marți, 25 mai 2010

De ce imi place sa fiu pe locul II

Sunt extrem de competitiva. Uneori prea competitiva pentru binele meu. Si nimic nu ma motiveaza mai mult decat ceea ce as numi "esec", daca as crede in existenta acestui concept.

Daca exista o postura care sa ma motiveze, aceea nu e locul I, ci locul II. Locul I, intr-adevar, te solicita din multe puncte de vedere: trebuie sa te mentii, sa te autodepasesti, sa vii mereu cu inovatii etc. Dar locul II e the place to be daca iti plac provocarile. La premierea competitiilor sportive, de exemplu, caut mereu sa surprind privirea celui care urca pe treapta a doua a podiumului. Si daca observ in ea acea licarire pe care o cunosc prea bine, zambesc cu o placere anticipativa. Stiu sigur pe ce treapta sa-l caut anul viitor.

In aceeasi ordine de idei, unul dintre cele mai bune sloganuri publicitare pe care le-am intalnit vreodata a fost cel ales in anii '60 de compania de rent-a-car Avis. De cativa ani, cei de la Avis erau mereu pe locul II, in urma rivalilor de la Herz. Asa ca, la un moment dat, acestia au lansat o campanie de promovare al carei slogan era "We're number two. We try harder". Intr-un an au trecut de la o cota de piata de o cifra la una de 33%. 

Din propria experienta, inteleg prea bine ce au vrut sa spuna cei de la Avis prin genialul lor slogan. Cand eram in clasa a X-a, de exemplu, am luat premiul II. Imi aduc aminte si acum senzatia pe care am avut-o atunci cand mi-am ridicat diploma la festivitatea de premiere: 10% dezamagire, 90% nerabdare. Era un sentiment aproape intoxicant. Anul urmator castigam pariul pe care il facusem cu mine in acea zi si luam premiul I. Sentimentul victoriei era insa net inferior fierberii interioare pe care o simtisem cu un an in urma. Stiu ca pe majoritatea oamenilor victoria ii motiveaza. Eu fac parte dintr-o categorie aparte, insa. Pe mine nimic nu ma motiveaza mai mult decat sa fiu pe locul II.

Asa ca, oricine ai fi, daca in acest moment esti primul si stii ca sunt cu un pas in urma ta, better watch out. :)

9 comentarii:

Ligia spunea...

99% off-topic: mie imi place mai mult slogaul de la Hertz: "90 years young". Pure genius!

Ina spunea...

Doar 37% off topic. :P

Simpatic slogan, dar eu raman la Avis. Because they try harder. :))

Mihai spunea...

imi inchipui ca nu esti competitiva in *orice* domeniu, nu? ar fi imposibil, zic eu. si de ce nu te-ar motiva si locul 7, locul 5, astea de ce nu te-ar ambitiona sa faci mai bine? pentru ca locul 2 este "the best loser* ?

Ina spunea...

Mihai,

Nu in orice domeniu, normal. Slava Domnului, am capacitate de selectie. :)

Si locul II nu pentru ca e "the best loser" (there's no such thing), ci pentru ca acolo m-am regasit cel mai des atunci cand n-am fost prima. Odata m-a motivat si locul IV, ce-i drept. :)

rockoteca. spunea...

link exchange cu http://rockoteca.info ?

Ina spunea...

Sorry, nu practic. Mult succes cu site-ul, insa, pare ce trebuie. :) Deja i-am recomandat unui prieten rubrica "Formatia ta".

_chocolate_secondbest_ spunea...

cand eram in armata, intr-una din zile locotenentul a pornit un concurs ad-hoc: care din pluton demonteaza si apoi monteaza la loc mitraliera din dotare(kalashnikov)
eu am fost al doilea
stii ce a zis locotenentul?
"tu, (catre cel mai rapid) a fost bine, iar tu (catre mine) esti cam incet"
(what???? am fost al doilea cel mai rapid!!!!!! for Pete's sake!)
n-am reactionat, am fost foarte dezamgait
priceless
am luat-o ca pe un semn: orice voi face, nu ma voi lipi de locul unu
nu ma ateptam sa avem aceasta particularitate in comun
locul secund credeam ca "s-a inventat" pentru mine :P
este buna lumina reflectoarelor dar mai bine sa se duca mai multa la locul 1
iar argintul imi place mai mult decat aurul!

Ina spunea...

_chocolate_secondbest_,

Nu stiu daca m-ai inteles bine. Mie imi place argintul doar la bijuterii. :)

_chocolate_ spunea...

Ştiaţi că?

- Pentru a ameliora setea, atunci cînd nu se poate bea nimic, puteţi ţine în gură un obiect de argint.
- Organismul unui om cu masa de 70 kg conţine aproximativ 0,07 mg de argint.
- Cei care poartă bijuterii de argint sînt mai calmi.
- Argintul se foloseşte şi sub formă de aliaje cu alte metale, la confecţionarea monedelor, la protezarea dinţilor, la confecţionarea bijuteriilor şi tacîmurilor.
- Soluţiile coloidale de argint se utilizează în medicină ca mijloace antiseptice, pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză.
- Pînă la descoperirea penicilinei, argintul era extrem de valoros, fiindcă era singurul dezinfectant cunoscut. Un kilogram de aur preţuia cît 7 kilograme de argint. Azi, cu un kilogram de aur, se pot cumpăra 74 kilograme de argint.

there's no gold like silver!