miercuri, 8 noiembrie 2006

Politeţe

Mă enervează până la disperare cei care, în tramvaie, metrouri sau autobuze, cu cel mai indiferent aer din lume, se binoclează la revista sau ziarul din mâna ta. Şi atunci când, mărinimos, întinzi ziarul şi înspre ei, se arată ofensaţi. Nu, nu ei erau cei care se girăfeau adineaori în foaia ta.

Eu recunosc deschis că mă mai atrage privirea şi înspre ziarele altor oameni. Dar dacă mă uit peste umărul lor, mă uit drept şi fără reţineri, nu ca un hoţ de cai. Bineînţeles, nu mă apropii de sfera lor intimă, ci mă menţin în cea personală. Cu toate acestea, nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi întindă vreunul ziarul. Până azi.

Eram în 22, alături de un domn cu o imensă căciulă rusească , şi mă uitam la revista din mâna lui. La un moment-dat, a ridicat privirea. I-am zâmbit. Şi mi-a spus ceva (orice mi se spune în poloneză e “ceva”), după care mi-a întins revista. Nu-mi venea să cred. Oare cum se spune în poloneză “Mă uitam doar la poze?”

7 comentarii:

Anonim spunea...

si eu "citesc" tot asa ziarele calatorilor (pasnici, neaparat) din tramvaie, uitandu-ma la poze :))

Ina spunea...

de_ce,

Eu chiar citesc ziarele (oamenilor)in Romania. Aici ma limitez doar la a aprecia calitatea grafica a publicatiilor. :)

Anonim spunea...

Ma uitam doar la poze=Patrzylam tylko na zdjecia..se citeste:of,nu am caractere romanesti si nu stiu cum sa-l scriu pe a,adica a din cuv"a"nt spre exemplu.deci cand o sa scriu A o sa insemne "a".citim:patshAuam tAlco na zdiencia..sper ca ai inteles ceva:)

Ina spunea...

Mersi, Perlutz! Ce m-as face eu fara tine?? :)

Anonim spunea...

Simt nevoia sa scriu ceva desi nu are nici o legatura cu cele de mai sus,dar trebuie sa fac cunoscut romanilor care te citesc faptul ca luna aceasta in 7 orase ale Polonia se desfasoara "Przeglad Kina Rumunskiego": in Warszawa (17-20.XI), Łodz (19-22.XI), Torun (21-24.XI), Wrocław (23-26.XI), Poznan (25-28.XI), Krakow (27-30.XI) si Gdańsk (29.XI-2.XII).Tocmai am aflat chestia asta si inca nu-mi vine sa cred..de cand sunt aici nu am auzit ceva bun legat de Romania,nu am auzit sa se faca referire la tara noastra decat cand era vorba de tigani,prostituate, Dracula sau inundatii..Si acum scria ceva frumos de noi.Filmele ce se vor putea viziona sunt: A FOST SAU N-A FOST
reż. Corneliu Porumboiu, Rumunia 2006, 89'
CUM MI-AM PETRECUT SFARSITUL LUNII
reż. Catalin Mitulescu, Rumunia/Francja 2006, 106'
HIRTIA VA FI ALBASTRA
reż. Radu Muntean, Rumunia 2006, 95'
MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU
reż. Cristi Puiu, Rumunia 2005, 153'
ITALIENCELE
reż. Napoleon Helmis, Rumunia 2004, 82'
OCCIDENT
reż. Cristian Mungiu, Rumunia 2002, 105'
CHILDREN OF THE DECREE
reż. Florin Iepan, Niemcy/Rumunia 2004, 68'
FILANTROPICA
reż. Nae Caranfil, Francja 2002, 110'.Iar cel mai important:intrarea o sa fie gratuita:)Deci Inutz,poate treci si tu pe la cinematograf, sa vezi ce bine o sa te simti cand o sa poti intelege tot..

Ina spunea...

Mersi, Perlis. O sa merg negresit!

Anonim spunea...

Nu am timp sa citesc pe bune ceva in tramvai, plus ca ma oftic daca intoarce ala pagina si eu raman la jumatatea articolului :P

--
Best regards,
de ce