duminică, 13 februarie 2011

Lansare de carte: Armata Salvarii

In speranta ca nu sunteti una dintre acele persoane care isi vor petrece seara de Valentine's Day cu jumatatea, la luminina lumarilor, band sampanie si mancand prajiturele in forma de inimioara (probabil ca in lumina postului pe care o sa-l scriu maine o sa ma considerati o ipocrita, dar sa nu anticipez :D), va invit maine seara la lansarea unei carti-eveniment.

Abdellah Taïa este primul scriitor arab care a recunoscut public ca este gay.

"Armata Salvarii", romanul sau autobiografic, este o marturie curajoasa, naiva si emotionanta despre viata intr-o familie marocana traditionala, despre descoperirea propriei identitati in mijlocul unei societati islamice care considera homosexualitatea drept crima, despre mirajul Occidentului, despre abuzuri, dragoste si dezamagire. 

Am inceput sa citesc cartea weekend-ul asta si sinceritatea autorului mi se pare reconfortanta. Chiar si atunci cand descrie cum, in copilarie, a inceput sa fie atras de fratele sau mai mare (scena in care ii studiaza cu religiozitate chilotii patati de sperma este evocata cu multa caldura) sau, mai apoi, primele experiente sexuale, textul lui Taïa este strabatut de firesc. Un firesc ireal, daca ne gandim ca este vorba despre viata in sanul unei comunitati profund homofobe.

"Armata Salvarii" este prima carte a lui Taïa tradusa in limba romana, la editura IBU Publishing si va fi lansata maine, la ora 18:00, in Art Jazz Club (B-dul Nicolae Balcescu 23 A - subsolul Galeriilor Orizont). Daca sunteti prin zona, ar fi pacat sa ratati acest eveniment. Intrarea este libera. 


Despre Abdellah Taïa:

Abdellah Taïa a copilărit într-un cartier sărac din Salé, într-o familie cu opt copii. A studiat literatura la Universitatea din Rabat. Acolo şi-a întâlnit prima dragoste, un profesor elveţian. L-a urmat la Geneva, unde primise o bursă de studii. Din 1999, trăieşte la Paris. Şi-a pregătit doctoratul la Sorbona.
 
Editura Seuil din Franţa i-a publicat cinci cărţi, printre care şi Armata Salvării - 2006, Une mélancolie arabe (O melancolie arabă) -2008 şi Lettres à un jeune marocain (Scrisori către un tânăr marocan) – 2009. A primit prestigiosul Premiu Flore, în 2010, pentru ultimul său volum publicat, Le Jour du Roi (Ziua regelui). Scrie articole în presa marocană, franceză şi canadiană (Libération, Le Monde, Match du Monde, Transfuge).


Niciun comentariu: