marți, 12 februarie 2008

Sheer happiness

Sambata seara a fost un frig cumplit. Stateam in taxi in parcarea de la Selgros Baneasa si numaram minutele. Taximetristul, un tip foarte de treaba (oprise aparatul ca sa nu platesc cat ma astepta) ma “incuraja”:

-Domnisoara, sunteti sigura ca vine? Am mai auzit de de-astia care pacalesc oamenii, le iau banii si nu le dau marfa.

-Stiti, ma indoiesc ca o sa fuga in Tanganika cu cele 3 milioane pe care le-am trimis eu prin mandat online, i-am raspuns.

-Pai poate nu cu ale dvs, dar 3 de la dvs, 3 de la domnul din Audi-ul de alaturi…

-De unde stit ca domnul asteapta si el?

-Cum de unde? Pai stau 4 oameni in masina, cu ochii numai pe poarta, ca noi. Astia n-au venit la cumparaturi, va zic eu. Vreti sa-i intreb? Ca eu nu sunt rusinos, sa stiti…

-A, nu-i nevoie!

Degeaba. Taximetristul a si claxonat masina de langa noi si si-a coborat geamul. Mirat, soferul de alaturi da si el geamul jos.

-Ati venit pentru catei? intreaba taximetristul meu.

-Da! raspund cei din Audi. Din spate se dau jos un baiat si o fata.

-Si noi! spune fericit soferul meu.


Cobor si eu si incep sa discut cu oamenii.


-Ce aveti? ma intreaba baiatul.

-Un chihuahua, ii raspund.

-Vai, noi avem un bichon bolognese.

Nu prea stiu ce sa mai spun, asa ca ii urez “sa va traiasca”. Viitorii “parinti” radiaza.

Cand, in sfarsit, intra pe poarta duba alba cu numar de Germania, din mai multe masini parcate incep sa iasa oameni. Soferul meu e incantat:

-E, au venit baietii. Mergeti repede sa va luati puiul!

Ma apropii de masina. Atmosfera de maternitate. “Tatii” se plimba nervosi in jurul masinii, “mamele” discuta intre ele: Ce aveti un bulldog francez, ce dragut, noi un pomeranian, si noi un pinsher pitic, vaaaaai, chow-chow, ce dragut! Ati spus husky? Adorabil!

Femeia din masina aduce in mana ceva. Incep rasetele. “Cine a cumparat un hamster?” intreaba un glumet. M-am repezit pusca. Stiam ca era puiul meu. “Repede, repede, la caldura!” imi spune femeia. Scot geanta de pe umar, il var in ea, tremura ca varga. Imi smulg blana de la gulerul giecii si captusesc repede geanta.

Pe tot drumul spre casa nu mi-am putut lua ochii de la ghemotocul de blana. Era de departe cel mai frumos catel pe care il vazusem vreodata. Soferul mi-a dat sfaturi tot drumul: sa nu-i dau lapte ca face diaree, sa nu-l las in pat, sa nu-l las in curent. Era adorabil, in felul lui.

In prima noapte n-am dormit deloc. A plans ca un copil, stiam ca n-aveam voie sa o iau in pat, asa ca o mangaiam din 10 in 10 minute. A doua noapte a plans un pic seara, apoi a intrat la ea in casuta si a adormit ca un ingeras.

Dovada ca e cel mai inteligent caine din lume e ca, dupa numai 2 zile, stie sa mearga singura “potty” pe pet pad-ul ei (un fel de scutec pentru catei care absoarbe “chestiile” si mirosul si care se pune unde vrei sa faca). Are deja o jucarie preferata, o melodie pe care adoarme (“Your body is a Wonderland” :D) si roade absolut tot ce-i iese in cale, inclusiv degetele mele de la picioare, ciucurii de la covor, sau propriile ei labute.

Niciodata nu stii cata dragoste poate incape in 350 de grame, pana nu vezi cu ochii tai. :)

38 de comentarii:

Anonim spunea...

E adorabila !!! Ori i-ai cumparat o casuta pentru Saint Bernarzi, ori e minuscula :)
Sa-ti traiasca!

Mihai spunea...

.... dar asta nu e chihuahua!

Anonim spunea...

he he scumpica foc lillutza. Sa-ti traiasca mai si sa mai arati din cand in cand poz(n)e cu ea!

