sâmbătă, 13 septembrie 2008

O chestiune de…religie?!


Acum două seri am fost la farewell party-ul colegului nostru african, Jackson. Jackson a venit acum trei ani din Kenya să studieze jurnalismul în România, lucru pentru care nu ştiu exact în ce măsură se autofelicită în prezent.


Nu ştiu nici cât jurnalism a învăţat Jackson în România, dar ştiu că a învăţat câteva dintre lecţiile de bază, şi anume:


- nu te încrede în Ministerul Învăţământului atunci când face promisiuni

- există profesori universitari care citează zeci de cărţi americane şi engleze în bibliografiile lucrărilor lor şi care nu cunosc limba respectivă

- românii au mai multe şanse să devină prima putere economică a planetei decât au să înveţe toleranţa


După cum spuneam, Jackson a învăţat câte ceva util din periplul lui prin Ţara Mioriţei. Cât despre noi, colegii lui, şi noi am avut câte ceva de învăţat de la el. Chiar în seara plecării, cu destul de puţine beri la bord dar mai mult chef de veselie, am început să-l rugăm să ne spună câteva propoziţii în swahili, limba lui.


„Spune că Mihuţ are un cap mare!” l-am rugat eu cu foarte multă maturitate.

„I’m sorry, but I can’t.” a răspuns Jackson.

„De ce?!”

„Because I just can’t.”

„Ok, îi zic atunci, spune „Capra lui Mihuţ pute” am continuat eu la fel de matur.

„No, sorry.”

„But why??”

„It’s because of my religion. We cannot say things like these.”


Am rămas cu gura căscată. Mai târziu, cineva mi-a explicat că Jackson nu a vorbit niciodată urât despre cineva (nici măcar despre profesorul care l-a scos în anul II dintr-un examen pentru că i-a spus cuiva cât era ora).


Seara a continuat cu mici bârfe, însemnări pe tricoul-amintire din partea noastră, poze cu Jackson cu un clop pe cap etc. Dar eu tot nu-mi puteam lua gândul de la incapacitatea (oare?) lui Jackson de a jigni, chiar şi în glumă, pe cineva. Ce religie exotică, necunoscută nouă, europenilor, putea să-şi determine credincioşii să adopte o astfel de verticalitate morală?


Aşa că, într-un final, am pus întrebarea care-mi stătea pe vârful limbii.


„Jackson ... what is your religion?”

„I’m catholic.”, mi-a răspuns el.


Să-mi explice şi mie cineva: de ce kenienii înţeleg prin catolicism ceva diferit de ce înţelege restul planetei?

13 comentarii:

iulia spunea...

E simplu, pentru ca de fapt religia trebuie simtita, nu inteleasa. :)

Ina spunea...

iulia,

ok, ok. reformulez :D "de ce kenienii SIMT prin catolicism ceva diferit de ce SIMTE restul planetei?" better? :D

iulia spunea...

La asta nu stiu daca am un raspuns :D, dar sunt sigura ca pe planeta asta mai exista multi catolici care nu sunt kenieni si simt acelasi lucru. Poate ca e o chestiune de educatie, sa nu uitam ca pe vremea raposatului nu intrau foarte multi oameni in putinele bisericii; oamenii de atunci sunt parintii si bunicii de azi...

Ina spunea...

iulia,

da, asta e poate explicatia simplificata pentru situatia din Romania. ceea ce voiam sa spun, de fapt, e ca Jackson m-a uluit prin bunatatea lui exagerata (spune cinica din mine). ma indoiesc insa ca e o chestiune de religie, pentru ca cunosc si eu destui catolici (de alte nationalitati) care n-au nicio problema in a se exprima jignitor la adresa altor persoane. nu stiu daca atitudinea asta i-a fost inoculata lui Jackson de familie, de comunitate sau daca, intr-adevar, toti kenienii au un astfel de comportament. o sa ma interesez. :)

Mihai spunea...

pai de ce nu l-ai intrebat pe michael, ăăă jackson ?

Ina spunea...

mihai,

daaa...geez...cum de nu mi-a dat prin cap sa-l intreb: "Jackson, are you all so freakishly kind back home or is it just you?" lol.

Mihai spunea...

"daca religia voastra e asa, de ce sunt atatea atrocitati in africa?" ar fi fost o intrebare mai potrivita.

Ina spunea...

bine, kenya nu e toata africa. dar intrebarea ta has a point, though. o sa revin cu raspunsul lui jackson. :)

Mihai spunea...

jackson e negru negru? macar un vanilla late, ceva? in grozavesti toti studentii negri sunt din cale afara de intunecati la ten. toti cred ca vin din partile centrale ale africii.

A-30-something spunea...

Eu cred ca religia lui e "If you can't say something nice, don't say anything at all!"

Mihut spunea...

amu', e bine de precizat ca nu am capul chiar atat de mare, ci doar nasul...iar capra pute, intr-adevar, dar nu e a mea, e a lui tata...eu cred ca jackson a vrut, pur si simplu, sa fie corect si sa nu furnizeze informatii gresite publicului...in fond, a terminat jurnalismul in Romania, mama acuratetii informatiei...

Ina spunea...

leah lusch,

best damn answer I got so far! :)

mihut,

sa nu uitam (fara sa fim malitiosi) ca si Amy a terminat jurnalismul in Romania, ba chiar in aceeasi institutie cu Jackson, si stim cu totii cum s-a incheiat un anumit episod cu o tanti in chiloti rosii ;)

Ina spunea...

PS: ma intrebam daca stie careva unde a terminat Andrada Moga jurnalismul?

PPS: acum chiar sunt malitioasa :))