marți, 24 iulie 2007

It’s the end of the world as we know it

Am ajuns sa regret ca nu le-am ascultat mai mult pe tantiile cu Biblii care bateau la usa si ne ofereau carti cu lei si miei ce dormeau imbratisati in cea mai pura armonie. Martorii lui Iehova, adventistii, penticostalii, baptistii, mayasii, ba chiar si Tudor Pamfile, toti au avut dreptate!

Toate semnele indica asta. Sfarsitul lumii e aproape. E la fel de evident ca un hipopotam in fustita roz. E acolo. Mare gri si urat. Puteti ignora avertismentele meteorologice cu privire la codul rosu. Puteti chiar ignora lipsa catastrofala a unei resurse vitale, apa, ce s-a evaporat din toate magazinele. Puteti sa nu dati crezare avertismentelor Agentiei Nationale pentru Energie, care ne anunta ca in cel mult cinci ani, omenirea se va confrunta cu o grava criza a petrolului, din cauza epuizarii rezervelor de petrol din Zona Golfului Mexic si a Marii Negre, si a necesitatilor tot mai mari de combustibil din India si China.

Puteti sa inchideti ochii la semnalele de alarma ale strategilor militari care anunta ca cel de-al Treilea Razboi Mondial a inceput deja, cu atacul aliatilor asupra Irakului, urmand ca, foarte curand, Coreea de Nord sa atace Coreea de Sud, iar China sa invadeze Taiwanul. Va provoc sa nu luati in considerare nici teoria supervulcanului, potrivit careia a trecut cam multisor de cand un astfel de supervulcan n-am mai erupt, si ca ar cam fi cazul…Ultimul supervulcan a creat Podisul Deccan in India si a scuipat destula magma ca sa acopere intreaga suprafata a Statelor Unite ale Americii cu o patura de 1 kilometru grosime. De altfel, supervulcanul care a creat Islanda a creat si Oceanul Atlantic de Nord, iar o astfel de explozie ucide intre 50 si 90% din toate vietuitoarele planetei.

Putem sa trecem cu vedere si teoriile referitoare la meteoriti distrugatori de civilizatii, la asteroizi cu orbite apropiate de cea a Pamantului, la Tsunami-ul care ar putea inunda coastele Africii, Portugalia si Spania, daca vulcanul Cumbre Vieja s-ar prabusi in mare. Unii se lasa speriati de raportul Pentagonului, citat de “The Observer”, care avertizeaza ca, din cauza incalzirii globale, numeroase orase europene mari ar putea fi acoperite de ape, iar clima Marii Britanii ar deveni similara celei din Siberia pana in 2020. In intreaga lume ar putea izbucni conflicte nucleare, seceta, foamete si revolte. Acelasi document sustine ca schimbarile climaterice bruste pot duce planeta in pragul anarhiei, pentru ca numeroase state isi dezvolta arsenale nucleare pentru a-si apara resursele de apa, hrana si energie. Sa fim seriosi! Semnele nu sunt suficient de clare.

Multi si-au tot dat cu presupusul pe cand o sa-i punem cruce civilizatiei noastre. Nostradamus, pesimist mititelu, a zis ca e 1999. N-a fost sa fie. Multi creduli au mers si pe ideea de 2000, avand in vedere ca cifrele rotunde trebuie, ca asa e frumos, sa aduca cu ele moarte, teroare, dezastru (nu au fost 300 de eroi la Termopile? Daca ar fi fost 299 sau 301, altfel ar fi stat lucrurile!). Mi-a cam stat sampania in gat la miezul noptii in 2000, dar nici atunci nu s-a nimerit. Calendarul Maya da ca data sigura anul 2012. Nu ma prea conving astia pe mine, chiar daca civilizatia lor a fost, intr-adevar, una exceptionala. Pai ce, 2012 e cifra rotunda? Nu puteau zice si ei 2020?

Mult mai versat intr-ale cifrelor cu conotatii magice, Rasputin a votat pentru 23 august 2013. Uhhhh…Mai-mai m-a trecut un fior! Then again, Rasputin, trecand peste faptul ca era un calugar nebun, a prezis ca in 2005 se va arata Iisus din nou...NOOOT. Deci il taiem si pe asta. Mai ramane Isaac Newton, tipu cu marul, care a afirmat ca lumea va disparea in 2060. Oh, well, ce argumente putem aduce aici? Newton era un om destept, si Sir pe deasupra (pe de alta parte, si Elton John e “Sir”, dar pe asta nu l-as crede nici daca mi-ar spune ca vine apocalipsa in 31.839). Cu toate astea, cand vine vorba despre prezicerea sfarsitului lumii, Newton, don’t quit your day job! Binecunoscutul fizician a prezis sfarsitul omenirii bazandu-se pe…un calcul biblic! Adica, zice el, ar trebui sa treaca fix 1260 de ani de la refondarea Sfantului Imperiu Roman de catre Carol cel Mare, care a avut loc in anul 800, pana la apocalipsa. De ce 1260 si nu 1654? Asa ca….NOOOT!

Azi, insa, toate indoielile mele au luat sfarsit. Toate intrebarile si-au gasit un raspuns. Am ceritutdinea ca sfarsitul lumii este aproape, la fel cum am certitudinea ca imi plac ciresele si “Chasing Cars”. Apocalipsa ne sufla in ceafa, lumea si-a pierdut axul, somalezii o sa aiba toti Bentleys, iar Cameron Diaz o sa scape de acnee. Dovada: politistii nu numai ca gandeste, dar gandeste rimat si ritmat! Peste putin timp, din toate gradinitele patriei o sa rasune “De-as fi inalt, as ajunge la pix”, versuri cu care micutii o sa-si faca debutul in lumea poeziei, mult mai moderne si atractive decat banalul “Catelus cu parul cret” . Fratilor, pana nu e prea tarziu…Pocaiti-va!

Un comentariu:

Anonim spunea...

carpe diem