joi, 17 decembrie 2009

Despre blogosfera romaneasca feminina

In caz ca nu ati vazut-o pana acum, While you were sleeping este o comedie romantica cu Sandra Bullock, de pe vremea cand atat ea, cat si Gica Petrescu erau inca tineri (1995, that is).

N-o sa va povestesc actiunea filmului, important e ca o parte din ea se petrece in timp ce unul dintre personaje e in coma (de unde si titlul, d’oh). Iar atunci cand se trezeste, individul respectiv afla socat ca s-au petrecut multe lucruri de care nu stie nimic, inclusiv logodna lui cu o necunoscuta. Cam asa si eu cu blogosfera romaneasca feminina. :)

Trebuie sa recunosc ca in ultimul an nu am citit decat foarte rar bloguri, si atunci exclusiv pe cele din blogroll. In ultimele zile, insa, de cand m-am decis sa-mi iau tastatura si sa ma intorc pe front, am facut o mica cercetare ca sa stiu care sunt in prezent bloggeritele cele mai populare. Asa ca am intrat pe zelist (in lipsa unui alt clasament) si am frunzarit topul blogurilor, oprindu-ma la primele 10 clasate. Rezultatul? Imi doresc sa ma intorc la vremea in care nu citeam decat foarte rar bloguri, si atunci exclusiv pe cele din blogroll. :)

Inainte sa va impartasesc parerea mea despre acest clasament, trebuie sa fac trei precizari. Unu: pentru mine bloguri femine bune sunt cele care denota inteligenta, o gandire originala, talent la scris si, daca se poate, umor/ironie. Exemple care imi vin acum in minte sunt Andressa, Boo, Iren si Suzi. Chiar daca, cu exceptia ultimului blog, care a ramas constant cu sine insusi, celelalte au cunoscut diferite metamorfoze, ele raman pentru mine un fel de Sfanta Patrime a blogosferei. :) Doi: Sunt constienta ca respectivul clasament nu indica in niciun caz calitatea blogului, dar orisicat, ma intriga absurdul unor prezente din el. Trei: Comentariile mele nu au niciun sambure de malitiozitate si sunt nascute doar dintr-o mare uimire.

Asadar, revenind la clasament. Aseara, cand m-am uitat pe zelist, primele 10 clasate (cu pozitiile aferente) erau:

36. denisuca.com
44. tomatacuscufita.com
57. simonatache.ro
58. mintea-de-ceai.blogspot.com
62. badpitzi.eu
63. siblondelegandesc.ro
71. roxy-guzzy.info
73. raluxa.com
83. nebuloasa.info
88. bazavan.tabu.ro

Daca pana maine se schimba treaba si se apuca fiecare sa sara 10 pozitii, refacem poliloghia. :P Pana atunci, m-am gandit sa le supun criteriilor de care spuneam mai sus, respectiv gandire originala, talent la scris, si umor/ironie. Si ca sa fie egalitate si pentru catei, le-am eliminate din calcul pe Simona Tache si Cristina Bazavan, care scriu cu acte in regula si pe Iren, despre care mi-am exprimat deja parerea.

Denisuca

Originalitate: Nu remarcabila.
Talent la scris: Ocazional, unele texte sunt simpatice.
Umor/ironie: Cu moderatie, dar da.
Obs: Omul din spatele blogului pare o persoana autentica, extrem de prietenoasa si simpatica. Mi-am propus sa analizez doar blogul si nu bloggerul, dar aici personalitatea transpare destul de puternic din scriitura. Blogului, in schimb, nu-i inteleg locul in acest top.

Tomata cu Scufita

Originalitate: Daca asa se poate numi o combinatie de texte personale, recenzii de carte, expozitii de portofele si dictionare de expresii online, atunci da. :)
Talent la scris: Ok.
Umor/ironie: Apare uneori.
Obs: Lectura cozy, impresie simpatica de almanah.

