joi, 29 septembrie 2011

Stiati ca sunt de origine romana?

Pana acum cateva zile, daca mi-ati fi cerut numele unei vedete feminine internationale, contemporane, de origine romana, probabil as fi spus Herta Müller sau Irina Lazareanu.

De atunci insa, facand niste documentare pentru un articol, am descoperit cu uimire alte cateva femei extrem de faimoase, a carora poveste incepe pe plaiuri carpato-danubiano-pontice. Iata-le:

Natalie Portman (Natalie Hershlag) - actrita, castigatoarea unui premiu Oscar in 2011 pentru "Black Swan"


Strabunica din partea tatalui lui Natalie a fost o spioana romana. Actrita poarta in portofel o poza facuta in Romania a frumoasei (si periculoasei) ei strabunici. A povestit despre originile ei romanesti in acest articol foarte amplu din Rolling Stone.

Diane von Furstenberg (Diane Simone Michelle Halfin) - designer vestimentar


Tatal Dianei, Lipa Halfin, a emigrat de la Chisinau la Bruxelles in 1929. Numele "von Fürstenberg" l-a primit dupa casatoria cu printul german Egon of Fürstenberg (de care a divortat in 1972 dar al carui nume l-a pastrat). Mai multe despre familia si originile ei in acest articol scris chiar de ea.

Annie Leibovitz (Anna-Lou Leibovitz) - unul dintre cei mai cunoscuti fotografi portretisti din lume


Bunicii din partea tatalui lui Annie au fost emigranti romani la New York. Mai multe despre povestea familiei ei in acest articol din The Independent

Fran Drescher (Francine Joy Drescher) - actrita, cunoscuta pentru rolul din sitcom-ul "The Nanny"


Strabunica din partea tatalui lui Fran s-a nascut la Focsani, de unde a emigrat in Statele Unite. Ca o anecdota, sotul lui Fran, Peter Marc Jacobson, a fost cel care a scris, regizat si produs "Dadaca", serialul care a facut-o celebra.

Julianna Margulies (Julianna Luisa Margulies) - actrita, cunoscuta pentru rolul din serialul "The Good Wife"


Strabunicii din partea mamei Juliannei sunt nascuti in Romania, de unde au emigrat in America. PS: Fara nicio legatura cu originile Juliannei, daca nu ati vazut pana acum "The Good Wife", ar trebui. It kicks ass! :-)

Amanda Bynes (Amanda Laura Bynes) - actrita


Strabunicii din partea mamei Amandei sunt evrei romani, care au emigrat in Toronto, Canada. 

Elsa Pataky (Elsa Lafuente Pataky) - actrita


Mama actritei cunoscute pentru rolul din "Fast Five" este romanca. Cristina Pataky Medianu a emigrat in Spania, unde l-a intalnit pe sotul ei, José Francisco Lafuente. Elsa vorbeste fluent si spaniola si romana. 

Mila Kunis (Milena Markovna Kunis) - actrita cunoscuta pentru rolul din "Black Swan"


Am lasat-o pe Mila, actrita pentru care acum 7 ani am vazut de 6-7 ori "American Psycho 2" la final, pentru ca aici lucrurile se complica putin. Mila s-a nascut la Cernăuţi, unde a trait pana la 7 ani, dupa care parintii ei au emigrat in America. Stiu ca, din perspectiva acestui fapt ea ar putea fi considerata mai degraba ucraineanca decat romanca, dar fiecare cu piticii lui. :-) 

10 comentarii:

Vasile spunea...

Şi poţi s-o numeşti 'origine română' şi să fii (din oareşce motiv obscur) mîndră? Străbunicii gagicuţelor ăstora au fost evrei aşkenazi, vorbitori de idiş, trăitori pe teritoriul României dar în comunităţile lor, nerecunoscuţi ca şi cetăţeni, în condiţiile în care oraşe ca Cernăuţii aveau populaţie majoritar evreiască, nu românească, nici ucraineană. Chiar şi dacă aş fi pasionat de comunităţi imaginare gen poporu' şi naţiunea, mi-ar fi jenă să îi revendic.

Vasile spunea...

(Mîine-poimîine sunt români şi Bela Lugosi sau Johnny Weissmuller)

vio spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Winona_Ryder

şi sigur mai sînt destui:)

doar la Amanda Bynes ai scris că străbunicii ei erau evrei, dar probabil e aşa la marea majoritate a celor din articol. :)

Ina spunea...

Vasile, chill man. :) N-am zis ca sunt mandra ca ne tragem din aceiasi traci, n-am zis sa le facem brand de tara. N-am zis nici macar ca sunt romance. Am zis ca sunt de origine romana si ca mi se pare tare ca au strabunici, bunici sau chiar parinti nascuti si crescuti in Romania.

Cat despre Weismuller, e tot atat de roman ca si mine. :) Si eu am strbunici nemti, dar sunt romanca.

Oricum, apreciez patosul comentariului tau. :)

Ina spunea...

vio,

Da, cum am putut s-o uit pe Winona! :) Si da, la cateva dintre ele este vorba de strabunici evrei din Romania.

Vasile spunea...

Cu asta sunt OK, dar e o diferenţă mare între 'de origine română' şi 'originar din România'

bebe spunea...

Foarte tare, niste info pe care nu le gaseam oriunde! multumim!

zapacita spunea...

Fran Drescher, ce misto:)
Ma apuc si eu de Good Wife ca prea il lauda toata lumea:)

Ina spunea...

You should, Ana! Alicia Florrick (personajul principal din The Good Wife) este unul dintre role model-urile mele. :D

movieaddicted spunea...

mine too!
I love her :D