duminică, 27 iunie 2010

Despre cum mi-am facut cont pe Facebook

Dap. E oficial. Dupa luni si luni de amanari, incepand cu seara memorabila de 26 iunie 2010, am intrat si eu in lumea Facebook. Sau am inceput sa exist, dupa cum spune Cristina Bazavan in editorialul de iulie-august al Tabu. :)

Promit de vreo doi ani sa-mi fac cont. Poate mi-as fi facut mai demult daca nu aveam doua prietene la care puteam sa apelez oricand ma rodea curiozitatea sa vad profilul cuiva sau ce tunsoare mai au colegele din liceu. :) Bineinteles, in moduri parsive, Facebook-ul s-a insinuat in viata mea, dar de fiecare data am reusit sa-l fentez. Astfel am reusit performanta de a crea un quizz pe Facebook pentru un client al agentiei la care lucrez, evitand insa cu gratie sa-mi fac cont. Sau, mai nou, am scris un articol in noul numar din Tabu despre o poveste de dragoste inceputa si sfarsita pe Facebook (detalii luni, promit ca o sa va placa) si, in lipsa de experienta cu relationship-statusurile, am reusit sa conving pe cineva sa ma ajute cu un experiment super haios.

Pentru ca trebuia sa aflu daca modificarea statusului unei persoane aflate intr-o relatie cu alta persoana va afecta automat si statusul celeilalte persoane, am rugat doua colege de birou, una single si una "in a relationship" sa-si modifice amandoua statusul si sa-si treaca "in a relationship with" una cu alta. Am aflat cu ocazia asta, ca, intr-adevar, daca ai la status "in a relationship with X" si X isi schimba statusul, al tau se va schimba automat si iti va ramane doar "in a relationship". Am lasat apoi fetele sa se descurce singure cu torentul de prieteni uimiti de aceasta declaratie bizara de coming out. :))

Va spuneam mai sus de numarul din iulie-august al revistei "Tabu". Ei bine, este primul numar al unei reviste glossy din Romania dedicat integral online-ului. Mai jos puteti vedea coperta cu Loredana Groza, in inconfundabilul stil Tabu:


Mai multe informatii despre continutul acestui numar special si cei care au contribuit la realizarea lui, pe blogul Cristinei Bazavan. Va recomand sa nu ratati dosarul de iulie, cu 3 povesti una si una despre cum Fb poate schimba vietile oamenilor: 

- povestea unui grup de moldoveni care au reusit sa schimbe legea distributiei filmelor in cinematografele din Republica Molodva creand un grup pe Fb
- povestea unui tanar gay care s-a folosit de Fb pentru a-si exprima orientarea sexuala
- o poveste de dragoste care a inceput in gluma pe Fb si s-a incheiat tot acolo, desi asta putin mai in serios

Un articol simpatic este si "Legenda lecturilor urbane", povestea proiectului initiat de Civika.ro, dar si cele doua articole scrise de Alex Negrea: "Ce trebuie sa stii cand iti faci profil pe Facebook" si Adrian Ciubotaru: "status: Single". Pentru realizarea acestuia din urma, Adrian si-a modificat relationship status-ul in "Single", dezlantuind iadul admiratoarelor. Totul de dragul cititoarelor Tabu si al experimentului social, bineinteles. :)

Revenind la proaspatul meu cont pe Facebook, insa. Din seria "you know you really suck when...", iata un dialog care a avut loc aseara intre mine si mama mea:

Mama: Si, ce mai faci in seara asta?
Eu: Pai vreau sa ma uit la un film si sa-mi fac, in sfarsit, cont pe Facbook. Stii, Facebook e o retea de socializare...
Mama: (intrerupandu-ma) Normal ca stiu ce e Facebook. Am cont pe el de un an. 
Eu: (dupa o pauza de soc) Cred ca il confunzi. Nu e ala cu job-urile, mami, ala e LinkedIn. 
Mama: Stiu care e LinkedIn. Eu iti spuneam ca am cont si pe Facebook.