Bad Pitzi

Originalitate: Mai ales in limbaj. :)
Talent la scris: Da.
Umor/ironie: O, da! (sa nu uitam ca e una dintre mamele fondatoare ale Pitzipoanca.org)
Obs: Cam misogin pentru un blog foarte feminin. :)

Si Blondele Gandesc

Originalitate: La fel de multa precum compunerile mele intitulate “A venit toamna!” din clasa a II-a.
Talent la scris: Tot atat cat dovedeam in compunerile mele intitulate “A venit toamna!” din clasa a II-a.
Umor/ironie: Nu mai multa decat aparea in compunerile mele intitulate “A venit toamna!” din clasa a II-a.
Obs: Vrea sa demonstreze ca si blondele gandesc. Pe mine m-a convins doar ca unele blonde, ca si unele roscatele si brunete, de altfel, pot emite platitudini cu eleganta in exprimare.

Roxy-Guzzy

Originalitate: Debordanta! Cartea ei preferata e Ion.
Talent la scris: Face greseli de gramatica si ortografie, scrie uneori cu “tz”. Need I say more?
Umor/ironie: Cartea ei preferata e Ion.
Obs: Are doar 17 ani. Inca se mai poate indrepta. Sper. :)

Raluxa

Originalitate: Uneori.
Talent la scris: Da.
Umor/ironie: Este.
Obs: In pofida auto-portretului hiper-zaharisit, poate fi simpatica. :) Dar tot nu stiu ce cauta in top 10.

Nebuloasa

Originalitate: Don’t think so.
Talent la scris: Don’t think so either.
Umor/ironie: O fi, dar n-am nici lupa, nici microscop sa-l caut.
Obs: Pentru mine prezenta nebuloasei in acest top e o mare nebuloasa. :)

Dupa ce am rasfoit asiduu blogurile de mai sus, am ramas cu o mare nedumerire: daca asa arata primele 10 clasate, care sunt actualele criterii de blogworthiness? Sunt curioasa ce parere aveti voi si care sunt criteriile dupa care apreciati blogurile feminine. Ca poate cerintele mele in domeniu sunt absurde (slabe sanse, dar am zis sa inchei intr-o nota optimista :)) ).

35 de comentarii:

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

I think you shouldn't have gone there :p

roxy spunea...

P.S:tin sa-ti spun ceva , daca scriu cu " tz" e pentru ca asa trebuie in articolul respectiv nu pentru ca nu stiu sa scriu sau ma caracterizeaza ,si fata de greselile din blogosfera eu stau bine:) oricum bunicel articol insa se putea mult mai bine:)ms:*

Ina spunea...

Adinutz,

Why not? Eu cred ca fetele respective sunt suficient de destepte sa inteleaga ca n-am nimic personal cu ele, ci mi-am exprimat pur si simplu o nedumerire.

Tu ce parere ai de respectivul clasament? Sau mi te dai Elvetia? :P

roxy,

My bad in legatura cu "tz": vazusem in vreo 2 posturi "fatza", "caciulitza" si "bloguletzului" si am facut o simpla deductie logica. Vad acum ca nu sunt o regula generala. :)

Sa stii ca apreciez maniera foarte deschisa in care mi-ai raspuns (see, Adinoi, I was right!). Mult succes cu blogul si in continuare! :)

PS: Apropo de remarca ta de final, bineinteles ca se putea si mai bine, adevarul e ca sunt foarte rar multumita de un post. Si acum chiar nu e cazul :)

Cristina spunea...

First of all, Ina, analiza ta a fost foarte pertinenta, criteriile tale nu sunt absurde, ci mi se par relevante. As lua in considerare si layoutul, pentru ca asta atrage intai cititorii.Cred.Dunno.

Secondly, why would someone start a comment with p.s. ?

