vineri, 22 octombrie 2010

Filme si diafilme romanesti online

Pentru ca se simte in aer miros de weekend, m-am gandit sa va fac astazi o surpriza si sa impartasesc cu voi trei mici comori perfecte pentru o seara retro de sambata sau o dupa-amiaza lenesa de duminica. 

Este vorba, in primul rand, de 53 de diafilme romanesti pe care, datorita lui Nihasa, (care le-a uploadat) le gasiti pe Youtube.

M-am uitat intr-o seara cu Ligia vreo doua ore la ele (sa vedeti acolo conflict de interese, ea voia "Ridichea uriasa", eu "Nuielusa de alun" si numai dupa negocieri indelungate am ajuns sa le vedem pe amandoua :-))) ) si trebuie sa recunosc ca a fost putin ciudat. Dupa atatea filme 3D, sa stai sa te uiti la un ecran si sa nu auzi nimic decat  trosnitul popcornului poate fi o experienta usor bizara. Dar reconfortanta, in acelasi timp. :-)

Din pacate, unele dintre diafilme nu sunt complete (da, vorbesc despre tine, domnule "Harap Alb"!) si lipsesc tacanitul apartatului si mirosul de banda de film usor incalzita (va mai aduceti aminte?!). Cu toate astea, cred ca o sa va faca placere sa le revedeti. 

In aceeasi nota retro, am descoperit si doua site-uri unde va puteti uita la filme romanesti clasice: Cinema romanesc si Filmele copilariei. In total peste 250 de filme si seriale romanesti, de la "Maria Mirabela" si "Roscovanul" la "Ciresarii", "Liceenii", "Nea Marin Miliardar", "Padurea Spanzuratilor" si "Ciuleandra". Eu, una, abia astept sa ma uit la cateva episoade din "Toate panzele sus". :D :D  :D

Din pacate, pe langa minunatele filme romanesti clasice, cele doua site-uri au si filme contemporane (chiar si din 2010). Veti gasi pana si "Eu cand vreau sa fluier, fluier" si "Poker", ceea ce nu cred ca este ok. N-o sa ma simt vinovata sa ma uit la "Felix si Otilia" online, dar cred ca filme precum "Nunta muta" sau "Boogie" merita sprijinite si vazute la cinema sau cumparate pe DVD, nu piratate. Dar asta e doar parerea mea.

Acestea fiind spuse si link-uite, sper sa va placa recomandarile mele. Vizionare placuta! :-)

5 comentarii:

Daniel spunea...

Iti multumesc ca imi recomanzi siteul. Ce as putea face in schimb ?

Ina spunea...

@Sasha: Sa te bucuri? :)) Glumesc. Iti multumesc pt amabilitate, dar nu vreau nimic in schimb. :)

Daniel spunea...

ok atunci eu iti multumesc!

chloeonheelw spunea...

Multumesc pentru linkuri. Am vazut Offset duminica trecuta, chiar a fost o dupa-amiaza lenesa. Si filmul a fost f tare!

Unknown spunea...

Buna, daca va plac diafilmele poate ne urmariti si pe noi pe Facebook. Am creat o pagina speciala pentru ele: Diafilm