miercuri, 14 martie 2012

Despre cum am tinut dieta Oshawa si am supravietuit

Acum fix 4 zile am iesit in viata (asadar victorioasa) din lupta cu dieta Oshawa.

Inainte sa va prezint concluziile mele in urma acestui experiment de vointa, va recomand ca, daca nu aveti rezistenta psihica a unui luptator de gherila columbian sau daca nu sunteti mama a cel putin doi copii (ca ma gandesc ca e tot una), sa NU incercati acest regim acasa.

Lasand gluma la o parte, regimul Oshawa, inventat de doctorul japonez cu acelasi nume, care este si fondatorul macrobioticii, este una dintre cele mai cunoscute (si dure) diete de detoxifiere din lume.

Scopurile pentru care oamenii tin acest regim sunt dintre cele mai diverse. Yoghinii, de exemplu, il tin frecvent pentru efectele sale de purificare. Oamenii obisnuiti urmeaza aceasta dieta fie pentru a slabi, fie pentru a-si prelungi viata (in cazul Madonnei si al lui Gwyneth Paltrow) sau chiar pentru a se vindeca de cancer, hepatita sau diabet.



In ce consta dieta Oshawa? Timp de 10 zile ai voie sa consumi doar 4 cereale: grau, orez, hrisca si mei (in orice cantitate si in orice forma: coapte, fierte, prajite, sub forma de turtite etc.), apa si putina sare. Atat. Daca vi se pare simplu (cum am facut si eu greseala sa cred) veti descoperi pe parcurs de ce nu este.

De ce am inceput sa o tin eu? Pentru ca o prietena care a tinut-o mi-a vorbit despre ea numai cu superlative absolute: slabesti vreo 5-7 kilograme, tenul iti devine de portelan, pielea e mult mai fina, analizele ies perfect, ai mai multa energie, te simti excelent etc. etc.

In plus, dermatologul pe care l-am consultat anul trecut mi-a spus ca toate problemele pe care le am cu tenul sunt din cauza ca organismul meu stocheaza toxine – si ce poate fi mai util in acest caz decat un regim de detoxifiere, nu-i asa?

Iata si concluziile la finalul celor 10 zile de Oshawa.

1.    In primele zile devii un fel de guru nepalez zen, care resimte orice energie negativa. Mi-am inceput ziua intrebandu-mi sora de ce este negativista atunci cand ma zorea ca intarzii la serviciu, am continuat incercand sa evit furnicile (invizibile) de pe trotuar, sa zambesc lumii pe strada (un zambet tamp, bineinteles) iar la birou orice gluma rautacioasa la adresa altcuiva imi aducea lacrimi in ochi. Noroc ca nu m-a tinut mult ipostaza asta de Maica Tereza, ca nu ma prea coafeaza. :-)
2.    Ulterior am trecut printr-o faza in care Hannibal Lecter era mic copil pe langa mine. Foamea constanta (in primele zile nu stiam ce sa mananc, asa ca imi cumparam doar rondele de orez expandat, care mi-au ajuns atat de nesuferite incat am preferat sa rabd foame decat sa le mananc), dieta monotona, lipsa de energie, simptomele detoxifierii, toate ma faceau sa ma bucur de echilibrul psihic al unui criminal in serie. Din fericire, am descoperit apoi ca graul fiert e bun ca mic-dejun si ca din faina de grau integrala, sare si apa se poate face un aluat care, copt la cuptor da nastere unor turte sau batoane, si mieii au incetat sa mai tipe. Ahahahahaha!
3.    Detoxifierea inseamna eliminarea toxinelor. Nu m-am prea gandit cum anume parasesc organismul aceste toxine atunci cand m-am apucat de regim. Au fost insa vreo 3 zile cu crampe oribile, dureri de cap atroce si alte simptome mai putin placute prin care toxinele si-au depus ordinul de evacuare a imobilului. Nenorocitele si-au mutat mai intai mobila, apoi decoratiunile interioare, florile de ghiveci si, cand credeam ca au terminat, s-au intors si dupa draperii.
4.    Tenul arata la fel (in ciuda unor amici miopi care imi spun ca observa nu stiu ce schimbari dramatice in bine). Banuiesc ca am slabit vreo 3-4 kilograme (cum nu am cantar si nu ma prea preocupa acest aspect pot doar estimat dupa modul in care imi atarna blugii pe fund). Cu toate astea, ma simt, intr-adevar, mai usoara si mai sanatoasa. Am citit insa undeva ca pentru rezultate optime ar trebui tinute 2-3 cure succesive, cu pauze de 3 zile intre ele.
5.    Marea revelatie a regimului sunt poftele pe care le-am avut. Avand in vedere ca eu mananc ciocolata cum altii respira, eram ferm convinsa ca ma voi zbate in chinurile infernului la vederea sau mirosul trufandalei. De asemenea, credeam ca lipsa carnii (in special a pieptului de pui injectat cu hormoni pentru care dezvoltasem o adevarata pasiune in ultimele luni) ma va face sa cedez psihic. Ce am poftit cu adevarat? Branza, rosii, mere, portocale. Cu lacrimi in ochi si fluvii de saliva in cavitatea bucala. Am stat la masa cu cineva la KFC, in timp ce mestecam agale niste boabe fierte de hrisca si n-am simtit niciun impuls sa ma napustesc asupra aripioarelor picante si sa le inghit cu tot cu tava de plastic, cum banuiam inaintea inceperii dietei. N-a fost cazul, din fericire. 1-0 pentru respectul meu de sine. :D  
6.    La finalul dietei, poate si fiindca revenirea la un regim alimentar normal (a se citi mai sanatos) se face treptat, nu mai vrei sa consumi alimente grase, dulci, nesanatoase etc. E un fel de mini-scoala dietetica pe care o tii tu cu tine. Tu esti elevul, iar corpul tau e cel mai bun profesor. Te invata niste chestii de bun-simt pe care, daca esti suficient de destept, le vei respecta de acum incolo.