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Inutz, nici nu ma asteptam sa incepi sa primesti injuraturi sau ceva :) Ci cred doar ca motivul pentru care aceste bloguri sunt in top este unul destul de simplu: au cititori. Nu sunt f in tema cu zelist (da, aruncati cu rosii virtuale, hehe) si nu ma informez prea tare in legatura cu topurile de gen. Citesc tot asa, ce imi place, fie ca are 1000 cititori, fie ca are 2. A fi foarte popular nu e ceva ce ar trebui neaparat sa te mire, cred. Eu citesc bloguri care nu intra in top ... si care nu sunt neaparat sub forma de jurnal mai public. Observ ca genul acesta de a scrie atrage, este personal etc., dar blogosfera feminina nu se rezuma doar la asta. Sunt si bloguri mai de nisa, care nu plac oricui, sau nu reprezinta interes pentru toti datorita subiectelor tratate de ex. Despre criteriile tale, sunt ok, dar sunt reprezentative doar pentru un anumit gen de text, zic eu. Despre comentariul anterior, ma refeream ca mie aceste topuri nu imi spun nimic si nu vad sensul unei dezbateri despre cine "merita" sa fie in top. In primul rand trebuie sa te gandesti pe ce criterii s-a facut topul. Eu zic ca numarul de cititori, comentarii etc. De aceea, este un top ok.

Ina spunea...

Cristina,

Bineinteles ca ai dreptate in legatura cu includerea layout-ului intr-o analiza serioasa! La fel cum probabil s-ar adauga detinerea (sau nu, in cazului lui Iren) a unui domeniu personal, elementele de interactivitate (cum ar fi concursurile pentru cititori) etc. Doar ca analiza mea n-a fost una profunda (nici n-as stii sa fac o asemenea analiza!), ci una cat se poate de elementara si personala.

Cat despre partea cu p.s.-ul, hai sa-i spunem ale tineretii valuri. La 17 ani cred ca toate regulile (chiar si cele ale logicii) sunt facute ca sa fie incalcate, nu? :)

Ina spunea...

Adinutz,

Normal ca faptul ca au cititori este motivul pentru care blogurile respective sunt in acest top! :)) De fapt, zelist-ul ordoneaza blogurile in functie de numarul linkurilor care trimit catre ele, ceea ce este cam tot pe-acolo. :)

Nedumerirea mea era de ce au blogurile astea un numar atat de mare de cititori? Asta in conditiile in care exista bloguri feminine scrise mult mai bune (potrivit criteriilor mele, care, intr-adevar, pot fi aplicate blogurilor personale mai mult decat celor de nisa).

Oricum, toate bloggeritele de pe primele 10 pozitii au bloguri personale, nu de nisa, asa ca mi se pare ca respectivele criterii sunt cat de cat corecte. Si apropo de criteriile mele, cred ca am ales unele generale si foarte generoase. Pana la urma, daca nu scrii bine si nici nu ai subiecte originale, de ce te citeste lumea? Asta e intrebarea mea, nu cine "merita" sau nu sa intre in top.

Ceea ce nu inteleg aici e ce ii atrage pe cititori la respectivele bloguri?

Alle spunea...

de acorrrd cu ce zici despre Andressa & Iren <3 sunt superrrbe;
de celelalte doar acum aud :-b

:D well / partial sunt de acord cu tine :| din pacate

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Ina, daca ti-e atat de clar ca numarul de cititori conteaza,( ma gandeam ca e presupunerea mea pt ca habar n-am de zelist :p) nu vad unde ti-e nedumerirea :)) sincer! Numarul nu va reflecta intotdeauna calitatea. Criteriile tale atat de grase, tocmai pentru ca sunt generale, pot insemna multe lucruri. Originalitatea... intr-o masura e apreciata, in alta e de neinteles. Umorul - nu toata lumea gusta acelasi tip de umor. Talentul ... mie Coelho mi-a placut cu Alchimistul, restul nu. Acum scrie pe banda rulanta. Unii il adora, altii il detesta. Lucrurile nu sunt fie albe, fie negre. Cu blogurile e acelasi lucru ca in alte domenii. Cel mai bun nu e neaparat si cel mai popular :)

Ina spunea...

Alle,

Ma bucur ca iti plac Andressa si Iren. Cat despre Suzi si Boo, sunt foarte diferite (si intre ele si fata de celelalte doua) dar extrem de savuroase.

Boo e un fel de Sex and The City al blogosferei (minus the sex, actually :)) ), genul ala de smart-sexy-funny-chic-urban-power-woman. Ti-as recomanda sa ii citesti blogul cronologic (cum am facut-o eu cand am descoperit-o), dar din pacate layout-ul s-a schimbat si categoria "arhive" a disparut. O mostra mica de stil aici (http://www.fabricadejucarii.ro/2006/12/08/boo-sa-inauguram-o-noua-categorie/). Din pacate nu mai scrie prea des pe blog.

