vineri, 18 iunie 2010

Intrebari pentru regizorul Razvan Radulescu

Va povesteam acum cateva zile despre invitatia pe care am primit-o la avanpremiera Tabu pentru "Felicia, inainte de toate". 

Ei bine, dintre recenziile pe care bloggerii le-au facut filmului dupa vizionare, regizorii Razvan Radulescu si Melissa de Raaf au ales 5, si vor acorda un interviu in exclusivitate autorilor lor. Pseudo-recenzia mea se afla si ea printre cele 5 alese. :-) 

Asa ca, daca ati vazut filmul, fie la TIFF, fie in cinematografe, si aveti o intrebare pentru Razvan Radulescu, va astept cu ea in comentarii si promit sa o transmit mai departe (stiu ca Bughi manifesta interes in acest sens).

Va reamintesc ca Razvan Radulescu a semnat scenariul pentru cateva filme foarte misto, printre care ""Marfa si banii", Moartea domnului Lazarescu", "Legaturi bolnavicioase", "Hartia va fi albastra". Mai multe detalii despre activitatea lui ca scenarist aici. Este, de asemenea, scriitor, fiind autorul cartilor "Teodosie cel Mic" si "Viata si faptele lui Ilie Cazane".

18 comentarii:

nina spunea...

'... lazarescu' & 'legaturi bolnavicioase' = 'filme f misto', da :)))

decit k razvan r NU a scris 'scenariul' la 'legaturi...', ci a colaborat la dialoguri; a colaborat la scenariile altor filme :P

Ina spunea...

nina,

Mea culpa, am corectat. Vreo intrebare pt interviu? :)

als spunea...

nu, multumesc

(nina aka als ;P)

Anonim spunea...

Grupul cititorilor lui Razvan Radulescu din blogosfera saluta bunavointa In[ozz]ei de a ne permite sa-i punem o intrebare prin intermediul ei.

Intrebarea ar fi ceva de genul:

Cum se impaca activitatea de regizor/scenarist cu cea de scriitor, daca ii mai ramane timp/energie/dispozitie pentru scris si daca da, pe cand o noua carte ?

(Sper ca nu e prea tarziu - dealtfel cred ca stiai tu ce voiam noi sa-l intrebam.)

Mira spunea...

Hm, I have mixed feelings...
"Moartea domnului Lazarescu" este genial, dar "Hartia va fi albastra" mi se pare exact la polul valoric opus...
Btw, mie mi-au placut dialogurile din "Legaturi bolnavicioase". Stiu ca este un film "controversat", dar, sincer, Romania are nevoie de astfel de subiecte. Pana cand ne vom ascunde in spatele unei false pudori si ne vom teme sa ne asumam identitatile? Ale noastre si ale semenilor nostri?

Raluca spunea...

Ina,inainte de toate:felicitari pentru sansa de a fi aleasa in grupul celor cinci!si,simt nevoia sa adaug:CHAPEAU atat in fata lui RR cat si a Melissei de Raaf-careia( cel putin) un grup de romani ii spun:Ik hou van jou!:))
o intrebare simpla de tot pt. RR,daca are loc pe lista ta:
Cand si unde(si daca) se va reedita ''Teodosie cel mic''?

multumesc mult,abia astept sa citesc interviurile

Ina spunea...

als,

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

bughimamborag,

Nu e prea tarziu. Am inclus-o pe lista. :)

Mira,

Sa inteleg ca ultimele intrebari ii sunt adresate lui Razvan Radulescu? Sau sunt retorice? :)

Raluca,

Multumesc. Frumoasa declaratia pt Melissa! :) O cunosti si din alte proiecte in afara de "Felicia"?

Cat despre intrebarea ta, normal ca o includ pe lista. Nu pot sa nu oberv insa ca si tu si Bughi l-ati vizat mai mult pe Razvan Radulescu scriitorul decat pe Razvan Radulescu scenaristul&regizorul. :)

Raluca spunea...

