duminică, 14 noiembrie 2010

PACS me baby one more time

Frantuzoiacele au 3 optiuni cand completeaza rubrica de stare civila in documentele legale: célibataire, PACSe sau mariée. Ceea ce inseamna, de principiu, celibatara, PACSata sau casatorita. Iar PACS-ul este o alternativa la casatorie pe care eu una o consider geniala (si cu care sunt convinsa ca Carrie Bradshaw ar fi de acord  :-)).

Inchipuiti-va ca locuiti impreuna cu o persoana cu care aveti o relatie stabila si va bucurati de drepturi legale ca cuplu (de exemplu, puteti face un credit bancar impreuna). Doar ca, spre diferenta de cazul in care sunteti casatoriti, daca va despartiti nu veti trece printr-un divort traumatic si costisitor, ci veti semna o simpla hartie, va veti lua hainele de pe umeras si veti fi liberi. PACS este bijuteria legala care va permite acest lucru.

In 1999 Parlamentul francez a adoptat Pacte Civil de Solidarité (PACS), o lege de parteneriat domestic (recunoscuta, de asemenea, si pentru cuplurile gay) care ofera cateva dintre beneficiile legale ale casatoriei traditionale.

De ce cred ca PACS-ul e cea mai buna inventie franceza (imediat dupa sacourile Chanel si pantofii Louboutin :P)?

In primul rand pentru ca se incheie extrem de simplu. Ai nevoie doar de 3 acte: PACS-ul propriu-zis, un act de identitate si un certificat de nastere, pe care le depui la tribunalul cel mai apropiat. Nu tu analize peste analize si sampanii cu piscoturi servite in curtea din fata primariei de sector, pe ritmuri nebune de acordeon.

In al doilea rand pentru ca iti asigura niste drepturi foarte misto:

-    drepturi de mostenire, scutiri de taxe si beneficii de ajutor social
-    drepturi imobiliare: daca unul dintre parteneri moare, contractul de inchiriere al casei se tranfera automat pe numele celuilalt si, daca persoana decedata detine respectivul imobil (dar nu i l-a lasat mosternire celuilalt), partenerul sau are dreptul sa continuie sa locuiasca acolo pentru un an (!), indiferent de regulile de succesiune
-    venitul ambilor parteneri va fi luat in calcul in cazul unor credite bancare etc.

Sunt si cateva beneficii la locul de munca foarte simpatice, printre care:

-    angajatorul trebuie sa tina cont de zilele de concediu ale celuilalt partener si sa permita perioade identice de concediu :-)
-    tratament preferential in cazul transferului cu jobul etc.

Nu in ultimul rand pentru ca acest contract se anuleaza foarte simplu:

•    prin acordul ambilor parteneri la tribunal
•    prin decesul sau casatoria :-) unuia dintre parteneri
•    la solicitarea unuia dintre parteneri la tribunal.

Simplu, eficient si decent. Nu tu “Avocatii mei o sa-i sune pe avocatii tai!”, nu tu culpa comuna sau motive temeinice, nu tu contestatii si recursuri in amanare, lucruri care, banuiesc, sunt la fel de placute ca o clisma.

Astept cu mult interes ziua in care “a cere pe cineva in PACS” si “PACSeaza-te cu mine! o sa ajunga si la noi expresii cu acte in regula. :-)

10 comentarii:

sunny side up spunea...

oooo, da!
am auzit si eu de minunatia asta si mi se pare cea mai tare inventie EVER. oare cand o sa ne PACSam si noi, in romania? :))

uneori, sunt ioana. spunea...

imi place cum gandesti :) si cum gandesc francezii, prin extensie.

Anonim spunea...

oh rly? chiar sa fie PACS-ul asta numai lapte si miere? si cu frica de commitment cum ramane? Andreea

Tomata cu scufita spunea...

Inca de cand am auzit prima oara de PACS, prin liceu parca, mi-am dorit sa avem si noi optiunea asta. Am impresia ca romanii sunt prea conservatori pentru a o adopta. Ma refer mai mult la conducatori, nu la tineri. :P

Ina spunea...

Andreea, PACS-ul in sine nu are cum sa fie numai lapte si miere: e un simplu contract. :) Relatia ar putea fi numai lapte si miere, caz in care eu sincer m-as ingrijora (daca nu exista nici macar un pui de conflict, something's fishy).

Cat despre frica de commitment, n-are a face. Daca tu crezi ca e suficient sa semnezi o hartie pe care scrie "certificat de casatorie" pentru a demonstra ca esti commited cuiva, I seriously doubt it.

Tomata cu Scufita, pai si noi o avem. Tot ce trebuie sa facem e sa ne cuplam cu un francez sau sa avem domiciului stabil in Franta. :)))

Lars spunea...

eee hai..parca o hartie te tine impreuna...

Anonim spunea...

nu, nu cred ca e suficient sa semnezi o hartie pt a demonstra ca esti commited cuiva. insa cred ca e suficient sa nu o semnezi ca sa demonstrezi ca nu esti commited. andreea

Ina spunea...

Discutabil. In unele cazuri s-ar putea sa ai dreptate, Andreea. :)

Anonim spunea...

eh..
fetele tre' sa isi faca "rodajul" cu un "fraier" (PACS -concubinaj -mariaj) si apoi sa traiasca implinirea cu al doilea
ori cu al treilea partener
mama unei fete asa a zis ginerelui prim: i-am facut vanzare si e proprietara ca sa poata arata usa oricand sotului daca nu mai e bun..

femeile pot trai doua vieti intr-una, daca il fac pierdut pe primul..
ori viceversa, vezi caz printesei D

life isn't fair..
Hey, Soul Sister

Anonim spunea...

Tipul pe care l-am iubit/ il iubesc(?!) nebunescte se PACS-uieste si mie imi vine sa plang. Life's just not fair...