In cazul in care, dupa lectura acestui text vreti sa-i dati o sansa acestei diete, va recomand sa cititi mai multe despre ce presupune. Cel mai bine ar fi sa va cumparati cartea lui Oshawa, “Zen macrobiotic” (gasiti fragmente aici) sau macar sa aruncati o privire peste cateva dintre aceste texte (mai facile si mai superficiale, ce-i drept, dar practice, pentru ca au si retete).

Cam astea sunt concluziile si sfaturile mele pentru voi, dragii si dragele mele. May the force be with you (cand dati de hrisca, o sa intelegeti la ce ma refer). :-)

43 de comentarii:

Mihai spunea...

oare de-asta face si Christian Bale cand vrea sa se pregateasca pentru un film? :D

Dorina spunea...

De asta n-ai mai scris tu pe blog pana acum. Ca n-ai mai avut energie :))
Glumeam! Imi pare bine ca ai revenit si esti si mai zen decat inainte :)
Ai avut multa vointa (f.f multa) ca sa tii o astfel de dieta, inca un motiv sa te admir :)
Te pup.

Ciupercutza spunea...

Felicitari pentru vointa! Am si eu o colega care a mancat vreo 2 saptamani numai grau fiert si a slabit spectaculos - vreo 7 kg(desi am o banuiala ca a tinut dieta asta si pentru ceva probleme cu tenul).
Dar iarta-mi, te rog, indiscretia: de la atata orez si grau nu apare constipatia? Sau e fix pe dos?
Eu evit sa mananc orez tocmai din acest motiv.

Ina spunea...

@Mihai: Nu, Oshawa nu sta in spatele imaginii din "Masinistul". Sper! :)) Oricum, joke aside, dieta asta nu se bazeaza pe infometare.