...si inca una:cand apare ,,Felicia...'' pe dvd?

am cautat sa scriu cat mai repede-dupa ce am citit la bmr ca esti in graba mare,maare:sper ca vei gasi un locsor si pentru intrebarile astea doua(chiar daca, in fine,prima nu are nici o legatura cu filmul)

Ina spunea...

Raluca,

Buna intrebare, si pe mine m-ar interesa asta. As vrea tare mult ca bunica sa vada filmul si pana ajunge la cinematograful din Sighisoara, mai repede ajung eu cu un laptop la ea. :)

Raluca spunea...

eu sunt in ''nordul indepartat'' iar recenziile filmului, trailerul & secventele pe care le-am vazut,''m-au costat'' trei unghii roase langa laptop:))))!ca sa nu mai spun ca imi invidiez (ca niciodata!)amicii care au vazut ''Felicia'' la TIFF :)!huh!
ei alcatuiesc ''grupul'' de care vorbeam mai sus,dar,cu siguranta, in realitate grupul e mult mai mare:))-eu pe Melissa am vazut-o impreuna cu RR(ca parte a zapparilor pe net dupa ''Felicia'')in interviul pe care l-au acordat Lucianei Castellina.Atat.
Tu ne-ai dat sansa sa-i punem intrebari lui Razvan Radulescu( si eu ce-am avut de intrebat,iute, pe nerasuflate,am intrebat:))) Dar(asta daca extinzi curtoazia si la Melissa de Raaf:))as fi curioasa sa aflu si parerea Melissei despre experienta Ro,ca una ce vine cu un alt fel de a privi lucrurile.Am citit/vazut(?) interviul in care spunea ca romanii si olandezii se aseamana mult si am ramas putin surprinsa,lol:fostul meu prieten e olandez,iar mie ,sincer ,nu mi-au sarit in ochi asemanarile,he,he!Desi nu neg:cu adevarat,de la un anumit punct incolo,semanam cu totii(indiferent de natie,locatie,istorie..rasa:)))
Ea,Mellisa, i-a fost banuiesc,''profesoara de olandeza'' Ozanei(cat de mult mi-a placut de ea,dar si de ''mama'',asa, putin,cat am vazut din film!!!).Cat de greu a fost acest ''rol''? Pronuntie,intonatie,etc,cred ca e extrem de dificil sa fi credibil cand joci intr-o alta limba(mai ales daca nu o cunosti deloc)iar Ozana trebuia sa performeze ca una ce si-a petrecut juma´ de viata in Olanda!Ma gandeam sa te rog sa o intrebi pe M.cat de credibila e Ozana in olandeza(pt.urechi,lol,olandeze:)),dar sunt absolut convinsa ca e. Credibila,adica:))

am scris iute, nu m-am uitat in urma,scuze,de-s greseli

Ina spunea...

Raluca,

Din pacate da, intrebarile ii erau destinate exclusiv lui Razvan Radulescu.

Dar si eu banuiesc ca Melissa a fost cea care a invatat-o olandeza pe Ozana, cu atat mai mult cu cat au petrecut foarte mult timp impreuna. La proiectia la care am fost, Melissa ne-a povestit ca toate obiectele pe care le poarta/are Felicia din film au fost cumparate din Olanda, in urma unei calatorii pe care cele doua au facut-o acolo, special in acest scop. Si vorbim de abslut toate obiectele, de la geamantanul galben, la hainele Feliciei, la cerealele pe care le mananca la micul dejun, la revista pe care o citeste etc. Deci au avut ce povesti la cumparaturi! :)

Cred ca gasesti mai multe raspunsuri la intrebarile tale (mai ales la cea cu asemanarea dintre romani si olandezi) in interviul pe care Melissa si Razvan l-au acordat revistei Tabu.

