marți, 15 mai 2007

"E foame de bani, baieti!"

Se apropie perioada admiterii la facultate si deja toti absolventii de liceu au cam pus ochii pe o universitate in care au de gand sa-si ingroape tineretea, ba unii stiu si specializarea care o sa-i scoata "oameni mari".

Pentru ca been there, done that, dar nu am avut neaparat cei mai buni sfatuitori, ma simt oarecum responsabila sa le explic celor care se viseaza Esce, Gainusi, Patrulesce sau Alessandre, care este si care devine treaba cu Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Cea mai misto parte in legatura cu FJSC-ul e fara doar si poate, admiterea. A fost cel mai serios aspect al faculatii si ramane gustul dulce care se imprima pe papilele unui copil ce a hotit o ciocolata si a mancat-o a inainte de masa, desi dupa asta a fost ghiftuit cu ciorba de sfecla si piure de pastarnac.

Admiterea la FJSC iti da senzatia ca te asteapta lucruri marete, ca o sa fii in locul unde inveti cum sa comunici aproape de perfectiune, ca o sa-ti deschida usile profesionalismului si o sa te ghideze pe cararile batute in smaralde ale carierei media, pr sau advertising......NOOOOOT!

Mai nou, ne-au furat si admiterea. Adica voua v-au furat-o, ca eu am apucat-o decenta. Noua admitere e o secretara reprofilata, care vazand ca nu-i prea iese o caruta de bani deca isi indeplineste banalele obligatii de salariata, se hotaraste sa-si schimbe locul de munca, si se deda unei vieti usoare. Si-a schimbat deux-piece-ul care ii punea atat de bine in evidenta gleznele fine si cerintele ridicate intr-ale limbii romane, precum si exoticul parfum al examenului oral la creativitate, pe portjartierul cu puf roz al examenului scris si mirosul de transpiratie al lipsei de gramatica.

Da, dragii mei, admiterea la FJSC e o femeie usoara, machiata strident si schiopatanda, din cauza panofiorilor argintii de bazar in care au incaltat-o mai marii facultatii. Nu e vina ei, saraca, se vinde nu de placere, ci pentru bani. Si pentru cele cateva sute de milioane de lei vechi ce ii va primi dupa inscrieri, inchide ochii la "care este" sau "am decat trei carti" ale clientilor ei. Atat timp cat platesc, si o fac bine, au decat sa invete romana la Pastele Cailor sau atunci cand se angajeaza reporteri la PRO TV.

FJSC-ul este, petru marea majoritate a colegilor mei de an, asociat cu ceva la fel de placut ca guma de mestecat care ti se lipeste de fusta cea noua in metrou, sau hartia igienica care ti s-a prins de toc, si pe care ai adus-o, fara sa iti dai seama, cu tine din toaleta. Penibila pana la grotesc. Poate as fi mai indulgenta daca unii nu ar bate atata moneda pe cat de buna este mirifica facultate sau onorabilii si stimabilii profesori. Si nu, nu sunt catranita pe viata sau pe facultate. Sunt catranita doar pe lipsa de etica si valoare. Atat.

Asa ca, dragi colegi de clasa a XII-a, veniti in pas alergator la FJSC daca vreti de la viata urmatoarele:

1. Sa aveti un numar modest de profesori competenti si un mare numar de indivizi care si-au ratat profesia, dar care persista in a crede ca nu ar fi fost mai bine pentru ei (si pentru noi) sa aleaga Facultatea de Zootehnie sau pe cea de Constructii

2. Sa faceti laboratoare cu asistenti pentru care facultatea e part-time job, care lucreaza pentru multinationale si care va "squeez in" in orarul lor ocupat cand se poate, sau cu unii simpatici ca persoane but oh so wrong sa stea la o catedra

3. Daca vreti sa fiti inghesuiti alaturi de alti 239 de colegi si fortati sa dati teste grila in loc de examene, pe principiul "Eu nu sunt cretin sa corectez 240 de lucrari scrise".

4. Daca vreti sa vi se promita ca specializarea se va face dupa trei semestre, adica incepand cu anul II, ca apoi sa aflati ca......NOOOOOT!

5. Daca visul vostru de-o viata e sa fiti anuntati ca la impartirea in cele trei sectii de specializare, respectiv "Jurnalism", "Relatii Publice" sau "Publicitate" se iau in considerare nu doar notele de pe primele 3 semestre, cum stiati de ceva vreme, ci si notele din semestrul al 4-lea, la al carui final glorios va aflati.

6. Daca nu suportati mijloacele conventioanle si atat de plictisitoare de a afla cand dati teste, unde si care e bibliografia, si preferati sa aflati totul despre modalitatea prin care veti primi note din barfele colegilor, presupunerile profesorilor sau zvonurile de pe forum, la FJSC e locul vostru.

