miercuri, 25 august 2010

Bloggerii incep sa castige batalii importante in razboiul credibilitatii

Jurnalistii care preiau materiale de pe bloguri, dar “uita” sa mentioneze sursa informatiei, au o atitudine asemenatoare cu cei care fac shopping in magazinele second hand. N-au nicio problema sa poarte respectivele haine sau sa fie admirati pentru ele, dar nu vor recunoaste nici in ruptul capului de unde le-au cumparat.

Am vazut numeroase astfel de exemple, atat in online, cat si la TV si, la fel ca voi, m-am infuriat din cauza lipsei de profesionalism a jurnalistilor, ca apoi sa ma bucur atunci cand au fost prinsi cu sursa in sac (sic !). :-)

In ultima vreme, insa, observ ca jurnalistii sunt gata sa treaca de la Grupa Mica la cea Pregatitoare in ceea ce priveste citarea surselor si o anumita curtoazie fata de munca bloggerilor. Iar un incident petrecut recent mi-a intarit aceasta convingere. 

Este vorba despre un individ care a filmat cu telefonul, alaltaieri noapte pe la 3, o masina a Politiei care stationa pe strada fara luminile de semnalizare pornite. Omul a mers la politisti sa-i intrebe de ce nu respecta regulile de circulatie si sustine ca a fost agresat de unul dintre cei doi politsti, in timp ce-si exercita drepturile cetatenesti.  Puteti vedea filmuletul aici

Nu vreau sa comentez in legatura cu pseudo-spiritul civic al individului, care banuiesc ca a “intuit” potentialul de viral al incidentului, si nici in legatura cu atitudinea de Garcea a politistului (“Bai baiatule, da-mi buletinul”).

Important este ca dupa ce Chinezu a scris pe blog despre acest incident, a fost preluat de realitatea.net, frumos, cu citarea numelui complet si a blogului, ca la manualul de jurnalism.  

Azi, o alta surpriza placuta in presa. Chinezu a mai scris un post pe blog, sub forma unei scrisori deschise, in care solicita niste lamuriri din partea purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, cu privire la incident. Iar baietii de la Hotnews au preluat si ei, intr-o stire, un fragment din postarea respectiva, din nou, cu mentionarea sursei. Mi-a crescut inima. :-)

Se pare ca jurnalistii au mai evoluat un pic de la memorabila gafa cu “Numele meu este Mihaela Radulescu si promit sa ti-o (...)”. Vin vremuri bune si pentru jurnalisti, si pentru bloggeri. Vremuri in care, poate, n-o sa ajungem sa folosim astea:-)

2 comentarii:

Caliap spunea...

Si-au luat-o in freza de atatea ori, au incasat atatea injuraturi (vezi zoso si arhi, acesti "vai doamne, ce-i la gura lor"-i ai blogosferei), incat saracii jurnalisti sufla si in iaurt.
Si da, nu e de comentat spiritul de justitiar solitar al omului cu telefonul. Imi pare ca s-a inspirat (cu succes) din jurnalismul "echidistant si obiectiv" vazut la [pseudo]televiziunile de stiri.

Ina spunea...

Caliap,

Eu sunt de parere ca individul s-a inspirat (fara niciun succes) din jurnalismul cetatenesc, care in Occident, insa, e practicat cu responsabilitate si decenta.