Mihut spunea...

nu am mai comentat de mult, dar catelusa merita!!!adorabila :D

iulia spunea...

Am avut o zi proasta dar frumusetea asta mica m-a facut sa zambesc. Sa iti traiasca si sa fiti fericite... Asteptam mai multe poze:d

Anonim spunea...

sa stii ca nu-i chihuahua:) dar e frumoasa foc!

Ina spunea...

andra,

e ea minuscula :) daca o acopar cu o palma, se pierde :))

mihai si rozela,

ba da, e chihuahua. cateii din rasa asta nu se nasc cu urechile ridicate, asa cum arata Bruiser din Legally Blonde sau Tinkerbell al lui Paris. :) Veterinarul mi-a spus ca, in general, urechile li se ridica pe la 8 saptamani. a mea are abia 5 acum si muschii urechii nu sunt suficient de puternic dezvoltati. daca vreti, va pun si o poza in care are urechile ridicate ;)

bogdan, mihut si iulia,

mersiiii! si eu cred ca e cel mai frumos caine din lume :D :D :D bineinteles ca o sa exagerez cu pozele :)

Anonim spunea...

hihi, ce draguta si ce mititica!
oare mai creste?
ca are o ditamai vila acolo :)

iulia spunea...

Am decis: vreau si eu unul. Vreau cu disperare unul....
Cat costa o minunatie ca asta? :d

Mihai spunea...

mie tot a pechinez imi seamana

Laruca spunea...

Pozeaz-o langa un obiect de uz casnic de dimensiuni cunoscute... stiu eu... o moneda de un ban? :)
Sa va traiti!

A-30-something spunea...

aaaaaaawwwwwwwwww.... so adorable! Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ea!!!

GLAMOUR ROMANIA spunea...

Retrag toate rautatile pe care
le-am spus cand am aflat ce fel de catel o sa-ti iei. Lily Allen este cel mai dragut puiut pe care l-am vazut vreodata

Ina spunea...

smilla,

mi s-a promis ca ajunge la 1,4 si sper sa fie asa, ca daca nu o pot duce pe strada numai pe palme :)

iulia,

in romania intre 350 (de origini incerte, though) si 700-800, chiar peste 1000 daca vrei un catel din parinti campioni, cu care sa participi la expozitii ;)) cele mai multe canise serioase cer cam 450-500.

mihai,

ok, sa inteleg ca l-ai vrea pechinez. too late, e chihuahua :))

laruca,

evit poza clasica, sa o bag intr-o cana de cafea. desi, drept sa-ti spun, ma tenteaza. :D

gabriela,

mersiiii!!!! :)

sandi,

sa nu crezi ca scapi asa de ieftin! starting from today, ne esti datoare la amandoua cu acadele/chestii din latex de ros. aaaa, si inca ceva: o vizita la domiciliu! :D

Mihai spunea...

nu-mi plac pechinezii, dar unchiul meu are o fata care e foarte frumoasa... si aveam impresia ca chihuahua nu au par...

Anonim spunea...

Inozzo, nu e alta cale mai usoara sa-ti spun cateva lucruri, asa incat... iata: sunt tare dezamagita! Pai s-a mai vazut mami de catel care sa-si sileasca puiul sa doarma singur si parasit?! Sa adoarma suspinand, in vreme ce ea il asculta toata noaptea plangand?! Ce face o mami adevarata in situatiile astea? Isi tine puiul aproape pana se simte el destul de sigur pe sine ca sa ia viata in piept.

Cand te joci de-a mama, empatia e esentiala. Si da, tu singura ai vrut sa te joci de-a mama cu un pui dintr-o alta specie, deci singura ai complicat datele problemei. Da' nu e corect sa le simplifici numai in functie de nevoile tale, nu si de ale puiului.

Cam asta era ideea...

