duminică, 15 iunie 2008

Prietenia, sacra la romani

Deseori aud in jurul meu ca lumea este tot mai parsiva si mai marsava, ca tot ce conteaza sunt interesele si adunarea de averi suficent de fabuloase incat sa puna la respect pana si imaginatia scriitorilor de basme.

Cu atat mai mult ma bucur astazi, cand, in turul doi de scrutin pentru Primaria Generala a Capitalei, candideaza doi oameni care, indiferent de orientarea lor politica (sau lipsa de orientare, dupa cum afirma unul dintre ei) si de pacatele tineretii, pun pe primul loc al scarii lor valorice prietenia. Da! Vasile Blaga si Sorin Oprescu sunt doi oameni care dau noi si noi valente expresiei “Nu exista avere mai mare ca un prieten adevarat”.

Avem numai de invatat de la domnul Blaga. Sa iti creezi o prietenie atat de puternica in scoala generala, incat, peste zeci de ani, doi prieteni sa te imprumute cu 11 miliarde de lei, fara dobanda, pe 10 ani, asta da exemplu de legatura sufleteasca puternica! (Pentru cei care nu sunt familiari cu istoria, Blaga a declarat intr-un interviu pentru BBC si Hotnews.ro ca in 2007 a imprumutat 11 miliarde de lei de la doua persoane fizice, doi “prieteni foarte buni”, 6 miliarde de la Doina Stoia si 5 miliarde de la Cristian Valer, ambii din Medias. Banii au fost luati, cum se cuvine intre prieteni, fara dobanda, caci, asa cum spunea si domnul Blaga: “Ei nu sunt camatari ca sa-mi dea mie bani cu dobanda, domnule.”).

Dar sa nu credeti ca Sorin Oprescu se lasa mai prejos! Si el face cinste notiunii de prietenie! Alaturi de el se afla bunul sau prieten (si totodata controversat afacerist, dar asta in plan secund), Costel Bobic. Domnul Oprescu are numai cuvinte calduroase la adresa lui Bobic, care, spune el, il sprijina, ca prieten, “sufleteste, moral”. Nu stiu exact care dintre cei doi termeni, “sufleteste” sau “moral”, inseamna un milion de euro, (cat se pare ca a “investit” omul de afaceri in campania lui Oprescu) dar ce conteaza aceasta dilema semantica cand vorbim aici de floarea rara a prieteniei?!

Si, ca nota amuzanta, o alta prietenie apropiata a dus la aparitia unei situatii cel putin bizare in aceasta campanie electorala. Un subaltern al lui Vasile Blaga a ajuns sa conduca campania lui Sorin Oprescu! Adrian Ragnar Thiess, caci despre el este vorba, a ajuns in staff-ul lui Oprescu ca coordonator de campanie (desi este PD-L-ist) datorita prieteniei pe care i-o poarta sefului campaniei lui Oprescu, Victor Dumitru. Thiess a explicat pentru “Cotidianul”: “Este cel mai bun prieten al meu si am hotarat sa il sustin, mai ales ca echipa era formata doar din oameni tineri”.

Asadar, indiferent de rezultatul alegerilor de astazi, bucurestenii vor avea in urmatorii patru ani un primar de la care au ce sa invete. In primul rand, istetimea in alegerea celor care vor fi alaturi de tine peste zeci de ani. Caci, asa cum spunea profetic Democrit cu mai bine de 2000 de ani in urma, “Prietenia unui om destept este mai presus decat prietenia tuturor prostilor”. In al doilea rand, constientizarea faptului ca sprijinul sufletesc si moral depaseste orice alta forma de sprijin atunci cand e vorba de prietenii tai. Si apoi faptul ca unui prieten (daca e prieten adevarat) pur si simplu nu-i ceri dobanda, chiar daca ii dai 11 miliarde pana in 2017. Learn to put a little faith, people, will you?

La final, as vrea sa adaug ca, desi acest text are in centru figuri ale scenei politice, intentia din spatele sau a fost doar aceea de a arata ca, intr-o lume meschina si materialista, mai sunt oameni care cred in valoarea sacra a prieteniei.

Daca toti politicienii ar invata o lectie de la personajele de mai sus, am putea, in sfarsit, sa punem capat dinastiei “grupurilor de interese”. In locul lor vom putea gasi armonia, intelegerea deplina si convietuirea pasnica dintre grupurile de prieteni.

PS: Recomandarea muzicala pentru lectura acestui text nu poate fi alta decat piesa celor de la “The Beatles”, “With A Little Help From My Friends” ;)

Later Edit: Tocmai am aflat ca Oprescu e noul primar al Bucurestiului. Ma bucur pentru el si prietenii lui, dar am si eu o problema. Conform spuselor din campanie ale actualului primar, autostrada suspendata/zburatoare va trece pe la etajele 3 si 4 ale blocurilor. Eu stau la etajul 3. E cazul sa-mi iau draperii, sa nu ma vada soferii care o sa-mi treaca prin fata geamului? A, de fapt am uitat! Autostrada nu va merge pe diametrul Capitalei, ci "pe raza"! Locatari ai etajelor 3 si 4, suntem in siguranta, cel putin pana la noi ordine! ;)

13 comentarii:

Anonim spunea...

"Oamenii mari seamana cu fluviile: au numerosi afluenti."
;)

Mihai spunea...

amin!

iulia spunea...

Ina, tatal tau cum a iesit cu voturile? I-am tinut pumnii. :)

Ina spunea...

Iulia, mersi mult! Inca nu se stie, cam in 15 minute ma suna si pe mine ai mei si te anunt.

Ina spunea...

A CASTIGAAAAAAAAAAAAT!!! :D :D :D

partea mai amuzanta e ca bunica mea a stat toata saptamana asta la manastire, rugandu-se pentru tata, si acum, ca a aflat vestea cea buna, poate in sfarsit sa se intoarca acasa. :)))

Anonim spunea...

Felicitari! :D

Anonim spunea...

Bravo, frumoaso! Transmite-i si felicitarile mele! ;)

Ina spunea...

jorjel & mario,

mersi mult de tot! o sa-i transmit! :)

iulia spunea...

Felicitari!!! Bunica trebuie sa fie extenuata, ii va lua inca o saptamana sa se refaca. :)

ChriSmilla spunea...

yaaaaaaaaaaaaay! acum Inozza for President! ;))

ma bucur mult pentru tatal tau! Felicitari!

Ina spunea...

mersiiiii! :)

Desene Animate spunea...

e cel mai bun articol-eseu politic pe care l-am citit in ultima luna. felicitari tie, haioseniei tale si de ce nu prietenilor care te-au sustinut!

Ina spunea...

eu si prietenii mei iti multumim! :))