vineri, 27 aprilie 2012

Cum sa devii hipster intr-o saptamana. Mic ghid practic pentru incepatori


Hipsterismul si-a atins, cel mai probabil, apogeul in Romania in 2010-2011. Daca nu te-ai urcat in primul vagon al acestui tren(d), nu inseamna ca nu poti alerga si nu poti prinde loc in vagoanele din spate. Poate ca a parasit gara, dar mai are un drum lung de parcurs.

Cuvantul “hipster” are in prezent doua conotatii. Cea pozitiva descrie un individ creativ, experimentalist, cu gandire critica. Un rebel care lupta impotriva culturii de masa si a uniformizarii. Conotatia negativa se refera la un mic snob cu pretentii de originalitate, arogant, superficial si obsedat sa fie diferit.

Indiferent de sensul pe care il dai acestui cuvant, daca vrei ca macar pentru o saptamana sa faci parte din aceasta subcultra exclusivista, exista cateva criterii pe care trebuie sa le bifezi.

Iata si pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a deveni un hipster cu acte in regula in doar 7 zile.

Ziua 1: Filmele


Uita toate regulile dupa care te ghidezi atunci iti alegi un film. In cazul filmelor, hipsterii au 2 reguli de baza:

a.    regula bugetara
b.    regula geografica


Filmele care merita vazute sunt cele cu buget redus, care nu sunt realizate de marile studiouri si care nu concureaza, de obicei, la premiile industriei cinematografice. Cum afli care sunt acestea? Simplu. Intri pe imdb.com, mergi la categoria “Box Office” si vezi bugetul estimativ al peliculei. Daca depaseste jumatate de milion de dolari, poti sa-ti iei gandul!

Conform celei de-a doua reguli, filmele produse in tari cat mai indeparate din punct de vedere geografic sunt cele mai dezirabile. Vei savura, asadar, pelicule iraniene, koreene sau peruane, vei aprecia filme scandinave si vei accepta productiile franceze sau britanice. Filmele marca Hollywood sunt, evident, de netolerat. 

Ziua 2: Muzica

Aici exista o singura regula: cu cat numele formatiei/al interpretului e mai lung si are o rezonanta mai ciudata, cu atat poti respira mai usurat, pentru ca nu risti sa intri in contact cu un produs mainstream. Poti sa-ti incepi playlist-ul pornind de la Suburban Kids with Biblical Names, Pretty Girls Make Graves, The Pigeon Detectives, Clap Your Hands Say Yeah! sau Elliot the Letter Ostrich. Atentie, insa, la capcane! Exista formatii care, desi au nume ciudate, au comis pacatul capital de a fi intrat deja in mainstream. Nu face greseala sa spui ca asculti Tokyo Police Club, Scouting For Girls sau Death Cab For Cutie.

Ziua 3: Cartile


Acum ca ti-ai pus playlist-ul si arhiva de filme la punct, sa ne indreptam si catre partea literara. Aici regula e exact opusul celei din zona de film. Nu cauta carti scrise de obscuri scriitori srilankezi sau de neintelesi poeti kenyeni, ai tot ce ai nevoie chiar in tara de bastina. Cauta titlurile editurilor precum Casa de Pariuri Literare sau Herg Benet (care, surprinzator, este o editura romaneasca, in pofida numelui cu rezonante occidentale), in special voumele de versuri.

Ziua 4: Hainele

OK, acum ca ai preferinte cinematografice, muzicale si literare obscure, nu-ti ramane decat sa-ti semnalezi apartenenta la noua casta si printr-o vestimentatie corespunzatoare. Incepe cu o pereche de ochelari de vedere cu rame supradimensionate (nu te ingrijora daca natura nu te-a daruit cu darul miopiei – majoritatea hipsterilor poarta lentile false), continua cu o pereche de skinny jeans intr-o culoare pastel, iar pentru jacheta alege ceva din sifonierul parintilor sau din cel mai apropiat second-hand. Orice accesoriu (palarii, bijuterii, incaltari) din anii ’70-’80 sunt un hit sigur. Iar ochelarii Ray-Ban Wayfarer sunt ca uniforma  scolara in perioada comunista. Obligatorii.

Ziua 5: Online-ul

E cool s-o arzi pe Facebook, dar asta doar seara, cand iti dai check-in (atat la propriu, cat si la figurat) in baruri sau cluburi underground. In rest, prezenta constanta in social media indica lipsa de activitate in viata reala si, ca un hipster incepator ce esti, n-ai vrea sa lasi aceasta impresie. Iti recomand, in schimb, lookbook.nu, un fel de Facebook pentru fashioniste si pasionatii de stil vestimentar, thecoolhunter.net, cel mai cool site de trenduri si noutati din domeniul designului, artei, modei etc., gnoosic.com, un instrument de cautare care te ajuta sa gasesti muzica, filme si carti in functie de favoritele pe care le introduci sau eroiiromanieichic.ro, pentru doza zilnica de chic si cultura.

Ziua 6: Hobby-urile

Indiferent ce-ti placea sa faci inainte, acum ca te-ai converit la hipsterism, trebuie sa te dezici de orice hobby-uri monotone si uncool. Fotografia e acceptata ca hobby, dar numai daca aparatul cu care o practici este un Lomo. Mersul pe bicicleta este si el dezirabil, daca vehicolul tau este fie un Brompton, fie o bicicleta veche, reconditionata. In rest, orice presupune o doza de creativitate, de la pictura, la repararea de mobilier, este recomandat. Daca esti fata, ar fi o idee buna sa-ti suni bunica si s-o rogi sa te invete sa crosetezi. In Berlin, de exemplu, sunt numeroase cafenele in care tinerele hipsterite vin cu lucrul de mana si se pun pe crosetat, cum se pun la noi fetele pe butonat iPhone-uri sau iPad-uri.

Ziua 7: Mancarea


Ai ajuns in ultima zi a mini-maratonului hipsteresc, asa ca poti sarbatori mica victorie printr-un festin culinar. Daca alegi sa mananci acasa, produsele trebuie sa fie toate eco, bio si cu eticheta fair-trade, daca se poate. Cu alte cuvinte, daca vrei o omleta, ouale trebuie sa provina de la gaini nestresate, care se lafaie intr-un cotet cat un penthouse.

O sa razi, poate, dar sa cumperi legume sau branza din piata, direct de la tarani, este culmea coolness-ului alimentar (daca ar sti mama cat de hipstereste o arde...). Cat despre produsele de panificatie, vei apela fie la bacaniile moderne fie la aparatele de facut paine acasa.

Daca preferi sa iesi in oras, alege un restaurant mic si cochet, de familie, unde esti servit chiar de bucatareasa, care e si patroana, sau, in functie de starea de spirit, un local cu specialitati gourmet moleculare. 

La capatul acestui instructaj intr-ale hipsterismului, am uitat sa-ti vand marele pont: orice ai face, nu sustine ca esti hipster, ba chiar neaga cu vehementa orice legatura cu acest trend. Asa ar face si orice hipster adevarat. ;-) 

3 comentarii:

Ella spunea...

Să tricotez ştiu, tre' să mai lucrez la celelalte reguli. :p

amyslist spunea...

Hahahahahah Ai perfecta dreptate! Imi place cum scrii!

Ina spunea...

Multumesc frumos! :)