Ina spunea...

mihai,

exista 2 specii de chihuahua: una cu par scurt (cum este si fetita mea) si una cu par lung, care seamana foarte tare cu pechinezii, dar care au, totusi, trasaturi specifice rasei (cum ar fi urechile de liliac sau pometii). nu exista chihuahua fara par. sper ca te-am lamurit :)

andru,

:( uite cum stau lucrurile. o mama de catel e cu totul altceva decat o mama "substitut", adica un om. nu ma "joc" de-a mama cu un pui dintr-o alta specie, mi-am luat un catel, e atat de simplu. si nu am simplificat nimic. crede-ma, mi-ar fi fost infinit mai usor sa iau catelul in pat si sa dorm bine toata noaptea, decat sa nu inchid un ochi toata noaptea si sa o mangai din 10 in 10 minute.

dar lucrurile nu sunt atat de simple atunci cand ai in grija un pui dintr-o alta specie, cum spui tu. am citit cateva carti despre psihologia si comportamentul canin inainte sa vina Lily Allen, si am invatat ca cea mai mare greseala pe care poti sa o faci e sa iei catelul in pat in prima noapte, atunci cand plange. motivele sunt doua.

unu: ii destabilizezi rolul cainelui in casa si in viata. cainii trebuie sa invete de mici ca, desi ii iubesti si ii vei proteja toata viata lor, ei nu sunt egalii tai. tu esti cel care are grija de ei, deci ei depind de tine. tu trebuie sa iei locul conducatorului haitei, sa fii "the alpha dog". astfel, cainele nu are voie sa doarma in pat cu tine, nu are voie sa manance din mancarea ta (mare parte din ea oricum nu ii asigura necesarul de proteine si ii poate face rau) si nu are voie sa-si faca de cap, in general. daca nu respecti regulile de crestere a unui pui, te vei trezi cu un caine adult rasfatat, tiranic, dar si debusolat in legatura cu rolul pe care il are, alaturi de tine.

doi: catelul trebuie lasat sa planga in prima noapte, pentru a invata ca e ok sa fie singur. altfel, ori de cate ori il lasi singur o sa planga si o sa-ti innebuneasca vecinii.

eu am procedat corect cu Lily Allen. dovada: in a doua seara s-a culcat perfect multumita in casuta ei, si acum e un caine cuminte, care nu plange daca ies sa fac cumparaturi sau sa ma plimb doua ore. a invatat ca, de fiecare data, ma intorc la ea sa am grija de ea si sa ma joc cu ea.

sper ca m-ai inteles. n-as vrea sa fii suparata pe mine sau ceva, dar a creste un caine e total diferit fata de a creste un copil. gandeste-te numai ca unui copil ii ia 2 ani sa faca la olita, pe cand lui Lily i-au luat 2 zile :) crede-ma, o inconjor cu toata dragostea din lume, dar vreau sa iasa un caine sanatos si fericit, atat fizic, cat si psihic.

Mihai spunea...

true.
can we pet?

Anonim spunea...

Bubico

Anonim spunea...

Ina,
1. Daca nu te joci de-a mama cu respectivul animal, ci esti stapana lui, zi-i pur si simplu "cainele meu", nu "fetita mea", ca mie personal imi intra neuronu'-n vrie si nu mai inteleg nimic. Decat cu greu. Dupa multe explicatii.
2. Am uitat ca ce faci tu se cheama dresaj. Atunci e ok, animalul trebuie sa inteleaga cu tu esti cel mare si tare. Dar mie tot nu-mi place dresajul in relatiile cu orice fel de fiinte vii.
3. Dincolo de toate cartile alea pe care le-ai citit, tot nu inteleg de ce trebuie un pui sa invete sa fie singur?? Fratii lui se joaca si dorm impreuna, cuibariti pe langa mama lor, nu-i sileste nimeni si nimic sa invete ca-i ok sa fie singuri. (Ca tot veni vorba, asta e o lectie nasoala pentru oricine.) In schimb, pentru ca e animalul tau, L.A. plange o noapte intreaga. In mod cert nu-i spre binele ei, ci al tau. Si a o lua langa tine ar fi fost lucrul cel mai simplu pentru ca e cel mai natural. (In cazul in care nu vrei ca animalul sa-ti invadeze patul, ar fi fost logic sa dormi tu in casuta ei - da' nu stiu daca-mi/ti place unde duce ratioanmentul asta! [alacare ranjestecutotidintii])
4.Am o problema cu ideea de fiinta vie pe post de accesoriu chic. Putem lamuri statutul catelului tau in viata ta?
5.La faza cu invatatul la olita... Jos palaria! Mi-a crapat maseaua de ciuda si timp de 5 secunde m-am gandit sa pun biciul pe copil - ce naiba, poate un caine si nu poate un omulet?! Da' m-am potolit...