@Dorina: As vrea sa pun vina pe dieta, dar e altceva, din pacate. Oricum, mi-am propus sa scriu din nou constant, nu de alta dar am multe subiecte frumoase si e pacat sa le tin doar pentru mine. :) Si eu te pup, si-ti multumesc pentru apreciere. :)

@Ciupercutza: Nu, n-am avut nicio problema cu my bowel movements. :) Ideea e sa nu mananci doar orez - trebuie sa mananci din toate. Dar chiar si numai cu orez (cum am facut in primele 2 zile cand nu stiam sa prepar altceva), a fost totul foarte ok. Sper ca raspunsul meu ti-a fost de folos. :)

Photography Lady spunea...

am s aincerc si eu, desi numai cand sunt acasa, nu pe platforma (unde mancarea este deplorabila).
exista un restaurant bun si macrobiotic in Madrid, TREBUIE sa incep sa il frecventez...sper sa reusesc sa supravietuiesc doar cu cereale....(fara lapte, cred ?); poate asa scap de pofta de ciocolata, si eu am acelasi viciu ca si tine(pe care tu probabil l-ai pierdut)si trebuie eradicat!
:)

Aldana spunea...

Felicitari pentru ca ai dus pana la capat, sincere felicitari! Dar care a fost mai exact efectul dietei, in special asupra tenului?

andrei spunea...

Si eu care credeam ca ne vei delecta cu un adevarat studiu stiintific: cu analize medicale complete inainte si dupa dieta, greutatea pierduta cu o precizie de 50 de g, masurat cu precizie defctele tenului inainte si dupa... etc.
Ma bucur ca ai reusit sa tii dieta, dar astept inca una , mult mai documentata :))
>:d<

Anonim spunea...

Buna. As vrea sa tin si eu dieta asta,dar nu stiu ce as putea sa mananc:)) numai orez?:|:))

Ina spunea...

@Stefania: Iti tin pumnii. Daca mai ai si un restaurant macrobiotic la indemana, n-are cum sa nu-ti reuseasca. ;) Si da, fara lapte. :))

Ina spunea...

@Aldana: Mie imi tot apar niste cosuri nesuferite de care speram sa scap definitiv dupa 10 zile de dieta. N-au disparut de tot, dar s-au diminuat simtitor. Banuiesc ca daca continui sa mananc sanatos vor disparea in timp, ca nici n-au aparut peste noapte. :)

Alte 2 prietene care au tinut Oshawa mi-au spus ca tenul le-a devenit foarte catifelat. Al meu e deja asa, deci aici n-am prea avut cum sa vad efectele. Dar arata, intr-adevar, putin mai bine. Alt efect sunt cateva kilograme pierdute si faptul ca ma simt mai supla. Cam atat. Sper sa-ti ajute. :)

Ina spunea...

@Andrei: Ma confunzi. :))

Ina spunea...

@Anonim: Nuuu, in niciun caz. Nu doar ca vei ceda psihic, dar nici nu vei obtine rezultate bune.

In penultimul paragraf al textului sunt 4 link-uri catre niste site-uri care explica acest regim si ofera cateva retete. In principiu eu am mancat orez fiert, orez expandat (se gaseste la supermarket), terci de mei s hrisca, grau prajit (gasesti reteta la link-urile de care iti spuneam), precum si painite si batoane din grau la cuptor (fara drojdie, doar cu sare si apa).

Daca tii corect dietea, crede-ma, nu faci foame.

Nadia spunea...

Eu am doi copii dar nu prea am curajul să încerc această cură.În schimb, am râs cu lacrimi citind postarea ta.Ești foarte hazlie.

Ina spunea...

@Nadia: Ma bucur ca te-ai amuzat. :) Cat despre dieta, daca exista o motivatie interna puternica, sunt convinsa ca ai reusi. :)

Tutu spunea...

Hei! Ne poti spune cum arata meniul tau? Ai vreo reteta preferata? Ce mancai cand simteai ca esti pe cale sa renunti si ce-ti spuneai? Avem nevoie de incurajari! :D

Ina spunea...