Cat despre Suzi, Suzi e un fel de...un fel de...ok, Suzi e unica. :) E foarte, foarte amuzanta (unul dintre putinele bloguri la care chiar am ras cu lacrimi)si scrie despre absolut tot ce-i trazneste prin cap intr-un stil unic si inconfundabil (vezi de exemplu un post despre pisica ei: http://www.moara-lu-bunicu.org/suzi/ah-femeile/).

Am inteles faza cu partialul dupa ce ti-am vizitat blogul :) Btw, me *heart* anna inghardt. :D

Ina spunea...

Adinutz,

Apreciez eufemismele :)) Vine si mailul. ;)

Catalin spunea...

Protestez in cazul nebuloasei. :)
A avut niste texte care m-au uns pe suflet. Si se vedea ca scrie cu pasiune despre ele.

Ar mai fi o chestie: originalitatea si talentul sunt foarte importante. Umorul si ironia sunt un plus, dar nu le consider elemente obligatorii, ci elemente care tin de stilul persoanei respective.

Dar pe noi, barbatii, de ce ne discriminezi? :P
Uite, de exemplu, daca vrei sa faci un top 5 blogosfera misogina - nu trebuie sa te aventurezi mai departe de primi 10-15 clasati zelist. :D

sabina spunea...

apropo de nedumerirea ta legata de vizualizari si locul "sus" in zelist. toate fetele despre care ai vb, sau aproape toate, beneficiaza si de avantajul socializarii cu alti bloggeri. sunt cunoscute nu doar online, ci si offline (exceptie bad pitzi cred). oamenii le cunosc, le plac, le dau linkuri. iar de aici lucrurile merg mai mult sau mai putin de la sine. daca scrii excelent, dar n-a auzit de tine decat prietena cea mai buna si lista de mess, n-ai cum sa urci in top. e ironic, pentru ca blogurile sunt, in esenta, continut. dar topurile sunt facute de bloggeri, iar bloggeri sunt o comunitate.

Ina spunea...

Catalin,

Uite, promit sa explorez mai bine nebuloasa si sa ma intorc cu un update, daca e cazul. :)

Cat despre barbati, sunteti de departe cei mai putin discriminati in blogosfera. :) Plus ca, daca vrei sa alcatuiesti un top al celor mai misogini bloggeri, situatia o sa fie similara cu festivitatea de premiere de la clasa I: din 24 de elevi, 20 vor primi coronita de premiul I. :))

Sabina,

Excellent point. Things do make sense now. :)

Catalin spunea...

Uite doua exemple:
http://nebuloasa.info/profesorii-mei
http://nebuloasa.info/femeia-de-30-de-ani

Tomata cu scufita spunea...

N-o sa fiu o scarba pentru ca si eu am nedumeririle mele legate de zelist, dar nu ma preocupa subiectul atat de mult incat sa scriu un post.

Am vrut sa iti spun aceleasi lucruri pe care ti l-a spus sabina, legate de linkuri, comunitate si popularitate. Exact asa cum spune ea, pe langa activitatea de pe blog, exista o comunitate in care ma invart, cu care socializez si ale carei actiuni le povestesc mai apoi pe blog. La fel fac si ceilalti si asa se strang linkurile. Asta fiind partea tehnica.

Apoi, locul meu in zelist pe pozitia aia si in blogroll-urile atator oameni se datoreaza DOAR socializarii online si offline cu diversi bloggeri pe care ii tratez cu respect si care ma trateaza la fel. Asa cum ai observat, subiectele mele nu sunt din cele mai originale, desi sunt cateva exceptii si o sa te contrazic la partea cu expozitiile, insa lumea citeste si comenteaza pentru ca aceasta favoare le-o intorc si eu.
Incearca si tu.
Ah, si inca o chestie. Am blogul de aproape 3 ani, abia in ultimul an a ajuns mai cunoscut si crede-ma ca daca vrei sa il faci cunoscut se poate. Trebuie doar sa muncesti pentru asta.