Gata... Cam asta a foat. Da' tot trebuie sa mai adaug un lucru: orice caine care se respecta trebuie sa fie un pic javra. Altfel... unde mai e farmecul?! Deci ii urez cainelui tau sa-ti roada nitelus fotoliul ala nou, sa faca pipi intr-un pantof si dupa aceea mai vorbim! Ti pup!

Anonim spunea...

Andru,
chiar nu inteleg de unde atata ura... A facut ce este mai bine pentru Lilly Allen. Punct. Nu trebuie sa iti dea tie explicatii zilnic pe tema asta.

Inozza,
abia acum inteleg de ce ai scris post-ul acela despre "binevoitorii" de pe mail. Se pare ca acum apar si "binevoitorii" din comentarii :(

Ina spunea...

andru,

1. esti culmea! :) daca as avea un ban pentru fiecare persoana care isi numeste cainele "fetita mea", as fi putred de bogata. e doar un apelativ de afectiune, for pete's sake!
2. ma cunosti, stii ca nu sunt un om rau si ca nu as chinui niciodata un catel. dar dresajul e esential in viata unui caine. e echivalentul celor 7 ani de acasa pentru un copil. fara dresaj, vei avea un caine inadaptat social (care latra la oameni si la alti caini, care e agitat si nervos tot timpul), dar si nefericit si apatic. un caine poate intelege 200 de cuvinte si poate deduce inca pe-atatea din context, tonul vocii si mimica. n-ar fi pacat sa nu-si dezvolte pe deplin intreg potentialul mental? n-ar fi pacat sa nu fac tot posibilul pentru ca lily sa fie un caine stimulat si fericit din acest punct de vedere?
3. putini (daca exista, de fapt) sunt proprietarii care pot sta cu cainii lor 24/24. daca nu trebuie sa mearga la un serviciu pentru a se intretine, tot trebuie sa iasa din casa sa cumpere un litru de lapte sau sa plateasca o factura. iar atunci cand se intampla acest lucru, cainele trebuie sa inteleaga ca e ok. nu trebuie sa planga pana la epuizare sau pana cand innebuneste vecinii. trebuie sa-si dea seama, pe baza experientei lui de pui, ca stapanul se intoarce intotdeauna pentru a-l hrani si pentru a se juca cu el. si asta e una dintre lectiile de baza ale dresajului canin.
4. lily allen nu este un accesoriu chic. numele ei poate fi chic, casuta ei in mod cert este, la fel si jucariile sau gentuta in care o car. lily allen este insa un catel din carne si oase, pe care dimineata trebuie sa-l sterg la ochi, careia trebuie sa-i dau mese la ore fixe, vitamine si careia trebuie sa-i arat toata afectiunea din lume. mi-a umplut viata cu bucurie de cand o am si sunt convinsa ca in timp vom fi cele mai bune prietene.
5. poti sa stai linistita: nu am folosit biciul si nici nu am strigat la ea niciodata. sunt niste greseli prostesti astea (adica sa fii violent sau sa urli la caine cand se scapa). tot ce am facut a fost sa o urmaresc, ai atunci cand vedeam ca se pregateste sa savarseasca "infractiunea", sa o pun la olita. si, in timp si dupa multe repetari, a inteles mesajul.

si da, lily allen e chiar un pic mai mult javra. :) cand face "treburi" importante pe pet pad, se propteste cu labutele din fata pe el, si lanseaza "bucuria" fix alaturi, pe covor. de asemenea, a declarat razboi aprig paturii, papucilor mei de casa si sosetelor de pretutindeni. it's ok, she's a real dog ;)

Ina spunea...

alina,

andru are noroc ca o cunosc! altfel, nu cred ca m-as strofoca atat sa o conving ca i'm doing the right thing.

a, si ea e super nice in comparatie cu the haters de pe mail. oamenii aia ma desfiintau total.

ar trebui sa invat sa-mi pese mai putin, nu? :)

Anonim spunea...

Alina, unde vezi tu "atata ura"? Putina polemica - zic eu constructiva - n-a ucis pe nimeni. Cred ca e un caz simplu in care putem fi de acord sa nu fim de acord. Ce spui?