@Tutu: In primul rand am "gatit" banalul pilaf. Cu putina sare, fara ulei, fara legume, fara altceva. Apoi, pentru micul dejun, grau fiert. Il lasi peste noapte la inmuiat in apa, apoi il fierbi 15 minute, il lasi alte 10-15 minute acoperit sa se umfle si il mai pui la fiert 15 minute. Important e sa pui de 3 ori mai multa apa decat grau. Are gust chiar bun. :) Tot pentru micul dejun, grau copt. Il pui intr-o tigaie de teflon, pui sare deasupra si il acoperi cu apa. Il lasi pe foc pana se evapora apa si isi schimba culoarea graul. Poti sa mai faci terci de mei sau hrisca sau hrisca coapta in tava la fel ca graul. Si, preferatele mele, turtite din grau. Cumperi faina integrala de grau de la plafar si amesteci 500 de grame cu 1 lingurita de sare grunjoasa si apa, pana devine un aluat elastic. Il lasi acoperit 1-2 ore sa faca priza faina (asta e o expresie descoperita pe undeva, nu stiu ce inseamna :) ), apoi il pui intr-o tava la cuptor sub forma de batoane sau turte. Le lasi cam 30 de minute. Sunt delicioase si sanatoase. Ca gustare am mai mancat rondele de orez expandat (le gasesti la supermarket si au gust de popcorn).

Mai poti face supa de orez cu galuste de grau, placinta de grau cu orez fiert, supa de taietei cu hrisca - combinatiile sunt foarte multe. Mai multe retete gasesti pe net. Am pus niste link-uri in penultimul paragraf al textului, de acolo m-am inspirat si eu.

Mult succes, iti tin pumnii! :)

Tutu spunea...

Super! Multumesc!

Aldana spunea...

si inca ceva
prin grau te referi la arpacas? eu numai asta am gasit in magazine

Ina spunea...

@Aldana: Nu, nu arpacas. Asta am inteles ca e un grau de calitate inferioara. Grau se gaseste la magazinele naturiste. Am dat vreo 4 lei pe 500 de grame.

Aldana spunea...

merci de raspuns,o sa mai caut :*
ureaza-mi succes cu dieta ;)

Ina spunea...

Muuult succes! :) Daca mai ai nevoie de ceva, stii unde ma gasesti. ;)

Lavinia spunea...

Nu am ţinut niciodată dietă dar am nevoie de o detoxifiere. Dacă tu nu ai murit, sper să nu mor nici eu:) Mă apuc mâine şi sper să reuşesc să o ţin 10 zile. Cel mai greu îmi este să renunţ la cafea. Mămăligă este voie?

Ina spunea...

@Lavinia: De murit nu mori, te asigur. Ba din contra. Conform yoghinilor, renasti. :)

Nu e voie mamaliga, pentru ca nu ai voie porumb. Poti face insa un terci de mei, care are aceeasi culoare si aproximativ acelasi gust.

Bafta, iti tin pumnii - sa ne anunti cum a mers. ;)

D-ale Verei :) spunea...

Buna. Sunt curioasa daca graul si orezul le pot procura din supermarket sau de la plafar...care sunt mai bune? tu ce ai folosit grau si orez de la plafar sau supermarket :*?

Bucataras spunea...

Eu mi-am facut analizele inainte de a incepe aceasta dieta. Apoi am tinut doar 7 zile din 10 si doar cu orez fiert si apa. Este o proba de vointa! Am slabit cam 5 kg! apoi am repetat analizele. Nu au fost diferente semnificative sub nici o forma, cu exceptia colesterolului, care mi-a revenit in limite normale.

Ce este important. In timpul acestei diete iti obisnuiesti organismul cu circa 600-700 calorii pe zi. Ei bine, daca dupa dieta nu esti atent si incepi sa maninci normal (2.000 de calorii pe zi) ce credeti ca se intimpla? Da, corpul hamesit le asimileaza rapid! Asa ca dupa orez am trecut, la sfatul unui nutritionist, pe salate si introducerea usor a grasimilor (usor = lactate degresate). Fierea are nevoie de aceste grasimi pt a functiona bine ...

Eu am mincat numai orez si nu m-am simtit slabit. O usoara senzatie prin ziua a 3-a ... In acea saptamina m-am culcat mai devreme (10 sa zicem) mai mult de foame :)))

Ar fi fost bine daca as fi mincat si griu, caci contine un complex de vitamina B foarte important!

Altfel, am auzit legende care spunca o astfel de dieta devine tratament pentru boli grele (tumori, cancer) daca se tine pe termen indelungat (> 3 luni).

