vineri, 12 februarie 2010

Seriously?!

De cateva zile circula pe Internet un document de sase pagini, etichetat drept "outrageous", care a facut multe sprancene sa se ridice (si pe mine sa ma tavalesc de ras) . Este vorba despre un dress code strict si elitist, pe care trebuie sa-l respecte aspirantele la titlul de membra a fratiei Pi Beta Phi de la universitatea americana Cornell. 

Am mai vazut sfaturi asemanatoare in teen movies precum Sydney White sau in deja clasicul Mean Girls, dar am crezut ca sunt doar pura fictiune. Dar, cum in majoritatea situatiilor viata bate filmul, tare mi-e teama ca scenaristii respectivelor pelicule s-au inspirat cel mai probabil din cruda realitate.

Ghidul de stil (formulat intr-un limbaj destul de nepoliticos si care tradeaza o evidenta limitare) include restrictii severe, incepand de la branduri acceptate (“no American Apparel leggings”, “satin dresses from D&G” etc.) si pana la lungimi de toc tolerate (“mid-height Mary Jane heels”) si culori de pantaloni acceptate ("no blach/light or torn jeans!”). Setul de reguli mai contine si imperative privind ingrijirea tenului, a parului si a unghiilor, cerinte privind machiajul si indicatii stricte despre ce accesorii se pot purta.

Cateva dintre reguli:

Despre haine:

-    No satin dresses. No one looks good in satin dresses unless it’s from Betsey Johnson [daca si rochiile de la Betsey Johnson sunt o culme a bunului gust…] or Dolce & Gabbana, you weigh less than 130 pounds, have three pairs of Spanx on and it’s New Years Eve.
-    No sleeveless dresses – unless you have really good arms
-    No muffin tops

Despre pantofi:

-    Booties ok if you can pull them off, aka probably not.
-    Yes to nice flats: Tory Burch, etc. More evening-ish, understated, patent leather good. I’m thinking mid-height Mary Jane heels, or mid-height chunky Kate Spade.
-    No tacky/cheapo/pleather shoes. Don’t mess with me

Deaspre ingrijire si machiaj:

-    No mustaches or chapped lips.
-    Blush is not optional.
-    Hair must be freshly colored
-    No sloppy buns/ponytails
-    You best have a mani/pedi when you get to Ithaca.

Despre accesorii:

-    I expect everyone to be wearing accessories.
-    No watches with timers or any kind of Indiglo light are allowed. I will have the time to keep you informed, so unless your watch is a piece of jewelry, you don't need it. Put on a bangle.
-    I will not tolerate any gross plastic shizzzz.
-    I love things on wrists and I demand earrings if your ears are pierced.

Partea amuzanta in toata povestea asta e ca tipele astea au un tupeu nebun sa impuna astfel de restrictii cand ele arata asa (da, le-am cautat pe Google, eram curioasa cat de perfecte sunt :P). De exemplu, daca isi respectau regula cu “No sleeveless dresses – unless you have really good arms”, cred ca toate ar fi fost nevoite sa-si schimbe rochiile. I’m just saying. :)

Partea trista e ca in secolul XXI, intr-o epoca de maxima emancipare a femeii, tinere de la o Universitate din Ivy League (vorbim de crema universitara americana aici!) ar accepta sa se supuna acestor reguli stupide, opresive si de turma, din simpla dorinta de a fi acceptate. In plus, in ciuda unei foarte bune impresii despre sine (pe care sunt sigura ca membrele Pi Beta Phi o nutresc), fetele astea n-au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna stilul vestimentar. Ele cred, probabil, ca imbracand si accesorizand un card de femei dupa niste norme fixe, le introduc intr-un club de stil exclusivist, dar nu fac decat sa le priveze de orice urma de personalitate, creativitate si stil personal.

Si, ca sa nu fiu singura care se distreaza, v-am atasat tot ghidul mai jos. Enjoy! :)

 
  
  
  
  
  
 

4 comentarii:

Anonim spunea...

:)) (DC)

A-30-something spunea...

=)) Sick, I tell you! Ce mi-a placut cel mai mult a fost folosirea frecventa a expresiei "Don't mess with me!" Mi-a intrat in vocabular :)

daninho spunea...

numai americanii se puteau gandii la asa ceva

Ina spunea...

Leah,

Replica mea favorita e cea care deschide sectiunea de Hair, Makeup & Hands: "These are life lessons so read carefully." :))

daninho,

:) Sunt convinsa ca si altii s-ar putea gandi la asa ceva, dar in nicio alta cultura n-ar prinde atat de bine.