vineri, 12 martie 2010

My personal 10 commandments

Acum ceva vreme am primit o leapsa foarte draguta de la mamica unui bob de orez. Am fost invitata astfel sa listez cele 10 porunci dupa care ma ghidez in viata.

Ar fi util sa spun de pe acum ca nu prea ma ghidez dupa niste chestii clare in viata. :-) De cele mai multe ori ma ghidez dupa sentimente si dupa roz, pentru ca, asa cum spune o micuta bloggerita adorabila Binele si Rozul vor invinge. :-)

Ceea ce veti citi mai jos e rezultatul unei sedinte de meditatie in timpul calatoriei mele de azi dimineata cu autobuzul. Cand am coborat, pe geamul aburit erau desenate tot felul de simboluri indescifrabile. Iata cum ar arata traducerea lor in scris:

1.    Alearga! Aceasta prima porunca dupa care ma ghidez, precum si urmatoarea, sunt inspirate, oricat de ciudat ar suna, de Will Smith. Prin “alearga” nu inteleg neaparat doar aceasta actiune, ci orice forma de miscare prin care iti faci corpul fericit. In ultimele zile am mers in fiecare dimineata la cursuri de step si aerobic. Trezitul pe intuneric este in continuare un chin, dar sentimentul pe care il am in timpul cursului si mai ales in timpul saunei de dupa (atunci cand am timp) e incredibil.

2.    Citeste! Nu e o regula pentru mine, e mai degraba ceva fara de care viata ar fi ca un cremsnit fara crema. Petrec in fiecare dimineata vreo 45 de minute in acelasi autobuz, pe exact acelasi loc (faptul ca refuz sa ma asez pe oricare altul daca locul meu preferat e ocupat tradeaza un inceput de sindrom obsesivo-compulsiv, but let's not go there :P). Nu imi inchipui cum ar trece lunga mea calatorie daca n-as avea mereu pe genunchi o carte frumoasa. Presupun ca destul de greu.

3.    Fii o planeta, nu un satelit. Mai demult credeam ca starea noastra naturala e aceea de cuplu si ca momentele in care suntem in afara unuia reprezinta o exceptie, care trebuie eliminata cat mai repede. Apoi m-am maturizat si am descoperit ca, desi relatiile sunt o chestie grozava, fara de care n-am putea sa ne cunoastem din multe puncte de vedere, suntem in esenta noastra planete, nu sateliti. Da, din cand in cand ne intersectam orbita cu cea a altor planete (nu stiu daca rationamentul se aplica in astronomie neaparat, but bear with me here) dar asta e o exceptie, nu regula. Atunci cand inveti sa fii la fel de fericit si singur si intr-o relatie, ai devenit o planeta cu acte in regula.

4.    Fa ceva nemaifacut la fiecare aniversare. Asta m-a invatat o prietena acum cativa ani si de atunci respect regula cu sfintenie. Fie ca am mers intr-o tara pe care imi doream sa o vad, fie ca am facut mici prostii de care acum rad, nu am lasat sa treaca nicio aniversare fara sa fi experimentat ceva nou.

5.    Nu uita ca intreaga lume este o banca de karma. Cred in bine, cred in rau si cred intr-un echilibru in toate. Imi imaginez ca lumea este o banca imensa, de unde poti sa retragi doar ce ai depus. E adevarat, uneori se intampla si chestii pe care nu le poti controla, cum ar fi falimentele, si te poti trezi fara un ban chiar daca tu ai facut depuneri regulate. In mare insa, regula se aplica. Uneori cand ma uit pe extrasul de cont lunar sunt nemultumita. Incerc, insa, pe cat posibil, sa nu fortez prea multe batranele sa treaca strada pentru a-mi regla conturile. :))

6.    Bazeaza-te mereu pe roz si ciocolata! Rozul si ciocolata nu te mint si nu te barfesc pe la spate niciodata, nu te inseala si nu te parasesc decat daca le parasesti tu mai intai, si (well, cu exceptia ciocolatei) nu ingrasa. :))

7.    Vaneaza! Inainte sa primesc mailuri indignate de la Asociatia Pentru Protejarea Vulpilor Tarcate din Boldesti-Scaieni, o sa va spun ca nu ma refer la actul ce implica alice si animale haituite. Vanatoarea la care ma refer are ca tinta lucruri care te fac fericit. Poti vana locuri incredibile de pe pamantul asta, poti vana experiente sau jobul de vis. Important e sa nu lasi niciodata pusca jos. Seful Ocolului Silvic din Boldesti-Scaieni e rugat sa tina cont de incarcatura metaforica a indemnului de mai sus. Multumesc. 