Tomata cu scufita spunea...

erata: aceleasi lucruri pe care ti le-a spus sabina

Anca spunea...

Nu prea sunt de acord cu tine. Tu ai terminat studii de specialitate, lucrezi in domeniu, deci scrii "cu acte in regula". Poate te astepti de la ceilalti sa scrie la fel. Blogul pe care l-ai criticat cel mai tare, Nebuloasa, mie imi place. Daca as avea timp, poate as urmari si cateva din celelalte. Depinde de fiecare ce fel de blog citeste, nu cred ca trebuie sa se incadreze in anumite tipare. Poate persoana care scrie are aceleasi preocupari ca mine, poate a trecut prin experiente similare, poate mi-e simpatica, poate chiar caut subiecte superficiale.

Ca sa ai un numar mare de cititori e important, dupa cum spuneau si ceilati, sa meri la intaniri cu bloggeri, sa scrii des pe blog, sa comentezi prin alte parti etc. Stii mai bine ca mine cum merge treaba.

Oricum, mi-a facut placere sa citesc analiza ta despre blogosfera romaneasca feminina. Imi place cand scrii despre astfel de lucruri, chiar daca nu sunt neaparat de acord cu tine. :D

Anonim spunea...

Ehei, cate bloguri feminine si inteligente, si bine scrise, si cu talent, si cu umor exista si nu sunt in topul zelist... Sa nu zic decat de Surorile Marx sau de Liana (Perceptii, conexiuni si romantse)...
Fiecare cu opinia lui si tot respectul pentru blogurile amintite de tine, dar.. exista si altele, cel putin la fel de tari, daca nu si mai tari. Sigur, nu facem intrecere aici, doar voiam sa arat ca se mai poate si altceva. :)

Ina spunea...

Catalin,

N-am avut timp azi, dar promit sa citesc. Multumesc pentru linkuri! :)

Ina spunea...

Tomata cu Scufita,

Apreciez comentariul tau sincer si modest. :) Pe bune. Intre timp am realizat si eu naivitatea si o viziune prea ingusta asupra fenomenului care transpare din postarea mea. Sunt alte lucruri mult mai importante decat scriitura si originalitatea pentru ca un blog sa devina popular.

Stiam ca asta e valabil in cazul blogurilor de baieti, dar nu stiu de ce aveam impresia ca nu se aplica si fetelor. :) Poate pentru ca atunci cand citeam frecvent si constant bloguri, primele pozitii erau ocupate de fetele care mi-au influentat viziunea asupra unui blog personal feminin.

Oricum, apreciez atitudinea ta fair-play si o sa-ti mai citesc blogul. Cred ca in cazul tau si al unei alte bloggerite m-am pripit cu concluziile. :)

Ina spunea...

Anca,

In primul rand, nebuloasa nu a fost in niciun caz blogul pe care l-am criticat cel mai tare. :) Reciteste postarea, eu cred ca ironia mea e suficient de transparenta.

In al doilea rand, dupa cum i-am spus si Tomatei cu Scufita, da, am gresit atunci cand am presupus ca criteriile pe care le-am mentionat au vreo legatura cu popularitatea in online.

In ultimul rand, ma bucur ca poti sa apreciezi un text chiar daca nu impartasesti opiniile autorului. Mie nu-mi iese intotdeauna. :)

Ina spunea...

veone,

Mersi mult pentru comentariu. Chiar ma bucur cand primesc recomandari de bloguri pe care altii le considera bune dar de care n-am auzit. O sa ma uit peste cele de care ai amintit. Daca mai ai si altele, feeel free to tell. Nu cred ca exista niciodata suficiente lecturi bune, offline sau online. :)

Tomata cu scufita spunea...

:) Te astept cu drag.

nebuloasa spunea...