7. Daca adorati ca bibliotecarele sa va trateze ca pe niste mici euglene verzi scarboase, sau sa va repeada ori de cate ori apelati la ele pentru niste servicii total iesite din competenta lor (ca de exemplu, sa va spuna unde puteti gasi o carte, care este autorul nu stiu carui volum, daca o carte mai este la raft sau a fost imprumutata etc).

Si daca, prin absurd, nu va regasiti micile personalitati sclipitoare in nici una dintre aceste categorii de masochisti, atunci mai aveti o sansa in viata:

1. Va visati vedete, vreti sa va urmareasca paparazzi de la "Ciao!" pe la piata ca apoi sa faca un reportaj incendiar despre cate legaturi de ridichi ati cumparat? E loc si pentru voi la UNATC. E drept, taxa aia de 94 de milioane pe an iti poate provoca ulcer gastric, dar sunt bani investiti in viitoarea voastra cariera.

2. Va visati specialisti in comunicarea politica, publica, mai stiu eu ce? Dati la Stiinte Politice. Am inteles ca oamenii aia chiar va baga ceva in cap. Nu de alta, dar simpaticul domn Antonio Momoc, asistent universitar la FJSC, a terminat si cursurile acestei institutii, si parca stie ce spune...

3. Vreti sa fiti viitorii creatori ai campaniilor "Saatchi&Saatchi", "Leo Burnett", sau "Grafitti BBDO" & co? Am auzit lucruri de bine despre mult-hulita SNSPA. Merita investigat.

Si daca suntei incapatanati si visati la FJSC ca fetita cu chibrituri la curcanul rumen ce ii aparea in vis, "Give up all hope, ye who enter here"! Si sa nu-mi reprosati peste ani ca, intr-o dimineta innorat de mai, nu am stat sa va explic cum devine cu viitoarea voastra cariera academica...









10 comentarii:

Anonim spunea...

Asta cu "decat" si "doar" a ajuns sa ma doara de fiecare data cand o aud. Dar, ce sa-i faci, acum nu mai trebuie sa stie sa vorbeste ca sa ajungesti cineva.

Anonim spunea...

Ina,
obiectiv vorbind:
1. "Sa aveti un numar modest de profesori competenti si un mare numar de indivizi care si-au ratat profesia" - majoritatea profesorilor nostri sunt competenti. Cred ca faci din exceptie regula. De altfel, dupa 3 semestre facute la FJSC - cati profesori cunosti si cat de bine ca sa ii poti judeca astfel?

2. "Sa faceti laboratoare cu asistenti pentru care facultatea e part-time job" - sa fii asistent nu e acelasi lcuru cu a fi inginer. Nu lucrezi 8h/zi, ca la fabrica. Doctoranzii sunt obligati sa tina seminare cu jumatate de norma ca parte din pregatirea lor. E la propriu part-time job.

3. "Daca vreti sa fiti inghesuiti alaturi de alti 239 de colegi si fortati sa dati teste grila in loc de examene," - inseamna sa dai examen in acelasi amfiteatru? Pai si ce ai vrea - examen individual? Asa e sa fii student, nu vad nici o problema. la alte facultati e exact la fel. teste grila - sunt necesare pentru ca metoda de evaluare sa nu poata fi contestata (vezi procesul de la bologna).

4. nu tine de facultate ci de minister. in pkus, generatiile urmatoare, pe care vrei sa le descurajezi, vor avea un teren mai batatorit. asta e, sunteti voi generatie de cobai.

5. "Daca nu suportati mijloacele conventioanle si atat de plictisitoare de a afla cand dati teste, unde si care e bibliografia" - pe pariu ca e o exagerare? mijloacele de comunic. gen forum sau fluxul de stiri sunt ale sec 21.

6. "Daca adorati ca bibliotecarele sa va trateze ca pe niste mici euglene verzi scarboase" - generalizezi. eu merg zilnic acum, de cand lucrez la licenta si mi-au raspusn la intrebari. vrei sa stii cati studenti am vazut luand carti pe ascuns pt ca erau "interzis xerox" ca sa le multiplice? ia gandeste-te la asta.

Anonim spunea...

