vineri, 3 aprilie 2009

Must see!

Tocmai am terminat de scris un review pentru următorul număr din Max și am 6 cuvinte pentru voi: Cea mai fericită fată din lume.

E românesc și e primul lungmetraj al lui Radu Jude. Partea bună e că NU e un film românesc despre Revoluție, cerșetori sau prostituție (no offence, Pescuit Sportiv, ok?). Partea proastă e că e un film cu o familie disfuncțională, niște mârlani blazați și niște aroganți idioți atât de familiari, încât deși vrei să râzi, îți cam stă râsul în gât.

Povestea e simplă: Delia Frățilă este o liceană din provincie, care trimite etichete de pe sticle de suc la un concurs promoțional și câștigă marele premiu, un Logan break. Fericita câștigătoare și familia ei se deplasează în buricul prăfuit al Capitalei pentru a ridica premiul și pentru a filma un spot publicitar. Treaba pare simplă: tot ce trebuie să facă e să stea la volanul mașinii, să dea pe gât sucul pentru care s-a făcut promoția și să spună încântată că e cea mai fericită fată din lume. Scena de 35 de secunde a spotului însă se filmează iar și iar, sub acest pretext narativ desfășurându-se drama Deliei, insultată de echipa de filmare și umilită de părinții care vor să o convingă să vândă premiul. Sinopsis aici, dacă nu mă credeți. :P

Deșii unii au criticat filmul pentru faptul că prezintă aceeași realitate cruntă a României din ziua de azi, eu cred că povestea lui Jude face mai mult decât să repete aceleași dialoguri sau situații din alte pelicule românești.

E adevărat, cei trei membrii ai familiei Frățilă sunt cât se poate de reali în schematismul, plafonarea și îngustimea lor de provinciali, dar grație actorilor (cel puțin puștoaica în rol principal e genială) și talentului regizorului de a empatiza cu personajele, ajungi să intri fără să vrei în mica lor dramă.

În rolul tatălui, Vasile Muraru se șterge de păcatele tutror sketch-urilor vulgare din ultimii ani și dă naștere unui personaj incredibil de complex. Domnul Frățilă e tembelul agresiv, dar în același timp mârlanul plin de sine, gata să-și rănească fiica pentru a-și atinge scopurile (atunci când fata nu vrea să vândă mașina, pentru a cumpăra o pensiune, așa cum insistă el, îi urlă în față „Nu mai ești fiica noastră – vedeta lu' căcat!“). I se alătură Violeta Haret în rolul mamei, și ea întruchiparea idioatei absolute (e posibil să te treacă un fior de nostalgie la replica „Să știi că și pentru etichetele alea de suc, și cu alea am făcut sacrificii pentru tine!“).

Cât despre Andreea Boșneag, liceana care o interpretează pe Delia Frățilă, wow! Deși fata nu are deloc experiență în domeniu (interviu cu ea pe videofil.ro), e evident că are un talent înnăscut pentru actorie.

Când o vezi pe Delia Cristina Frățilă, o cartoafă în hainele ei de oraș (în care s-a schimbat în drum spre București în WC-ul unui popas), cu mutra ei de vițică, cu vocea gâtuită și părul încleiat cu fixativ, te apucă râsul-plânsul. Talentul Andreei te face să simți din plin drama de suflet călcat în picioare a Deliei: terorizată de părinți și suspusă la tone de insulte din partea echipei de filmare (o trupă de papagali cinici), fata e totuși forțată să repete la nesfârșit „Mă numesc Delia Cristina Frățilă și sunt cea mai fericită fată din lume!“.


Trailerul aici. Ne vedem la cinema pe 15 mai. ;)

2 comentarii:

Anca spunea...

Suna bine. Sunt tare curioasa sa il vad.

Ina spunea...

Nu pot sa spun ca e un film genial, sa nu ai asteptari prea ridicate, ok? :) Doar ca eu ma entuziasmez de fiecare data cand aud de un film romanesc care nu trateaza Revolutia sau problema prostitutiei si a cersetorilor. :)