca spunea...

:))hopa...hai ca-mi retrag afirmatia:Ligia si Adinutz joaca tare...:))!!asa,sa repet si eu in favoarea mea ca vad ca pierd teren:foarfeca de stins lumanari+istoria unei indelungate folosinte aka necuratare(bonus)+(alt bonus)un manilla tag cu steagul Dk.(in fine,nu am cu altceva:)))atasat ei..pe care vor sta scrise ceva...aaa....sa le numim cu titlul generic''vorbe intelepte'':))potrivite cu projektu:))))
..sa vedem unde loveste ciocanelu´la 1 iulie:))eu urez oricum succes tuturor concurentilor:))

Ina spunea...

Raluca,

Din pacate, ma vad nevoita sa accept schimbul cu Adina. Daca nu o fac, risc sa-mi aminteasca ca i-am refuzat oferta. Every.single.day.of.my.life. Ba nu, dupa cum o cunosc, sunt chiar 100% convinsa ca asa va face. Si, cum deathclock.com mi-a dat destul de multi ani de trait, ar fi vorba despre destul de multi ani de reprosuri. Probabil ar fi si ultimul lucru pe care mi l-ar spune pe patul de moarte, daca as fi prezenta la capataiul ei. Trust me, poate fi incapatanata ca un catar. Sunt si eu Varsator si stiu ce zic. :D

Plus ca vreau sa vad daca auto-lauda ei cu pictura chiar are temei. ;)

Apropo de pictura, m-am uitat zilele astea peste ilustratiile tale - sunt minunate. Mai ales invitatiile la nunta, felicitarea pt nepotica ta si culorile & atmosfera din Sleep. Esti foarte talentata si cred ca ar trebui sa scoti cuvintele "not" is "yet" din prezentarea de pe blog. :P

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Raluca... ti-am vazut blogul si... uaaaau!!! esti sigura ca nu vrei sa pictezi tu pentru ina? :D foaarte frumos, chiar imi place!!

ina, tu ai amintit intentionat de cat de talentata e raluk, sa imi dai mie peste bot :)) pai in comparatie cu ce face ea, eu sunt ca un elefant care da cu coada pe panza... coada inmuiata in culori frumoase, ce-i drept ;)

siii... daca pana la 1 iulie cineva face o oferta mai tare, nu te sfii sa o refuzi. Parca te laudai ca santajul emotional nu merge :D deci chiar asa, imi dai poza de fricaaa?? inoi, ce reclama imi faci?:))

Stefan spunea...

Super tare povestea :).
Si am ras la licitatiile voastre de m-am prapadit pe jos :))
>:D<

Ina spunea...

Adinoi,

Daca nu fac schimb nu e bine si imi vei aminti asta probabil pentru tot restul zilelor mele. Daca fac schimb, nu e bine pentru ca cedez prea repede.

Bipolara much? :)

Stef,

Ma bucur ca am ajuns prilej de amuzament pentru tine. :P

Raluca spunea...

Ina si adinutz,am venit sa vad ce-i cu licitatia,cum s-a incheiat:multumesc si pentru laude,sunt touchata sincer!
am si uitat ca am 'pierdut' pentru ca de-as fi fost in locul Inei as fi procedat de fix identica 'manera'':))ca sa nu mai spun ca sunt convisa ca adinutz va face un supertablou!
adinutz,ce dovada grozava a prieteniei Inei ai primit!Eu stau pe margine si aplaud,parol!:)))