duminică, 2 septembrie 2007

Cum sa-ti schimbi viata in 26 de zile

Se ia o viata. Pe care, de bine de rau, ai purtat-o cateva sezoane bune, la rand. Viata ta nu e cu mult diferita de a celor din jur. Putin mai rarita pe la coate, de o culoare usor pamantie, atat cat sa nu atraga atentia, dar nici sa nu se demodeze prea curand. Din cand in cand, i-ai schimbat nasturii, ba chiar si captuseala de vreo doua ori. Ai mai dus-o si la spalatorie cand ai simtit ca nu poti sa o speli singura, te-au mai ajutat sa o « retusezi » cu cate un mic detaliu (o brosa, o margea) cele mai bune prietene, ori de cate ori ti se parea prea demodata sau pur si simplu prea banala.


Dar intr-o zi te-ai trezit, ai vrut sa-ti iei viata in spate, s-o pornesti spre birou, si ai observat ca...era prea stramta. Viata te strangea la umeri, iar daca te aplecai, puteai sa juri ca o sa se rupa in doua. Te-ai uitat ametita cateva minute bune in oglinda. Da, era viata ta, si totusi...De unde aparusera petele ale pe antebrat ? Cand ai ars-o la manson ? Cand s-a scamosat materialul in halul asta ? Dumnezeule, oare cat timp ti-ai purtat viata asa? Te-au vazut si altii in halul asta si nu ti-au spus nimic? In definitiv, fiecare are o viata a lui pe care sa o ingrijeasca, sa o mentina apretata si parfumata. De altfel, nu e nici un secret ca tindem sa ne asociem cu cei care au vietile ca ale noastre. Din material bun, rezistent, cu o cusatura impecabila, care sa se potriveasca aproape la orice ocazie.

Ceea ce nu stie toata lumea, insa, e ca nu toti poarta viata exact la fel, in fiecare zi. Oamenii curajosi, care refuza sa isi impuna limite, sau sa se lase purtati de trend, incep cu mici schimbari : adauga vietii lor un lant mic, dicret, la rever, apoi schimba nasturii, poate adauga mansoane noi, si, intr-un final, isi schimba viata de tot. Pur si simplu, intr-o zi, isi cumpara o viata noua. Bineinteles, pastreaza masurile vechii vieti, pentru ca li se potrivesc in continuare, dar arata atat de diferit ! Cand ii vezi cu vietile lor visinii sau azur, ramai mirat. Cum au reusit sa reununte la viata lor cenusie, usor peticita ? Nu le-a fost teama ca noua viata nu li se va potrivi ? Nu le-a fost teama de ce-o sa zica lumea ? Ce scandalos !...Si totusi, oamenii astora nu le pasa. Pentru ca ei, spre diferenta de tine, care inca te lupti sa intri in viata ta stramta, sunt fericiti.

Sa trecem la chestiile concrete. Eu am avut o viata stramta pana acum fix 26 de zile. Nu mi se potrivea nici croiala, nici culoarea, dar, deh, era viata mea. Stiam ca vietile se pot schimba, dar ma gandeam ca trebuie sa ti se intample ceva dramatic ca sa ai forta sa iti duci vechea viata la un depozit de haine vechi si sa spui raspicat : « Mersi, am carat-o dupa mine prea multi ani. Vreau alta. Si vreau sa fie galbena. Da, m-ati auzit bine, galbena. A, da ! Si m-am saturat de buzunare mici, vreau sa aiba niste buzunare imense. Si, daca tot suntem aici, puneti-i si nasturi royal fuchsia ! »

But I did. Am schimbat-o. Si nimeni nu s-a uitat urat la mine (ma rog, sunt unii care imi poarta pica pentru ca i-am scos din viata mea, dar daca tot am numai una, ce rost are sa-i inghesui prin buzunare oameni pe care nu-i vreau?). In cele ce urmeaza, o sa va fac un tur al schimbatului de viata in pasi mici:

Analizeaza-ti viata intr-o camera cu multe oglinzi

Uita-te bine la ea din toate perspectivele. Iti sta bine, te simti bine in ea? Cere si parerea unui prieten, eventual : « Bai, Cristi, crezi ca ma prinde bine viata asta? Nu ti se pare ca face o cuta ciudata in spate, in domeniul profesional? Dar pata asta pe laterala, din domeniul situatiei financiare, crezi ca iese? » Nu te pacali singur, insa. Dero scoate doar 99 cele mai frecevente pete, iar unele pete din viata ta ar putea fi a 100-a.

