marți, 23 octombrie 2012

Ana si Marie

Doua ONG-uri si o agentie de publicitate au venit cu o propunere excelenta: tiparirea primei bancnote romanesti cu imaginea unei personalitati feminine.

Mai jos este un fragment din editorialul pe care l-am scris pentru campania ALTFEM. Pana acum s-au strans 6.305 semnaturi. Daca cunoasteti cel putin o femeie extraordinara care v-a schimbat viata, daca sustineti egalitatea de sanse si credeti ca trebuie sa schimbam imaginea femeii in Romania, semnati petitia online (va ia maximum 3 minute).

***

Ana s-a nascut in prima zi a anului nou, la Braila, fiind mezina unei  familii cu patru copii. La 16 ani, viseaza sa devina pilot si chiar zboara cu un  aparat mic. Mai apoi, decide sa devina medic. Pentru a-si convinge mama,  care se impotrivea ideii, sa o lase sa urmeze Facultatea de Medicina, Ana  tine greva foamei. A functionat.
Dupa ce termina Medicina, lucreaza ca medic la Spitalul Filantropia, la Spitalul CFR, dar si ca cercetator la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Dupa ani de studiu asiduu, Ana descopera si patenteaza un tratament medical revolutionar, folosit de presedinti,   dictatori, staruri hollywoodiene si artisti celebri.

Marie, spre diferenta de Ana, ale carei origini sunt mult mai modeste, s-a nascut intr-o familie extrem de bogata si influenta, pe o insula. Ca in cazul multor familii bogate si influente, din Evul Mediu si pana in prezent, Marie e fortata sa se casatoreasca din interes. Isi urmeaza sotul, care are o cariera politica, si se muta in Romania.

Bucurandu-se de pozitia ei, se implica in numeroase activitati filantropice si culturale, sustinand financiar tineri scriitori, pictori etc. Scrie si ea, de la povesti pentru copii si poezii, pana la articole in revista “Cosmopolitan”. Pentru ca, pe langa talentul artistic pe care il are este si o femeie frumoasa, e invitata sa devina imaginea unei creme de fata, ceea ce accepta incantata, aparand intr-o reclama.

Dincolo de pasiunile ei, insa, Marie isi sustine sotul in cariera politica, facand lobby in numele lui si al Romaniei. Ajunge chiar sa cineze cu primarul New York-ului si sa fie invitata de Presedintele Americii la Casa Alba, unde se organizeaza o receptie in numele ei. 

Niciun comentariu: