miercuri, 8 noiembrie 2006

Inimi…împietrite

Azi am vizitat Biserica “Sfânta Cruce” din Varşovia, faimoasă pentru faptul că adăposteşte inima compozitorului Frederik Chopin. Clădirea, ca şi decoraţiile interioare, mi-a adus aminte de Biserica “Sfânta Maria” din Cracovia. Pereţi foarte albi, altar impozant şi aurit, icoane care acoperă un perete întreg.

Aşteptam curioasă să văd cum arată urna care conţinea inima lui Chopin. Aurită şi ea? De marmură? De bronz? Cu un citat din testamentul lui dedesubt? Apropo de testament, eu încă am o mare reţinere. Am înţeles că acolo, Chopin a specificat că vrea ca inima lui să fie dusă în Polonia. Dar dacă a spus omul ceva de genul .” Chiar şi după moartea mea, inima mea va rămâne mereu în frumoasa Polonie”, şi polonezii- ţup! s-au grăbit să-i mute cordul? Sau dacă a spus :” După ce mor, duceţi-mi inima în Polonia.”, ştiut fiind faptul că (să zicem) îi spunea pianului “inima mea!”, şi polonezii- ţup! au sărit să –i scoată corasonul? Întreb şi eu.

Am rămas şocată când mi s-a arătat o coloană foarte mare (ca diametru), pe care era o placă memorială cu portretul lui Chopin. Da! Oricât de bolnav ar suna, polonezii i-au zidit inima în interiorul peretelui! Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit, pe alte asemenea coloane sau pe pereţi, plăci memoriale asemănătoare, bineînţeles cu alte nume. Am aflat, cu această ocazie, că, din metru în metru, în interiorul zidurilor edificiului, “plutesc” în formol multe inimi celebre. Am trecut pe lângă cea a scriitorului polonez laureat cu Nobel, Raymonta.

Poate Chopin cu dorinţa lui neobişnuită a fost un trend-setter. Poate lumea s-a gândit, pur şi simplu, să nu-l lase singur. Oricare ar fi motivul, “Sfânta Cruce” e un loc foarte…inimos.

5 comentarii:

andru spunea...

Dacă te rog frumos, frumos de tot, mai scrii o dată textul ăsta?...

Ina spunea...

Andru,

Chiar asa de rau suna?? Daca da, nu cred ca rescrierea ar fi o solutie...

andru spunea...

Nu cred că problema vine din cum suna. O fi numai impresia mea, dar subiectul ăsta putea să dea infinit mai mult. N-am fost acolo dar, reducând totul la o sintagmă simplă - biserică în care sunt zidite inimi - şi la câteva nume proprii, cred că spaţiul acela trebuie să fie ceva de o frumuseţe sfâşietoare...Ori pur şi simplu locul şi-a ratat cu desăvârşire destinul, şi e un soi de bizarerie rece şi fără consecinţe. Ceea ce e înfricoşător, din punctul meu de vedere.
De aceea te rugam să rescrii textul, în ideea că e mai uşor de acceptat că textul a fost de vină, şi nu locul în sine...
(* Dan spune să las omul - adică pe tine - în pace, că fiecare scrie ce vrea pe blogu' lui. Aşa şi trebuie să fie. Dar uite, nu m-am putut abţine...)

Ina spunea...

Andru,

Uite cum sta treaba. E o biserica mare, cam neospitaliera, in care polonezii au zidit inimi de oameni celebri, cee ce mie, personal, mi se pare sinistru. Inainte de cel de-al doilea raboi mondial, inimile au fost scoase din coloane si depozitate departe de sfera de actiune a tancurilor germane. Dupa ce biserica a fost reconstruita(nu ramasese nici un perete in picioare), polonezii au scos inimile de pe unde le pitisera si le-au rezidit. Nu pot sa tratez subiectul ca pe ceva inaltator, pentru ca nu am ramas cu impresia asta. Daca ma razgandesc, revin asupra textului, promit.

andru spunea...

Mulţumesc!