8.    Iesi din zona de confort. Macar din cand in cand. Am cunoscut cateva dintre cele mai faine persoane din viata mea si am avut parte de unele dintre cele mai interesante experiente atunci cand mi-am depasit zona de confort si am acceptat invitatii pe care in mod normal le-as fi refuzat. Ma indoiesc ca asta e valabil doar in cazul meu. :)

9.    Nu amana. Aproape nimic, as putea spune. Raspunde mailurilor pe cat posibil cand le primesti, chiar daca scrii 2 randuri. Spala vasele seara, chiar daca nu mai poti de lene. Studiile de la Oxford au demonstrat ca vasele murdare nu devin mai atractive si nici coeficientul chefului tau de lucru nu creste vertiginos peste noapte. Pune intrebarea acum. Incepe cursurile de portugheza de azi. Nu pastra lenjeria noua pentru un moment special si nu cumpara fete de masa pentru sarbatori viitoare. Niciodata nu stii unde vei fi maine si ce se va intampla. Sarbatoreste acum.

10.    Nu renunta niciodata la fluturi. Nu ma refer aici la emotiile primelor zile de dragoste, desi e fantastic daca poti pastra fluturii si mai incolo, cand printre panselutele parfumate si firele de iarba incarcate de roua apar primele reprosuri, nemultumiri si compromisuri. Ma refer la fluturii pe care ii simti oricand traiesti ceva cu toata fiinta ta. La fluturii care ti se opresc in gat atunci cand amutesti de tristete. La fluturii care ti se zbat in stomac atunci cand ai curajul sa pasesti in afara zonei de confort. La fluturii care te tin in viata.

Mai am cateva sute de astfel de reguli partial sau total neconstientizate, care apar, dispar sau se transforma in functie de experientele prin care trec si modul in care evoluez. Astea sunt  doar cele pe care le-am schitat azi-dimineata pe geam. Oricum, uitandu-ma peste ele trebuie sa recunosc ca sunt o adunatura tare ciudata. :)

11 comentarii:

ChloeOnHeels spunea...

Inteleg faza cu Will Smith si nu e ciudat deloc. Eu cand sunt intr-o dilema ma intreb ce ar face Batman/Kant/fostul meu iubit Alex(in ordinea asta :P) in locul meu si atunci ma port cum s-ar purta ei. Chiar ma ajuta(mai ales batman,uhum)!

Ina spunea...

A, just for the record, Will Smith is not my role model. :) Doar ca am vazut un filmulet unde prezenta el astea doua principii si mi-am dat seama ca a sintetizat foarte bine niste lucruri foarte importante si in care cred si eu.

Daca nu sunt indiscreta, ce te-a determinat sa-l incluzi pe Batman in aceasta selecta companie? :)

Mihai spunea...

damn you! m-ai prins cu chiuveta plina :-<

Ina spunea...

Mihai,

It happens to the best of us. :)

adinutz micutz pufos..ninge peste tine spunea...

Ina, admir foarte mult faptul ca te ghidezi dupa asa principii marete. Eu cam am probleme cu nr.9 Tu zici ca nu :D deci, la care adresa a ajuns? :))

Ina spunea...

Adina,

Am spus ca incerc sa ma ghidez dupa ele nu ca le respect de fiecare data. :P

PS: Trebuie sa recunosti ca treaba asta devine super amuzanta. :)

Alina spunea...

Iti admir principiile si recunosc ca mi-ar placea sa ma ghidez dupa o parte din ele - cel cu rozul si ciocolata sunt excluse din start! Din pacate, cred ca imi lipsesc curajul si o suma de multe alte calitati pe care mi-as dori sa le am, dar imi lipsesc cu desavarsire.

O sa il incerc poate pe ala legat de anivarsari. Nu de alta, dar a mea se apropie cu pasi repezi. Any suggestion would do, as i have no idea...

ChloeOnHeels spunea...

Batman e curajos, educat si hot. Mai e nevoie de ceva?:)

chocolate_is_my_middle_name spunea...

daca printesa din imagine alearga in parc pentru a beneficia de internet wirelles atunci as putea si eu renunta la abonamentul lunar de internet prin cablu, poate asta ma va determina sa alerg in parc zilnic?
ia sa mai iau o cioco dintr-un ambalaj ..roz

partea cu TV-ul as adauga-o
cine reuseste sa il tina inchis e "tare"!

si un corolar la pct.4 : mergi in fiecare an intr-un loc in care n-ai mai fost (yep, citesc multe pps-uri)

Ina spunea...

Alina,

Nu inteleg: cum poti spune nu la ciocolata? *insert baffled look here*

Cat despre aniversare, anything will do atat timp cat e ceva ce ti-ai dorit mereu sa incerci dar ai amanat/n-ai reusit. Keep me posted. :)

ChloeOnHeels,

De o masina cu reactie, dar o are si pe aia. :))

chocolate_is_my_middle_name,

Firstly, daca o sa te gandesti vreodata la un alt nick name, vreau sa stii de pe acum ca sunt o sustinatoare infocata a ideii. Nu de alta, dar imi ia jumatate de ora sa-l scriu pe tot. :P

Cat despre tv,se pune daca nu am deloc? Atunci devin "super tare" sau cum? :)

Alina spunea...

Uf, poimaine e ziua mea si tot nu am gasit "the special thing to do" pentru ziua aia. As fi vrut sa merg pe Ceahlau, ca nu am fost niciodata, insa - for some reason- nu o s-o fac. Deci va fi "yet another boring day in my crystal globe".