Salutari :)
Ironic e ca aseara, intr-o discutie cu fetele bloggerite timisorene, imi exprimam admiratia pentru cititorii mei, care, de cele mai multe ori, au comentarii mai pertinente decat posturile pe care le scriu.
Nu inteleg mecanismul Zelist si nici nu ma intereseaza sa-i dau de cap. Atata timp cat obtin aprecieri de la cititorii mei (si am vazut ca doi dintre ei m-au aparat vajnic aici si le multumesc), consider ca blogul meu si-a atins scopul.
Bineinteles, nu am pretentia sa fiu pe gustul tuturor, asa ceva e imposibil. Dar, pot sa te asigur ca offline sunt o simpatica si jumatate :))
Multumesc pentru citire (ca banuiesc ca ai facut asta, din moment ce ai putut sa dai un "verdict" scriiturii mele) si te mai astept.

Ina spunea...

nebuloasa,

Sunt convinsa ca asta e o conspiratie! :P Dupa ce am postat textul asta am fost avertizata ca s-ar putea sa urmeze comentarii jignitoare si isterice si cand colo? O atitudine prietenoasa si zen de zile mari! Recunosc ca si comentariul tau si al Tomatei au fost doua surprize foarte placute. :)

Si da, intr-adevar, ai niste cititori foarte pasionati. :)Dar nu e vorba sa te fi "aparat", pentru ca aici nu te-a "atacat" nimeni. Mi-am exprimat doar niste opinii. Am citit textele pe care mi le-a indicat Catalin si trebuie sa recunosc ca scrii personal si foarte cald. Originalitatea si umorul pe care le apreciez eu tot lipsesc, dar, cum spuneai si tu, cine poate sa ii impace pe toti? :)

Daca nu ne mai citim pana la Craciun, si banuiesc ca asta e cazul, Sarbatori Fericite! :)

andru spunea...

Hehe, pupat toţi piaţa endependenţi!

Pistruiato! Neinfricato!

nebuloasa spunea...

Da, e conspiratie. Sau trucaj, ca tot am auzit ca se poarta :))
Sarbatori fericite si tie si sa ne citim cu bine.

Ina spunea...

andru,

:)))))))))))))))

Cam asa, cam asa. Mai mult pistruiata. Am si precizat, de altfel.

Mihai spunea...

ah, no catfight :-< dezamagitor!
dar da, asta e un mod bun de a te face cunoscuta in blogosfera... ahaa, you sneaky freckled devil!

Ina spunea...

Mihai,

Da, m-ai prins. It's all about the fame and glory!

PS: Pe cat pariu ca in mai putin de o saptamana, nimeni dintre cei care au citit textul (myself included) n-o sa-si mai aduca aminte de el? :)

Mihai spunea...

asta stiu deja, dar ideea era sa atragi atentia asupra ta. da, i wuz joking, nu imi plac cat fights, i prefer stuff like this http://www.youtube.com/watch?v=XFPTpD6Bu6E 03:00 B-)

Ina spunea...

Mihai,

Nu prea pot vedea ce preferi tu din motive obiective si citez: The URL contained a malformed video ID. Though luck.

Mihai spunea...

is not funneh anymore, but the link was good
http://www.youtube.com/watch?v=XFPTpD6Bu6E

Anonim spunea...

Ce repede zboara timpul. Aveam impresia ca am vazut mai de curand postul asta. De ce raspund acum. Pentru ca tocmai am citit un paragraf relevant pentru relevanta zelist-ului. :)

"Pentru că unii agreează ping-urile și ideea că le sunt de folos pentru clasament, pentru că unii se declară deranjați de ele…dar destul de voalat cât să nu fiu sigură dacă le vor sau nu, începând de azi voi trimite ping doar celor care îmi trimit și ei."

Ce inseamna asta? De cateva luni, zelist a adaugat la socoteala linkurile spre articole venite din articole, nu din bloroll. Pentru avansarea in clasament, s-a descoperit noua strategie. Din doua in doua cuvinte, pui link spre alte bloguri, asteptand reciprocitate. Daca nu o primesti, atunci te superi si zici ce s-a zis mai sus, pretextand ca ai motive nobile.

E munca multa in ce fac cei care isi urca blogurile in clasament pe baza socializarii, dar pozitia nu denota calitate. Care e insa cu atat mai prezenta la blogurile ce au patrus in clasament, desi autoarele practica izolarea. :)