sâmbătă, 5 februarie 2011

The King's Speech

Bertie are o problema de vorbire: este balbait. Si, pentru ca natura "profesiei" sale ii impune sa tina discursuri publice, apeleaza la diferiti logopezi, pentru a-si corecta defectul. 

Cand nici unul dintre acestia nu-l ajuta, renunta la terapie si la orice speranta de a avea o vorbire normala. Sotia sa, insa, solicita sprijinul lui Lionel Logue, un logoped ale carui metode sunt considerate neortodoxe in epoca respectiva (anii '30 ai secolului trecut).

Asa ca Bertie incepe tratamentul alaturi de Lionel, dar, la scurt timp, frustrat, renunta. Cand tatal lui Bertie moare si fratele lui mai mare se insoara, insa, Bertie traieste o criza. Pentru ca tatal lui fusese regele George al V-lea al Angliei si el va trebui sa devina regele George al VI-lea. 

Asa ca noul rege se intoarce la Lionel si, printr-o serie de exercitii bizare si o prietenie si mai ciudata, reuseste sa-si depaseasca teama, sa-si gaseasca vocea si sa-si conduca supusii in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Asta este, pe scurt, povestea filmului "The King's Speech", pe care vi-l recomand cu toata caldura. Daca recomandarea mea nu va este suficienta si nu sunteti adeptii lui "vizioneaza si nu cerceta" :-), iata si cateva motive.

1. Este bazat pe o poveste adevarata. Deci, la sfarsitul lui, o sa intelegeti (putin) mai bine contextul istoric si personalitatea celui care a fost tatal reginei Elisabeta a II-a, actuala regina a Angliei.

In plus, daca tot vorbim de povesti adevarate, scenaristul filmului, David Seidler, a suferit in copilarie de aceeasi problema ca si personajul principal. De fapt, pentru ca, copil fiind, a ascultat discursul de intrare in razboi al regelui George al VI-lea, mai tarziu, ca adult, i-a cerut Reginei Mama (sotia lui "Bertie") sa-i permita sa creeze un film bazat pe aceasta poveste. Regina Mama l-a rugat insa sa nu faca filmul in timpul vietii ei, pentru ca, a explicat ea, amintirile erau prea dureroase. Seidler i-a respectat cererea, iar filmul s-a facut abia in 2010.

2. Imbina perfect drama si comedia. Unele scene m-au emotionat foarte tare, iar la altele am ras, efectiv, in hohote. Putine filme reusesc sa realizeze echilibrul acesta fragil.

3. Jocul actoricesc este absolut impecabil. Ar fi o nedreptate enorma ca Colin Firth sa nu ia Oscarul pentru rolul pe care il realizeaza ca "Bertie"/George al VI-lea. Daca ii urmariti mimica, modul in care isi controleaza muschii fetei si vocea, veti intelege la ce ma refer. Este, cu siguranta, cea mai buna prestatie actoriceasca a unui actor intr-un rol principal pe care am vazut-o in ultimii ani. Trebuie sa recunosc ca nu sunt obisnuita cu Helena Bonham Carter intr-un rol "normal", dar si ea face o treaba excelenta. Ca sa nu mai spun nimic de Geoffrey Rush, in logul logopedului Lionel!

De altfel toti trei actorii sunt nominalizati la Premiile Oscar si sper ca macar Firth si Rush sa-l castige. Cum sper, de altfel, sa ia si Oscarul pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun scenariu. Daca le ia "The Social Network" cred ca o sa ma imbat de suparare Si nu, nu fac figuri de stil. Tabu va organiza petrecerea anuala in noaptea in care se decerneaza premiile Oscar, unde vom urmari ceremonia in direct. Asadar, daca "The Social Network" ia vreun premiu Oscar, in afara de "Best Music" sau "Best Sound Mixing", o sa ma gasiti, cel mai probabil, sub o masa. :-)

Si iata si trailerul filmului:



5 comentarii:

Mihai spunea...

pai celelalte filme le-ai vazut? eu incerc sa le vad pe toate si apoi sa ma hotarasc

Mihai spunea...

btw, ai vazut A Single Man? Rolul ala m-a cucerit definitiv, sper ca daca nu inca, il vei vedea in curand :)

Ina spunea...

Ah, da, politically corecteness-ul si toate celelalte. :) Am vazut cam jumatate dintre ele, ma pregatesc sa vad cealalta jumatate. Daca vreo prestatie actoriceasca ma impresioneaza mai mult, o s-o spun, cu siguranta.

Cat despre "A Single Man", nu, nu l-am vazut, habar n-am de ce, pentru ca il am pe calculator de mult. Oricum, sunt o mare fana a lui Colin Firth si ii stiu potentialul. Sunt convinsa ca e sclipitor.

Dorina spunea...

Si mie mi s-a parut foarte buna interpretarea lui Colin Firth. E f. greu sa joci un astfel de rol, insa el a reusit si parea chiar natural...
Si eu as vrea sa castige el Oscarul, iar pentru cea mai buna actrita sa fie premiata Natalie Portman.
Mai rar se intampla sa vad doua filme nominalizate in acelasi an in care actorii(Firth si Portman) sa fie una cu personajul, sa intre atat de bine in pielea lor...

Photography Lady spunea...

SI eu am vazut filmul, insa din pacate dublat, pentru ca nah in Spania majoritatea cinematografelor ofera filme dublate. SI mi-a parut rau ca nu am putu asculta varianta originala, unde se putea asculta accentul australian al lui Lionel si cel englezesc al lui Bertie...

Insa si eu sprijin candidatura lui la Oscar si sper sa castige! Saptamana asta merg sa vad cat mai multe filme nominate, as vrea sa vad THe Fighter si 127 Hours...
Si astept 18 feb. cand ajunge in cinema si The Black Swan!