luni, 7 mai 2012

Mic ghid de cadouri memorabile

Pentru ca micul ghid de cumparaturi pentru barbati pe care l-am scris acum 2 ani s-a bucurat de un succes nebanuit (la fel ca si micul ghid de cucerit pentru barbati de anul trecut), am zis sa revin la aceasta formula consacrata si sa redactez un mini-ghid de cadouri inedite si, mai ales, memorabile.

1. Daruieste o culoare

Cu totii stim care este culoarea preferata a iubitului/iubitei/mamei/surorii noastre si o consideram un factor decisiv atunci cand alegem un cadou. Ce-ar fi, insa, daca in locul unui pulover verde sau a unei brose portocalii i-ai darui chiar...culoarea preferata?

Este foarte simplu: intri pe site-ul ownacolour.com si alegi una dintre cele 16.7 milioane de nuante de culori disponibile. Apoi donezi cu cardul o suma, cat vrei tu, incepand de la minimul de 1 lira sterlina (aproximativ 5 lei) si culoarea respectiva va purta numele persoanei dragi tie. Banii vor intra in contul Unicef si vor fi folositi pentru a salva viata unui copil.


Anul trecut, de Craciun, le-am facut cadou cate o culoare tuturor persoanelor dragi, iar reactiile au fost incredibile. Doua prietene m-au sunat sa-mi spuna ca au plans cand au citit mailul si alti prieteni mi-au spus ca a fost cel mai original si mai memorabil cadou pe care l-au primit in acest an. Ceea ce a fost mai mult decat as fi putut spera.

Va dau si doua exemple: o nuanta de verde pe care i-am daruit-o prieteni mele, Andreea si o nuanta de albastru pe care i-am dedicat-o prietenei mele, Diana.

Iata si ce face UNICEF cu banii obtinuti din donatii:

-    cu 1 lira pot fi vaccinati 10 copii impotriva poliomelitei
-    cu 3 lire pot fi cumparate 400 de tablete de purificare a apei, suficiente pentru a filtra 200 de litri de apa potabila
-    cu 5 lire pot fi cumparate 100 de plicuri de solutie pe baza de glucoza, pentru a combate deshidratearea si diareea, care sunt mortale
-    cu 10 lire pot fi cumparate 3 plase impotriva tantarilor, o protectie vitala impotriva malariei, care ucide un copil african la fiecare 45 de secunde
-    cu 20 de lire pot fi cumparate suficiente vaccinuri pentru a proteja 50 de copii impotriva pojarului
 
2. Da timpul inapoi si opreste-l in loc

Nu cunosc femeie care sa nu se dea in vant dupa epoca crinolinelor, a umbrelutelor de dantela si a seratelor dansante. De asemenea, nu cunosc femeie care sa nu fie macar putin narcisista si careia sa nu-i faca placere o sedinta foto profesionista.

Exista un loc in Bucuresti care le combina pe cele doua si iti da posibilitatea sa-i oferi mamei sau iubitei o experienta senzoriala si o amintire de neuitat. Atelierul foto se numeste Allkimik si foloseste o tehnica numita “ambrotipie”, specifica anilor 1850-1890.

Iata si ce presupune ambrotipia, in cuvintele specialistilor foto de la Allkimik: “pregătirea plăcii sensitivate cu halogeni de argint, chiar înaintea expunerii. După expunere, care se face într-o camera mare cu burduf şi prin obiective de epoca, placa este developata şi fixată în fata subiectului. În acest fel, subiectul nu pleacă numai cu o fotografie unica care nu poate fi egalata de tehnicile actuale, dar participa totodată la o experienta inedita.”


Pretul unui portret variaza intre 80 si 200 de lei, in functie de dimensiunile placii, dar rezultatul final este cu adevarat uimitor.

Pentru ca momentele deosebite din viata merita imortalizate si pentru ca pe langa un portret “la o calitate care nu poate fi egalata de nici o tehnica fotografica moderna”, ambrotipia ofera si un mic spectacol vizual si olfactiv unic, acest cadou nu va fi uitat prea curand.

3. Compune-i o melodie personalizata

Toate cuplurile au o melodie “a lor”, care le aminteste de un moment special si le aduce in ochi o lumina siropoasa. Ce-ar fi insa, ca in loc sa-i dedici melodia voastra la radio, sa-i daruiesti o melodie special compusa pentru el/ea (sau pentru voi)?

In Romania nu exista firme specializate in compunerea de melodii personalizate, dar in SUA oferta este cat se poate de variata si se afla doar la cateva click-uri distanta!

Ce trebuie sa faci? In functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, iti alegi un site care ofera un astfel de serviciu (recomandarea mea este ca, inainte sa citesti ofertele de preturi si promisiunile sa asculti piesele pe care le-au realizat pana acum la sectiunea de “sample songs”).

Din research-ul pe care l-am facut, suna bine Your Personal Song (unde pachetul de baza costa 100 de dolari) si One Fat Man (aici preturile depind in functie de multe variabile, printre care orchestratia etc.). Cei de la The Wall Street Journal au facut un research mai aprofundat si au comandat mai multor site-uri de profil cate o melodie. Ce a iesit si care au fost impresiile lor poti citi aici.

In general, la inregistrare trebuie sa completezi un chestionar in care iti alegeti genul muzical preferat (care poate fi orice, de la pop si rock, pana la opera si tango) si apoi raspunzi la cateva intrebari despre preferintele, descrierea fizica si cateva detalii semnificative in legatura cu persoana careia vrei sa-i dedici melodia. In functie de site-ul si pachetul ales, vei primi un demo cu o prima varianta a melodiei, pe care poti cere anumite modificari. 

La final, tot in functie de pachetul selectat, vei primi un mp3 pe mail, precum si un link de unde poti downloada melodia, sau un pachet de lux, care contine, pe langa CD-ul cu melodia si un certificat care garanteaza autenticitatea si unicitatea piesei.

Fie ca ai ales sa botezi o culoare cu numele cuiva drag, sa-i oferi o sedinta foto cu adevarat retro sau sa-i compui o melodie speciala, sunt convinsa ca anul acesta vei ridicat standardele in materie de cadouri! :-) 

4 comentarii:

Dorina spunea...

Vai, ce cadouri deosebite!
Nu stiam de existenta niciunuia dintre ele si mi se par atat de originale.
M-a impresioant in special primul. Cred ca sigur o sa-l ofer cuiva in curand.

Ina spunea...

Sunt convinsa ca o sa fie o supriza frumoasa, Dorina. :) Eu le-am daruit deja pe primele doua si au fost primite cu mult entuziasm. Astept o ocazie speciala sa-l dau si pe al treilea. :)

zapacita spunea...

Multumeesc! Chiar azi e ziua unui prieten de peste hotare si ma tot gandeam cum as putea sa-l bucur online. Tocmai i-am trimis un verde numai al lui :)

Luiza spunea...

Pozele imi amintesc de anumite parcuri de distractii unde poti face poze in costume de epoca, de cowboy si multe alte chestii, in functie de tematica parcului :)