Ina,
1. Stiiiiiu! Da' ce sa fac, nu ma pot abtine! Shame on me! Azi am asa mult timp liber si uite, abuzez de blogul tau.
2.Punctul asta mi-l mentin. Eu una chiar n-as putea dresa vreo fiinta vie. Dar daca tu vrei, poti. (Sper ca Alina sa nu subinteleaga vreun ton ironic aici, ca nu-i. Chiar nu-i!)
3. Ai dreptate, daca privesti situatia din punctul de vedere al vecinului. Probabil ca eu una, daca as avea un caine (dar n-o sa am veci, asta-i clar) as cara respectivul animal cu mine peste tot, de frica sa nu-l traumatizeze singuratatea fortata.
4. Intrebarea asta era cat se poate de bine intentionata. Multumesc pentru clarificari.
5. Chestia cu biciul se referea strict la relatia mea cu copilu' din dotare si era o metafora. Iar daca Lily Allen e chiar javrutza pe care o descrii, ma declar complet satisfacuta. (Nu la modul rautacios - ha-ha-Ina-strange-kk-de-catel-de-pe-covor, ci la modul he-he-un-caine-e-tot-caine-good-for-him/she/it!)

Laruca spunea...

Inozza, pe modelul asta? :)
http://mfrost.typepad.com/cute_overload/2008/02/ded-from-the-qt.html

Ina spunea...

laruca,

imi palce sa cred ca lily allen e mai frumoasa! :D

Anonim spunea...

Acum avem si Blog OTV, Forum OTV http://otvteleviziunea.blogspot.com Un blog util si la obiect, stiri in fiecare zi

Crazy_Kid spunea...

Spun cu mana pe suflet ca nu mi-au placut chihuahua pana sa o vad pe a ta! Ai o catzelusa adorabila :x Sa te bucuri de ea!

Ina spunea...

crazy_kid,

drept sa-ti spun, sunt unii chihuahua urati rau. sa vedem cum se face Lily cand creste mare :))

iulia spunea...

Ina, sa stii ca sunt foarte trista...
Nicio poza, nimic? Ce face Lily?

Ina spunea...

acum, acum vin pozele si explicatiile :D

Anonim spunea...

Hello,
Am si eu un chiuaua :D:X:X
Ce rugaminte am ...incer sa-l invat pe scutec dar nu reusesc :(, tot unde vrea coditza lui face
Care stie ... da-ti-mi un add pe "vneculaita" si spuneti-mi si mie ce trebuie sa fac :D.
Mersik mult!

Anonim spunea...

E adorabila. Sa-ti traiasca. :D Mai pui poze?

Anonim spunea...

buna ! inozza am si eu o rugaminte : poti sa-mi spui si mie de unde ai luat catelul ?

Ina spunea...

stefan,

o sa gasesti mai multe poze pe blogul lui Lily ;)

silvia,

pot sa-ti spun de unde, dar mi-e frica sa nu le fac reclama. nu merita. sunt niste nesimtiti si isi bat joc de cumparatori. de fapt, o sa scriu un post, dar pe celalalt blog, al lui Lily, (catelul-meu-perfect.blogspot.com) in care o sa invat oamenii cum pot sa faca rost de un puiut de chihuahua fara sa/si ia tzeapa, asa cum am patit eu.

Anonim spunea...

am si eu un catelus de 1 luna...si de ieri are diaree si azi nici nu o mancat nimik...care ma poate ajuta...va rog frumos

Anonim spunea...

Te rog frumos daca poti sa-mi spui de unde l-ai luat.Nu vreau sa-mi iau si eu tot de acolo doar ca vreau sa stiu de unde sa nu mi-l iau.
App:Lily e o frumusete extraordinara!O ador!

Ina spunea...

@Anonim: :) Mersi de complimentul pentru Lily. Am scris despre pet shop-ul de la care am luat-o pe Lily si lipsa lor de profesionalism pe blogul Loving Lily (un proiect pe care l-am facut cand eram la facultate).

Daca vrei sa vezi poze cu ea mai mare decat era in postul de mai sus (cand avea abia cateva saptamani) le gasesti in albumul pe care i l-am facut cand a implinit 2 ani.

Mult, mult succes daca te decizi sa-ti iei si tu unul! :)