Nu stiu daca am prin bine ce-am prins dar din ce iti spune Andreea inteleg ca n-ai mai mult de 3 semestre pe la etaju' 6.
Eu nu fac fjsc-ul, dar invat un etaj sub voi. Da, sunt student la facultatea aia de fete. A voastra nu respecta modelul pentru care in primii ani de facultate ne faceam bancheturile si balurile impreuna cu baietii de la electronica? Daca intelegi unde bat, sa stii ca singurul lucru la care am reflectat a fost titlul. De ce e foame de bani, BAIETI? Vrei sa enumeram impreuna facultatile mult mai bine cotate decat jurnalismul pentru care s-ar potrivi regula cu banu' si admiterea? Mai bine nu, ca ne apuca sesiunea pe-aici. Un singur sfat iti dau, mai reflecteaza!
Razvan nesolicitate[at]gmail.com

Ina spunea...

stefan,

ba eu cred ca trebuie sa stii sa vorbesti ca sa ajungi Cineva. Altfel, esti doar un nimeni ridiculizat pe la teveu.

andreea,

postul meu se baza, evident, pe o experienta subiectiva. dar atunci cand zeci de alti oameni iti confirma parerile, you start to wonder, if you know what I mean. si ca sa te lamuresc:

1.mie doar trei profesori mi-au marcat "existenta studenteasca", sa ma exprim asa. restul, intr-adevar, nu ca nu ar fi pregatiti in domeniul lor, dar si-au ratat cariera, in sensul ca nu dispun de tactul pedagogic necesar. una e sa construiesti poduri sau sa culegi castraveti, alta e sa pregatesti studenti. you need that extra something. si da, am facut doar 3 semestre, dar mai am numai 2. deci sunt mai bine de half way through, ca sa spun asa. daca imi sugerezi ca o sa fiu placut impresionata pe ultima suta de metri, sa stii ca eu abia astept..

2. am inteles treaba cu asistentii. spun doar ca unii parca au fost adusi aici cu forta sau din pura intamplare, nu ca si-au dorit-o.

3.mie personal testele grila mi se par o mare porcarie.si avem cativa profesori care sunt mai putin comozi si ne dau teste adevarate, in care pot sa vada ce si cum gandim, nu doar daca nimerim a-ul, b-ul sau c-ul.

4.nu vreau sa descurajez nici o generatie urmatoare. vreau doar sa le arat si ce igrasie se ascunde sub tapetul cu fluturasi din dormitor.

5. sfatul meu prietenesc e sa nu pui pariu, ca iti pierzi banii. am o colega care nu a venit la un test pentru ca nu se publicase nicaieri data lui, si noi am uitat sa o anuntam si pe ea, cand am aflat intamplator. nu neg ca exista forumul, dar e un sptiu al speculatilor, in ceea ce priveste data testelor sau biografia pentru ele. informatiile oficiale ne parvin prea tarziu, sau deloc.

6. daca vrei sa sugerezi ca acreala lor provine de la faptul ca unu' mic mai fofileaza cate un tom "interzis xerox" you're so barking up the wrong tree here! intre noi fie vorba, ele nu au nici o problema in a-ti da astfel de volume pentru xerox, in afara sesiunii, lucru pentru care, macar unele dintre ele isi spala pacatele. dar in rest...crede-ma, in anul I mergeam si eu zilnic acolo, si la fel si in semestrul acesta, la inceput. nu vrei sa stii
cat adora unele sa umileasca persoanele care cer ajutor, sau cat de des am auzit, pe un ton enervat replica "ce sa-ti fac daca gasesc eu cartea aia?", atunci cand cineva nu gasea ceva. majoritatea dintre bibliotecare par puse in post doar sa zambeasca profesorilor si sa stea la taclale in camaruta alaturata.

din pacate, asa a prins generatia mea lucrurile la fjsc. o fi fost mai bine inainte, o sa fie mai bine in viitor, zau nu-mi pasa. ma doare cand aud ca ai mei colegi regreta timpul "pierdut" aici.nu asa arata "dinafara"...

razvan,

nu am la ce sa reflectez. eu in fjsc am investit bani, timp, si mai ales intelect, asa ca ma doare ce e la mine in ograda si nu la medicina, drept sau mai stiu eu ce.

cat despre titlu,e un vers (credeam eu) celebru dintr-o melodie Sisu si Puya, care suna asa :"E foame de bani... E foame de bani, baieti/Lumea tre' sa stie ce fel de baieti sunteti". Si nu, nu e nici o trimitere la facultatea de electrotehnica sau orice alta institutie de invatamant superior populata majoritar de baieti ;)

Anonim spunea...

eu cred ca frumusetea pietei libere este ca poti alege ce faci cu resursele tale. ca atare, nu inteleg de ce vorbesti facultatea asa de urat si totusi te incapatanezi sa nu o abandonezi in favoarea alteia de profil sau de cu alt profil.

chestia cu silabusul lipsa trebuie discutata cu profesorul si nu cred ca poate fa fi generalizata. in rest, toate experientele trebuie privite in ansamblu, cu bune si cu rele. nu ca nu mi s-au intampla t si mie in patru ani (8 semestre) de FJSC tot ce povestesti tu acolo, dar mi s-au intamplat si foarte multe lucruri bune acolo si doare tare rau sa citesc asemenea randuri despre facultatea asta.