Cam asta e ... :)

Lavinia spunea...

Despre cum n-am ținut eu Oshawa, dar o s-o țin curând:))) M-am dus cu foarte multă hotarâre la plafar și am cumpărat tot ce trebuia, apoi m-am dus acasă și am pregătit orez, am copt hrișcă, am copt turte. A doua zi am început plină de elan să mănânc nutreț, spre deliciul colegilor care abia așteptau să vină ora prânzului ca să mă vadă murind de poftă în chinuri groaznice. Pentru că sunt o mareee pofticioasă. Nu mi-a fost foame deloc dar îmi venea să mă dau cu capul de pereți din cauză că nu băusem cafea. Am rezistat. Am plecat de la serviciu direct acasă și m-am culcat. A doua zi a fost mai rău. Nu știu exact cum e sevrajul, dar cred că seamănă bine cu patimile mele. Ca să nu omor pe cineva, am baut o jumătate de cană de cafea. Brusc, viața mi s-a colorat, totul a început să capete sens etc. Eu de obicei beau trei căni de cafea pe zi, ca să mă înțelegi. Neagră! Clar, dieta se dusese naibii. Dar mi-au plăcut tare mult hrișca și grâul copt așa că am continuat să mănânc la serviciu. Și să vezi ce s-a întâmplat! Nu mi-a mai fost foame la prânz și nici n-am mai poftit la caserolele colegilor, care se uitau la mine de parcă eram cel puțin mesia în post. Când ajungeam acasă nu mai pofteam carne și alte calorii. Vroiam salate și fructe. Nici măcar ciocolată n-am mai vrut. Am o cutie cu bomboane pe birou de zece zile. Și eu niciodată nu țin ciocolată pe birou! Când desfac, atunci mănânc, așa că îmi înțelegi uimirea. Alte efecte resimțite: energie din belșug, parcă n-aș fi eu, am redus cafeaua de la trei căni la maxim una, mi-a scăzut pofta de mâncare și am slăbit vreo două kilograme. În curând cred că o să pot ține dieta așa cum trebuie. Chiar cred că este o dietă minunată dar pentru oameni cu voință și fără vicii. :)

Ina spunea...

@My Closet: Te rog sa ma ierti pentru intarzierea cu care iti raspund. Graul l-am luat de la plafar, orezul de la supermarket. Nu cred insa ca are vreo importanta, atat timp cat sunt integrale amandoua. Eu nu gasisem grau la supermarket, doar arpacas. Dar daca le gasesti pe ambele, ia-le linistita. Mult succes! :)

Ina spunea...

@Bucataras, multumesc pentru comentariu! :) Asa e, am auzit si eu ca Oshawa este recomandata uneori chiar de medici bolnavilor de diabet sau de cancer. Perfect adevarat ce ai spus tu in legatura cu scaderea si apoi cresterea drastica a numarului de calorii. Totusi, ceea ce ai tinut tu nu a fost regimul Oshawa, ci o dieta cu orez. Sa ne spui ce rezultate ai daca incerci o data si dieta asta. :)

Ina spunea...

@Lavinia: M-am recunoscut perfect in descrierea ta. :) Fix asa mi s-a intamplat si mie: o pofta colosala de fructe, legume si branza, nicio pofta de chestii nesanatoase. Sunt convinsa ca acum ca ai experimentat beneficiile dietei, vei reusi s-o duci pana la capat cand iti vei dori cu adevarat asta.

PS: Mersi pentru ca mi-ai lasat acest comentariu, tare m-ai binedispus. :)

Anonim spunea...