Am ajuns acasa si am dat Google search. Intr-adevar, mama are cont pe Facebook - insert "I'm lamer than I thought" break here. [Mama, stiu ca citesti, vezi ca inca nu mi-ai dat "Accept"! :))] 

In alta ordine de idei, sper ca observati ca m-am apucat serios sa-mi pun in practica planurile de vacanta.  :) Deja am citit primele 50 de pagini din prima carte de pe lista, am inceput sirul intalnirilor cu oameni dragi si, dupa cum vedeti, mi-am facut si cont pe Facebook. Si, pentru ca tot spuneam in postul respectiv ca pot intui reactiile oamenilor vizavi de aparitia mea pe Fb, primul comment pe care l-am primit pe Wall a fost, cum altul, "In sfarsit". :)

9 comentarii:

8Hz spunea...

Nu pot decat sa vin cu pareri de rau ca te-ai lasat prinsa in toata mascarada aia cu facebook-ul - una dintre principalele cauze ale dezintegrarii societatii oferind false conceptii asupra cuvantului "socializare" sau "prieten". Toata lumea urmareste sa isi adauge cati mai multi "friends" in lista, cuvantul pierzandu-si notiunea adevarata in generatia noastra si cea viitoare.


The Facebook Warning Label:

Caution! Side effects of this drug WILL include: narcissistic tendencies, sluggishness, loss of tangible relationships, watery eyes, insecurity in the sense that people now know more about you than you could imagine, headaches, a decrease of common sense, an inability to write full sentences with capitalized letters and correct punctuation, loss of time, an incapacity to act in real-world situations and to respond to real live people, split-personality syndrome, and gradual loss of brain cells. Use at your own risk.

"Civilizatia sa nu fie judecata de puterea vitezei de comunicare, cat de valoarea celor comunicate"

Ina spunea...

Yaoleu! Cineva s-a trezit cu fata la cearsaf azi si foloseste cuvinte mari! :))

Apreciez preocuparea :*, dar te asigur ca motivul pt care mi-am facut contul nu e sa acumulez cat mai multi "prieteni".

Absolut orice pe lumea asta are avantaje si dezavantaje. Si aici intervine o chestie numita selectivitate. :)

Andra spunea...

Hello my dear :)

Facebook-ul te astepta, sa stii! L-am innebunit eu de cap, cautand o data la vreo 2 saptamani contul tau, pornind de la adresa ta de mail.

Iar azi, cand m-am conectat, Facebook-ul meu tzopaia de bucurie pentru ca putea, in sfarsit, sa-mi arate contul tau in sectiunea de sugestii :D

Nu stiu cate Andra cunosti tu, si nu prea am fost pana acum "The" Andra pentru multa lume, dar invitatia de mai devreme a fost de la mine :D

XoXo

Ina spunea...

Cunosc 4 Andre, dar tu esti THE Andra. :)

zapacita spunea...

Apropos de planuri de vacanta- ieri mi-am pus menta in ghiveci :D. De-abia astept sa-mi termin treaba, sa fac o limonada cu menta si sa savurez Tabu.

Ina spunea...

zapacita,

Ooooooo! Imi faci concurenta, vad. :)) Ma bucur ca avansam amandoua cu mult drag si spor in indeplinirea planurilor cincinale. Sper numai sa nu astepti pana iti creste menta ca sa savurezi Tabu. It might take a while! :))

zapacita spunea...

:)) nu am mult de asteptat. Mi-a dat-o bunica si e deja planta in toata regula, am ce jumuli de pe ea.
Mult spor si tie!

Ina spunea...

I see. Atunci savurare placuta! :) Sa-mi spui daca ti-a placut articolul meu. :D

Mihai spunea...

Nu am citit revista, dar oare in "Legenda lecturilor urbane" este mentionata si asta, probabil muza campaniei?

http://adsoftheworld.com/media/ambient/opinia_timi_oarei_read