Eu am cunoscut profesori care m-au ajutat, mi-au imprumutat carti si reviste, mi-au explicat in timpul lor liber cum se scrie un articol nu stiu de care, mi-au dat feedback pe munca mea, mi-au cerut parerea despre multe lucruri legate de facultate si m-au considerat partener egal in discutii legate de managmentul facultatii. am spus mereu ce am gandit de fata cu profesorii mei la cursuri, seminare sau consiliul profesoral, m-am plans de lucruri punctuale si am cerut ajutor. Am avut zile rele de tot la secretariat sau la biblioteca, dar si zile bune si multa rabdare si raspunsuri calme in afara programului de lcuru cu studentii. sa fim corecte deci si sa discutam despre ambele fatete ale povestii.

Ina spunea...

andreea,

crede-ma, ca nu ma "incapatanez" sa nu o abandonez. m-am interesat si anul asta de admiterea la alta facultate, dar nu sunt genul care renunta chiar inainte de linia de sosire. mai am doar un an, si voi fi licentiata. daca am ajuns pana aici, macar sa beau paharul pana la fund.iar apoi, back to basics. alta admitere, alta facultate.

cat despre experienta ta cu profesorii care te-au tratat ca "egal in discutii privind managementul facultatii", nu ma indoiesc ca a fost asa. dar, vezi tu, eu vorbesc despre experienta generala a studentilor de rand, tu vorbesti despre experienta ca sefa de an. e alta mancare de peste. daca nici pe tine nu te-ar asculta, atunci abia ar fi soc si groaza..

si nu zic ca fjsc-ul e un cazan in iad, spun doar ca nu este nici pe departe atat de bun pe cat se spune, si ca pentru aspirantii la cariere media, exista optiuni mai fericite.

Anonim spunea...

Eu m-am interesat cu privire la alte facultati de jurnalism si fjsc este mult mai aproape de rai decat ele, apropo de metafora cu cazanul din iad. e un fel de ... etajul superior al iadului :).

si te trateaza de la egal la egal profesorii cand ridici o problema si vii cu argumente, indiferent daca esti sau nu reprezentant de an. si iti dai seama ca, asa cum tu spui ca vorbesti in numele multor studenti, si eu vorbesc in numeel altora. sunt multi alii care vad lucrurile pozitive in aceasta facultate.

si nu am vrut sa fac o gluma proasta cand am zis sa schimbi facultatea, cred sincer ca e oribil sa faci 3 ani de scoala intr-o institutie care te enerveaza rau de tot: pierzi timpul si te si stresezi. chiar cred asta. ai putea deci gasi ceva sa-ti faca placere, in loc sa vii intr-un loc pe care nu-l suporti. eu nu vreau sa ma gandesc cum as fi supravietuit 4 ani daca nu mi-ar fi placut. cred ca spargeam toate geamurile cladirii intr-o zi! :)

serios, fjsc isn't all that bad.

Ina spunea...

andreea,

nu am spus nicaieri ca nu suport fjsc-ul! dar nu e nici pe departe cum am sperat ca o sa fie, sau cum are faima de a fi. eterna discrepanta intre esenta si aparenta. si, ca sa incheiem discutia asta, promit sa scriu candva si un post despre aspecte bune sau amuzante din fjsc. ca sunt si de-alea. :)

Anonim spunea...

Lol, Ina, daca existau bloguri cand eram eu in facultate [I sound so old! ugh!] cam acelasi lucru as fi scris despre draga mea FLLS (Limbi si Literaturi Straine). Am intrat in ea cu sperante mari si pe parcurs m-am dezumflat big time. Nu zic ca n-am si invatat ceva, sau ca nu-i pastrez o amintire placuta... dar sa te invete engleza profesori universitari care vorbesc aceasta limba cu accent moldovenesc (!) si in 4 ani de facultate sa ai UN SINGUR profesor vorbitor nativ al limbii (spre deosebire de spaniola, unde lucrurile stateau mult mai bine din acest punct de vedere) e cel putin dezamagitor.

Ca sa nu mai vorbim de secretare acre, bibliotecare dispretuitoare, carti de negasit in sesiune, examene amanate cam la vreo juma' de ora dupa ce ar fi trebuit sa inceapa si note niciodata comunicate, pe care ne milogeam sa le aflam de la secretariat.

Si toate astea ca sa te faci profesor sau traducator cu autorizatie si sa te sune lunar Ministerul Justitiei, ca deh, ei ti-au emis autorizatia, esti in baza lor de date, nu? Iar cetateanul spaniol caruia i s-a furat acu' o ora portofelul in gara are si el dreptul la un translator...

Ina spunea...

chris,

vad ca n-am de ce sa crucific FJSC-ul, cand ar trebui de fapt sa punem la zid Ministerul Invatamantului cu toti mai marii lui. Stie cineva de unde se pot gasi niste pietre? :)