dragii mei am citit articolul cu foarte mare pacere pentru ca e deosebit de dragut. Felicitari pentru oralitatea stilului!
Am trei observatii:
- beneficiile despre care vorbeai: ca dupa dieta ai inceput sa nu mai poftesti atat de mult alimentele nesanatoase de obtin si dupa ce tii postul pur si simplu, cam incepand cu a doua saptamana si chiar si detoxifierea organismului se poate face si cu o dieta foarte variata de alimente gatite simplu, prin fierbere, la gratar sau crude si corpul tau primeste tot ceea ce ii e necesar
- daca stai bine sa te gandesti cele patru alimente care se pot consuma in aceasta dieta nu au cine stie stie ce varietate de vitamine, minerale, etc de care corpul are nevoie. Chiar daca se poate supravietui tinand un asemenea regim, organismul este supus unui stres aditional pentru a ¨fabrica¨ din aceste alimente ceea ce ii e necesar, deci recomandarea lui pe o perioada indelungata pentru boli grave cred ca este o mare eroare
- se poate slabi intr-un mod sanatos reducand portiile de mancare, marind numarul meselor pe zi cam la 5, mancand chestii mai sanatoase si daca e posibil, facand sport.
Te admir pentru vointa, Inozza, pe termen scurt probabil ca dieta are doar efecte pozitive din punct de vedere al analizelor, insa ma odare sa vad ca desi tu ai descris si efectele negative ale acesteia-cum te-ai simtit, majoritatea ¨comentaristilor¨ au vazut in el doar o cura de slabire, pe cand o cura de slabire sanatoasa ar avea ca efect negativ eventual foamea, nu si irascibilitate, senzitivitate crscuta, senzatii corporale ciudate, etc.
Va rog pastrati-va sanatatea cat va sta in putere! Oricum suntem inconjurati de atatea lucruri pe care nu le putem controla!
Te pup

Anonim spunea...

Se pot asocia painitele cu orezul...cu terciul...ideea ca se poate consuma acea painita cu mancarea propriu-zisa??

Ina spunea...

@Anonim: cele 4 cereale pot fi asociate intre ele oricum vrei. Succes! :)

anka051088 spunea...

Pot fuma in timpul regimului? presupun ca nu pot bea cafea nu? De unde pot lua hrisca si meiul?multumesc anticipat... sper sa reusesc si eu sa tin acest regim fara sa imi omor sotul....:-)

Ina spunea...

@anka051088, tigarile, ca si cafeaua, sunt interzise, in principiu pentru ca este vorba despre un regim de detoxifiere. :)

Hrisca si mei gasesti la orice magazin naturist sau Plafar. Si la hypermarketuri si la supermarketuri poti gasi produse admise in dieta (rondele de orez expandat, de exemplu).

Mult succes daca decizi sa tii dieta si sper ca sotul tau sa-i supravietuiasca. :))

flying-without-wings spunea...

graul se poate inlocui cu arpacas? se pot inculde orzul,ovazul,secara? :)

Ina spunea...

@flying without wings: Nu, alimentele nu se pot inlocui sau adauga. Sunt doar cele 4 cereale despre care am scris.

Anonim spunea...

Eu sunt la al 12 sau al 13 regim unele sunt usoare altele scot toti ,,dracii'' din tine dar fiecare merita efectele benefice sunt mereu altele si din ce in ce mai subtile, nu e un regim de slabit desi ca efecte secundare are mereu acest efect recomand cu 3 4 zile inainte de inceperea regimului sa se execute tehnica shank prakshalana(sunt pe Google infirmatii suficiente) am vazut efecte uimitoare in combinatia asta. Numai bine

Anonim spunea...

Arpacasul este grau.de ce nu poate fi consumat?

Unknown spunea...

buna expunerea...am ras cu lacrimi...bravo....hope to survive si eu dupa regimul asta :)

adisandu spunea...

Interesanta expunere. Putin bombastica, dar chiar si asa m-am amuzat. Si eu tin regulat acest regim. Daca doriti sa aflati mai multe despre Dr. Oshawa si dietele acestuia puteti sa accesati:

http://adisandu.ro/?s=oshawa

Sanatate si mult succes tuturor!

Anonim spunea...

Ma intereseaza sa incep si eu regimul :)Am gasit intr-un magazin gris de grau. Este admis in aceasta dieta?

Ina spunea...

@Anonim: Din cate stiu eu, da. Daca nu contine alt ingredient in afara de grau, ar trebui sa fie ok. Poate gasesti mai multe informatii online, totusi. Succes!

i am the result of your creation spunea...

Am sa incer si eu regimul . Poate am sa reusesc sa dau ceva jos din cele 120 de kg ale mele .