Changes in my life

Una dintre cele mai perfide si mai periculoase temeri este teama de nou, ergo, de esec. Pentru ca, nu-i asa, e mult mai confortabil sa-ti porti viata ta cenusio-pamantie, la fel cum stii ca si-o poarta multi din jurul tau, decat sa indraznesti sa-ti croiesti o viata noua, care risca sa fie tinta bajocurii tuturor vecinilor din cartier. Dar nu ai de unde sa stii, pana nu incerci. Si, chiar daca lumea se uita crucis la viata ta de culoarea lime, daca tu te simti special in ea, poarta-o cu capul sus in continuare. In curand vor vrea sa stie toti din ce material ai facut-o si cum e croiala.

Incepe acum. Eu am trecut de la un par lung, sateno-roscat si ondulat, la un bob drept, cicolatiu. Pretty big, I know. Mai ales ca eu nu m-am mai vopsit pana acum si ca mi se parea o crima fata de par. Dar exista, slava Domnului, L’Oreal Casting Creme Gloss. Parul pare vopsit, dar teoretic nu e. Si se duce, deci n-o sa mor de la asta. Tot asa, am vrut de nu stiu cand sa am ochii verzi. Si? Acum e atat de simplu. Am intrat in magazin, am probat cateva nuante de « ochi » si am iesit in 5 minute cu verdele pe care mi l-am dorit intotdeauna. Ideea e ca se poate. Schimba treptat ce nu iti convine, ce te plictiseste, ce te limiteaza la viata ta. De la pantofi, la par, la ochi, la rochii, la...job.

Cusaturi mici si dese, cheia marilor succese

Fiecare stie cum ar trebui sa arate viata perfecta pentru el. Ce forma, ce croiala, ce material, ce culoare. Multi isi propun, printre numeroasele rezolutii de Anul Nou : « sa-mi schimb job-ul », « sa invat mai bine la scoala », « sa ies mai des in oras », « sa am o relatie mai buna cu Gigel/Aurica », « sa invat araba » etc. Dar o rezolutie e doar un rand caligrafiat pe o foaie de hartie, daca nu faci nimic in acest sens. Ok, poti chiar sa-l atarni de usa de la frigider sau de oglinda din baie. Tot ce o sa reusesti e sa vezi in fiecare zi cat de departe esti de scopul pe care ti l-ai propus. Asta daca te mai obosesti sa te uiti pe peticul ala de hartie.

Eu mi-am propus un scop in 26 de zile, nu mai mult. Trebuia sa adopt un nou stil de viata, sa-mi gasesc alt job, sa schimb tot ce nu-mi convenea fizic la mine, sa imi inteleg mai bine limitele si necesitatile, ce ma face fericita si ce ma incarca. And I made it. Ieri am serbat victoria si iesirea din lupta. Lupt in continuare, bineinteles, inca mai sunt multe de facut, dar am ajuns acolo unde chiar am capacitatea sa schimb lucrurile.

Iata ce mi se pare de mai mult bun-simt, decat sa notezi, pur si simplu, pe o foaie un rand, si apoi sa uiti de el : « Notati-va scopul anual, apoi impartiti-l in scopuri lunare si rezultate partiale. Notati-va obiectivele saptamanale si zilnice. In fiecare zi, scrieti ce aveti de facut si ce vreti sa obtineti ; amintiti-va tot timpul cum doriti sa fiti - ce stil, ce atitudine vreti sa adoptati. »

Viata ta, reguli de buna purtare

Sa spunem ca ti-ai analizat viata, pe domenii (trup si sanatate, situatie financiare si venit, munca, prieteni/viata sociala/distractie, viata sentimentala, dezvoltare personala, spiritualitate si filozofie etc) , pe o scala de la 1 la 10. Ai identificat in oglinda in ce domeniu ai rarituri, croiala descusuta sau scame. Fie ai schimbat ce nu-ti convenea, fie ai luat o viata cu totul noua, te felicit! E o actiune curajoasa si riscanta. Acum ai o viata noua. Dar ce te faci pentru ca ea sa nu ajunga la fel ca viata ta peticita de dinainte? Simplu : iti creezi un set de reguli fixe, de la care sa te abati doar in masura in care se abat musulmanii de la rugaciunea zilnica, indreptati fiind cu fata spre Mecca.

Viata asta a ta nu e ceva ce ti s-a pus in spate, in timp ce tu te uitai preocupat la un epsiod din Seinfeld. O mare parte din ea ai crosetat-o/cusut-o/carpit-o/tesut-o chiar tu. Doar ca nu ai realizat. Ei bine, de acum nu o sa te mai ia prin surprindere petele aparute ca din neant, sifonaturile, rupturile. Viata ta noua nu trebuie sa mai ajunga asa.

