miercuri, 10 februarie 2010

Hyperlinks for Dummies

Pana azi ma uitam cu netarmurita admiratie la cei care puneau linkuri pe care poti sa dai click in comment-uri (nu ca de azi nu m-as mai uita cu admiratie la ei, ideea e alta, bare with me). Niciodata n-am stiut cum se face treaba asta, asa ca daca am fost nevoita sa pun si eu un link intr-un comment, l-am pus in forma lui bruta, cu copy si paste.

Azi insa am decis ca a venit vremea sa devin un blogger respectabil care nu se incurca in hyperlink-uri (da, am aflat ca asa se numesc :D). Asa ca, ajutata de colegul meu, Paul, am invatat secretul din spatele linkurilor pretty and shiny pe care poti da click (hyperlink-uri pour les connaisseurs :P).

Imi cer scuze daca in continuare o sa va spun lucruri pe care le stiati de secole. Ma gandesc doar ca daca mai luminez pe cineva ca mine (dummie, but fabulous, that is :)) ), tot am facut ceva bun pe ziua de azi. Si, in cel mai rau caz, daca nu ajut pe nimeni, o sa folosesc postul asta ca reminder personal.

Treaba cu hyperlink-urile e foarte simpla. Tot ce trebuie sa faci e sa introduci formula de mai jos in casuta de comentarii, unde vrei sa-ti apara hyperlink-ul:
Acum nu-ti ramane decat sa inlocuiesti URL cu URL-ul site-ului catre care vrei sa linkezi si Cuvant cu cuvantul sau expresia pe care vrei ca oamenii sa dea click.

Un exemplu:

Vrei sa scrii intr-un comment despre site-ul Masaj, nu frectie! (nu, nu glumesc, numele asta genial chiar apartine unui salon de masaj bucurestean! :)) ), care are URL-ul http://www.masajnufrectie.ro/. Cuvantul care vrei sa apara ca hyperlink e “masaj” (desi ar putea fi la fel de bine si mai multe cuvinte, gen “uite unde merg deseara”).

Formula va arata, asadar, asa: 
                                   
Foarte simplu, nu? Sa ninga cu hyperlinkuri in commenturi! Eu una stiu sigur ca o sa abuzez de ele! :))

19 comentarii:

byubay spunea...

Bun venit in 2010 :)

Ina spunea...

:)) Eu ma gandeam mai degraba la "Bun venit in 2000", dar iti apreciez amabilitatea. :)

Anonim spunea...

Good stuff! Welcome to the club!

Lesson 2:

Ca sa afli link-ul unui item fara sa il vezi in clar si fara sa mai incarci pagina respectiva, ai posibilitatea pe item la click-dreapta "Copy Link Location" in Mozila Firefox respectiv "Copy Shortcut" in Internet Explorer.

A-30-something spunea...

Bless your heart for sharing this, Ina! I was a dummy myself - but fabulous nevertheless :)

Ina spunea...

Anonim,

Multumesc pentru lectie, colegii de birou mi-au recomandat deja niste tutoriale to feed my HTML hunger of knowledge. :))

Leah Lusch,

Yeeey! So glad I could help! Mi-am indeplinit scopul pentru care am scris acest post. Serios. You are my person. :)

8Hz spunea...

Ora amatorilor.. :)

Ina spunea...

Frate-miu,

Uite, pentru commenturi ca asta te iubesc eu! :))

Anonim spunea...

Acum o saptamana explicam si eu intr-un post - la cererea unui cititor - cum se pun links, italice, bold in comentarii. Se pare ca sunt la moda...

Si daca tot sparg gheata cu primul meu comentariu aici, imi pare bine ca blogul tau e din nou public. Mi-a parut rau cand te-ai "privatizat" - dar cum comentasem niciodata si deci din punctul tau de vedere nu existam, n-am indraznit sa cer acces. Noroc ca te aveam in feed reader si deci am prins de veste ca ai revenit.

Ina spunea...

bughimamborag,

In primul rand, bine ai venit in familia comentatorilor! :D

In al doilea rand, sa stii ca atitudinea ta si a unei alte cititoare m-a mahnit tare. N-am dat in niciun caz acces doar celor care si-au demonstrat backgroundul de comentatori, ci tuturor celor care si l-au dorit (in limita locurilor disponibile, bineinteles).

Cat despre formulele HTML, nu stiu cat sunt la moda si cat sunt utile. Pana sa descopar cum se bolduiesc cuvintele, de exemplu, obisnuiam sa scriu cu majuscule cand voiam sa accentuez ceva. Din pacate asta da impresia ca ai tipa la cititor, nicidecum ca ai vrea doar sa insisti asupra unui detaliu. :)

PS: Ce ma bucur de fiecare data cand aflu ca revenirea mea pe blog face placere cuiva. :D

Alice in vintageland spunea...

Dummie...but fabulous - checked! Foarte folositor, ma intrebam de secole cum se face asta si ii priveam pe cei capabili de o asa minune ca pe niste zei virtuali. No more, de azi am si eu acces in Olimp! Doua pahare de ambrozie, va rog (unul pentru tine, Ina, my treat)!

Ina spunea...

Alice in Vintageland,

Multumesc pentru ambrozie! Intotdeauna m-am intrebat ce gust are. :))

Anonim spunea...

Hihihi, bine ca ti-ai facut pomana si cu mine. Mi-era rusine sa-i intreb pe expertzi.

Ina spunea...

madelin,

Hihi! Welcome to the dummie but fabulous club, draga Madelin! >:D<

Anonim spunea...

Nu te invata amicul tau si cum se insereaza o poza in post si, cand apesi pe ea, sa intre pe un anume site (creca tot cu hiperlinc ceva tre' sa fie)
:-)

Ina spunea...

madelin,

Tocmai am intrebat baietii. E un pic mai complicat, dar foarte asemanator cu formula pentru hyperlink-uri. Pentru ca nu pot sa trec formula aici [daca o scriu, mi se tranforma automat in link :)] o gasesti pe site-ul lui dave, la sectiunea Combining links and images.

Daca dupa ce citesti acolo tot mai ai nelamuriri, iti transmit cu drag ce m-au invatat baietii. :)

Florin spunea...

ah, ce tare! si eu eram mega-invidios pe toti astia care puneau hyperlink ascuns sub cuvinte... consider yourself seriously bookmarked for this :))

Ina spunea...

Florin,

So glad I could help! :)

Dan spunea...

pai era musai sa pui codul ala intr-o poza sa nu pot da si eu un copy/paste...?

Ina spunea...

Dan,

Da, din pacate n-am gasit alta varianta. Daca scriam formula propriu-zisa, mi se transforma automat in link. :)