O sa inchei spunandu-ti doar ca, intr-adevar, Ozana s-a descurcat incredibil de bine cu olandeza. La inceput, cand a vorbit in primele secvente ale filmului in olandeza, mi-am zis "A, ce dragut, a trebuit sa invete cateva propozitii pt credibilitate", dar apoi s-a ajuns la minute intregi de "conversatii" telefonice in respectiva limba, si ea a ramas la fel de convingatoare.

Trebuie neaparat sa vezi filmul, e unul dintre putinele (daca nu singurul) filme romanesti din "noul val" pe care insist ca prietenii mei sa-l vada. E, pur si simplu, minunat.

Raluca spunea...

Ina,cum iti spuneam,am ''amusinat''online pe langa''Felcia'',dar si pe langa''Medalia de onoare'',vreau neaparat sa vad filmele astea!

Parca vad ca iau avionul intr-un w-end si fac o escala scurta acasa('acasa',heh,un fel de a spune:)) si la cinema!!sau poate invers:la cinema si apoi acasa:))!

Mira spunea...

=)) Retorice, Ina, retorice! Nu as rapi vreodata spatiul unor intrebari intersante cu banalitati din acestea :P Toti stim cat de "conservatori" sunt unii :P
Dar daca tu personal ai o opinie despre "Legaturi bolnavicioase" m-as bucura sa o aud :)

Ina spunea...

Raluca,

Ala da exemplu de cinefil inrait! :)

Mira,

Din pacate au trecut 4 ani de cand am vazut "Legaturi..", si nu mai am dialogurile foarte clare in minte. Imi amintesc, in schimb, ca mi-a placut la nebunie intepretarea Mariei Popistasu.

Anonim spunea...

Se mai pot pune intrebari catre RR sau e deja prea tarziu?

Ina spunea...

Bughi,

Sorry, le-am trimis deja. Dar m-ai facut curioasa. Ce mai voiai sa intrebi? :)

Anonim spunea...

Nimic important.

O mica curiozitati personala:

Cum de el, care, cum ziceam la mine, aparent n-avea nici un fel de tagente cu blogosfera (spre deosebire de multi alti scriitori tineri) s-a deschis brusc asa de mult spre ea ? Ce parere are despre bloguri ? (si daca exista bloguri pe care le citeste, care sunt acelea)


Si o intrebare mai degraba retorica, starnita de titlul tau: "Felicia: foarte personal, inainte de toate"

Cum se face ca filmul acesta, foarte personal pentru RR insusi, (vezi de ex. ce zicea Ozana O. in Tabu despre discutiile cu mama si sora lui RR pe care le-au vizionat la inceput, sau ce zicea producatoarea, ca apartamentul in care au filmat e chiar apartamentul parintilor lui RR) este perceput ca foarte personal de majoritatea spectatorilor, care regasesc in el situatii rupte parca din propria lor viata ?

Ina spunea...

La prima intrebare, cea cu blogurile, numai el iti poate raspunde. :)

La a doua m-as incumeta sa-ti raspund eu, bazandu-ma pe ceva ce am auzit la avanpremiera filmului. Atunci Melissa de Raaf a spus ceva ce m-a socat, si anume ca si ea isi regaseste parintii in film.

In timpul vizionarii am fost convinsa ca mai multi dintre noi isi regasesc familiile in film din cauza contextului politic si economic, care a determinat anumite trasaturi comportamentale comune etc. Dar ce treaba are o familie olandeza cu regimul comunist si modul in care lipsurile din timpul lui au determinat mamele sa-si ghiftuiasca copiii cu mancare ca un semn suprem de iubire?

Si apoi am realizat ca situatia, personajele si atitudinile sunt mai universale decat am banui noi. De altfel, in raspunsurile pe care mi le-a trimis (si pe care o sa le public cat de curand :D), RR a spus ca oamenii se regasesc in "Felicia..." indiferent de nationalitate.