Exemplu personal, pentru lamurire. In viata mea dinainte, eu dinainte eram putin reticenta la iesiri, iar lucrul asta ma nemultumea . Viata mea sociala se reducea la foarte putin, si se invartea in jurul a doua-trei persoane. Asa ca mi-am propus sa ies, indiferent daca am chef sau nu (ideea e ca mie nu mi se pare ca am chef niciodata), de cel putin doua ori pe saptamana. La inceput, un calvar. Pana sa ies pe usa, mi se parea ca mi s-au umflat picioarele, ca nu mai am energie, ba chiar, daca ma uitam pe geam, mi se parea ca da sa ploua si vroiam sa fac cale intoarsa. Odata iesita in strada, insa, ma simteam brusc bine, si cand ma intalneam cu oamenii...era chiar grozav.

In loc de concluzie

Nimeni nu iti cere sa nu te mai recunosti nici tu cand te uiti in oglinda. Nimeni nu vrea sa porti o jacheta roz lacuita, daca tu esti genul jerseu in carouri. Dar tu stii ce gen esti? Cum iti vine viata ta?





13 comentarii:

Laruca spunea...

Felicitari Inozza, ma bucur mult pentru tine si ma bucur ca ti-a iesit schimbarea (btw, cum ti-a iesit parul ciocolatiu, eu ma chinui de un an si iese ba negru, ba roscat :)) O schimbare ne-ar prinde bine tuturor din cand in cand, dar cateodata ne tine cusatura aia de la subtioara, comoditatea...

Anonim spunea...

great minds think alike ;)si eu sunt in plin proces de redesign my life

am renuntat la vechiul anturaj (eu aveam prea multa viata sociala, incepuse sa ma cam doara ficatul de la atata "socializare"); am renuntat la job (adica a trecut doar o saptamana din preaviz, mai am trei si sunt un om liber); am renuntat la "sex buddies" (mai mult ele la mine ca nu mai mergeam "prin cluburi") si i-am cerut EI sa se mute la mine .... si .... surpriza ... ea "nu e pregatita" .... :)... si mai mult "ar fi bine sa facem o pauza" pt. ca "totul se petrece prea repede"

asa ca acum vreau sa ma folosesc de acest prilej pentru a face un mic anunt pentru cititorele tale:

daca esti din brasov, ai intre 18 si 30 de ani, iti place sa faci turul cluburilor in fiecare noapte, jack si red bull sunt prietenii tai cei mai buni si genul tau de barbat e definit DOAR prin expresia "fizic de zeu grec" da-mi un semn.
Downside: i don't do shopping

deci ina, ca sa parafrazez un celebru banc, ai vazut ca nu-i mereu ca-n filme :)

ChriSmilla spunea...

I'd like to order a Denim life, double cream, no sugar, please. Oh, and make it BLONDE :)Blonde is more fun!

Inozza, am asteptat eu cu nerabdare postul asta, dar a meritat! You are a true master. Foarte bine zis/scris. :*

Anonim spunea...

love the analogy and all those creamy details

Adriana spunea...

auzi mai balca, te confund io sau matale ai fost prin '98 intr-o excursie meseriasa prin europa cu o profa isterica de engleza?

Ina spunea...

laruca,

n-a iesit el (parul) ciocolatiu din prima :) Am folosit nuanta 415 Iced Chocolate, care pe ambalaj arata superb, dar pe parul meu saten-roscat a iesit un brunet destul de inchis. Dupa vreo 4 spalari, insa, cu toata modestia, parul meu arata absolut senzational. Pana si Alice Bursuc, care e beauty editor, m-a felicitat pentru alegere. Totusi, pentru un ciocolatiu mai ciocolatiu, ti-as recomanda una dintre cele trei nuante Gloassy Chocolates. Iti tin pumnii :)

alex,

now you're just showing off! :P

PS: Shame on you ca folosesti acest blog respectabil pe post de rubrica de matrimoniale!

chrismilla,

daca tot ne facem viata BLONDE, pune-i si zahar, fie el si brun. Diet is no fun!

diana,

mersi :)

Anonim spunea...

adriana, ma confunzi cu siguranta (nici nu-mi dau seama cum pentru ca eu sunt UNIC)

ina, ba deloc ;) si ..yeah i'm shameless :P

Anonim spunea...

bine cu look-ul inteleg :) dar job-ul cum ai reusit sa-l schimbi asa repede? eu am cautat cateva luni job-ul pe care il am acum :(

Ina spunea...

andreea,

cred ca am avut si putin noroc, avand in vedere ca mi-am gasit un job bestial intr-o saptamana si acum am mai primit o oferta, cel putin la fel de bestiala :)

dar, in the end, cred ca baza este sa ai un scop foarte bine definit in cap si a point to make. cel putin asta a fost secretul meu. :)

Anonim spunea...

I agree, diet is no fun. Da' zaharul strica gustul cafelei :p

Ina spunea...

smilla,

si tu esti o brutus din aia care o bea amara-amara? macar pui coffeeta sau frisca in ea? lasa-mi macar speranta asta...

Anonim spunea...

lapte. imi place culoarea cafelei cu lapte :)

Ina spunea...

smilla,

pfew... :))