miercuri, 26 octombrie 2011

Pentru prima data in lumea sunetelor

Probabil ati vazut deja clipul de mai jos, pentru ca de acum o luna, cand a fost postat, a devenit viral. 

Daca nu, povestea e simpla: Sarah are 29 de ani si s-a nascut surda. Si-a petrecut toata viata citind pe buzele celorlalti si purtand un aparat auditiv, cu ajutorul caruia nu putea percepe decat sunete foarte vagi si distorsionate (de genul slowmotion).

In filmuletul de mai jos, facut de sotul ei, Sarah isi aude pentru prima data vocea, datorita unui implant auditiv. Reactia ei este foarte, foarte emotionanta si bucuria ei e de-a dreptul contagioasa. Iar clipul este absolut fascinant pentru ca surprinde, practic, prima reactie constienta a unei persoane la auzul sunetelor.

 
Dupa ce am vazut filmuletul, m-am intrebat cum o fi oare sa traiesti 30 de ani fara sa fi ascultat o melodie? Nu-mi pot inchipui o zi din viata mea fara muzica: ma trezesc uneori cu o melodie in minte si o fredonez nerabdatoare pana mi se deschide laptopul, ascult muzica la casti in autobuz, spre serviciu, la birou, si seara, in pat, dupa o zi grea. Asa cum demonstra si cel mai frumos site din lume (din postul anterior), muzica are un miraculos efect terapeutic.

Intrebarea si mai importanta este: ce melodie i-ati da sa asculte pentru prima data unui om care nu stie cum suna muzica? 

Nu stiu de ce, prima melodie care mi-a trecut prin minte a fost Here Comes the Sun de la Beatles, poate si datorita versurilor. Voi ce i-ati recomanda? :-)

4 comentarii:

Jen spunea...

Realitatea e mai putin vesela... am citit undeva ca de fapt plangea din cauza ca si-a dat seama ca niciodata nu o sa auda mai bine decat cu implantul. Intr-un interviu mai recent pare mai fericita: http://www.theblaze.com/stories/deaf-woman-behind-viral-video-describes-hearing-her-voice-for-the-first-time/ Aici explica si faptul ca purtase aparat auditiv, deci auzise *sunete* si inainte, doar ca nu atat de clare ca acum.

Blogul ei e aici, a mai raspuns la niste intrebari: http://sarahchurman.blogspot.com/

Auzul cu implant oricum nu se compara cu ce auzim noi, din pacate: http://mustelid.physiol.ox.ac.uk/drupal/?q=prosthetics/noise_vocoded_speech

(Yeah... am investigat putin dupa ce am vazut videoclipul prima data.)

Ina spunea...

Jen,

Wow, mersi pentru informatiile atat de detaliate. :)

Nu inteleg insa de ce spui ca realitatea e mai putin vesela?

Am urmarit interviul cu ea catre care ai pus link si era la fel de fericita ca in clipul initial. Toata viata ei nu auzise decat "white noise", asa cum spunea ea, un sunet vag si distorsionat si acum auzea clar pentru prima data. De ce nu e asta un lucru imbucurator (chiar daca n-o fi auzind la fel de "perfect" ca noi, ceilalti)?

Andrada spunea...

am avut here comes the sun ringtone timp de niste ani :)

Masaj erotic Baia Mare spunea...

emotionant cred ca i-as recomanda Life is life