Din seria : Raspundem cititorilor
duminică, 30 septembrie 2007
vineri, 28 septembrie 2007
Inozza, degustatoarea
joi, 27 septembrie 2007
Bunica mea i-a asteptat o buna parte din copilaria ei pe americani. Intre timp, rusii au fugarit-o prin lanurile de cucuruz si parintii au ascuns-o sub capite de fan. Iar americanii nu au mai venit. Dar ei au facut, intr-un fel sau altul, mereu parte si din viata mea.
In liceu, un anume profesor Seckman mi-a deschis gustul pentru literatura americana contemporana, mi-a imprumutat cu multa amabilitate propriile carti, si m-a invatat cum se scrie un short story bun. The american way. Mr. Seckman a poposit doar un an la liceul nostru, in cadrul unui exchange program, dar a lasat un puternic impact asupra intelegerii pe care o avem in prezent asupra literaturii americane. Unii dintre noi inca ii mai pastram cartile, pe care, generos sau uituc (nimeni nu stie) le-a lasat in urma.
Incepand cu acum cateva saptamani, de cand m-am angajat la Prevention, americanii au redevenit un punct central in viata mea. Replici precum „Trebuie sa intrebam americanii”, „Asteptam ocheiul americanilor”, „Americanilor le-a placut ideea” sau „Sa vedem daca ne lasa americanii” sunt la ordinea zilei. Intr-un fel sau altul, de pe vremea bunicii, lucrurile nu s-au prea schimbat. Ploaia vine tot de la rusi, iar acordul pentru publicare, tot de la americani.
Ultimul american aparut in viata mea, insa, simt ca va avea un impact si mai puternic decat Mr. Seckman and his wonderful short-stories. Pe John Vorhaus l-am cunoscut inca din prima zi de munca on my second job. A funny man, like most americans, m-am gandit atunci (in general, americanii par funny pentru ca vorbesc engleza mult mai repede decat noi, si atunci cand fac o gluma, si nu te-ai prins de ea din cauza pronuntiei, te simti obligat sa razi).
Nu am fost impresionata cand am aflat ca este unul dintre scenaristii de la „Familia Bundy” sau de la „Star Trek”. Am fost si mai putin impresionata cand am aflat ca a fost consultant la „Razboiul sexelor”. Am vazut o bucata dintr-un episod al acestui sitcom/romance wannabe si mi s-a parut Revelion ’97 all over again (era o scena cu Stela si Arsinel). Marturisesc totusi ca, dupa ce am citit scenariul, am realizat ca era aproape genial. Replicile sunt acide si alerte, tonsul scenelor este excelent, dar vorba glumei despre Franta, „frumoasa tara, pacat ca e locuita”, asa si cu filmul asta: misto scenariu, pacat ca e jucat de Papadopol.
John a inceput sa mi se insinueze in suflet atunci cand am cunoscut omul, nu scenaristul. Cand mi-a povestit despre cum, la 13 ani, si-a propus sa make a hit, si i-a luat inca vreo 15 ani din viata sa renunte sa fie obsedat de asta. Moment in care, chiar a dat marea lovitura a vietii lui, cartea „The Comic Toolbox”, pe care abia aştept să o citesc. John mi-a ramas in suflet pentru modul in care canta „American Pie”, la 10 dimineata, si pentru ca ma intreaba intotdeuna daca vreau sa-mi puna nu stiu ce melodie s-o ascult, sau daca vreau sa-mi faca un CD cu o melodie care stie ca-mi place. John mi-e drag pentru ca pe whiteboardul imens din biroul lui, au aparut pe rand, elani lacrimogeni, furnicute compulsivo-obsesive, struti traumatizati, pestisori alcoolici sau caini cu complex de vinovatie.
Dar cel mai tare mi-e drag John pentru ca, din primul minut in care m-a cunoscut m-a incurajat sa scriu, m-a convins ca pot, si m-a determinat sa vreau. Si, chiar daca primul meu skin a fost un real fiasco (in opinia mea), el a apreciat partile lui bune, si m-a incredintat ca, din punctul lui de vedere, sunt gata sa scriu primul meu scenariu.
Am fost foarte trista ieri, atunci cand am mancat din tortul de ziua lui. Pe usa biroului lui John era o poza scoasa la imprimanta, cu un tanar in blue-jeans, stand turceste pe un birou plin de carti si zambind. Dedesubt, statea scris cu o carioca : „Kids, You’re Young Only Once. Gee, I Want That Birthday Back!”. Am insistat ca John sa sufle intr-o lumanare si sa-si puna o dorinta. Si, pentru ca nu aveam o lumanare, a suflat intr-o bricheta, spunand ca „This is probably the dummest thing I’ve done in my life!” Cum sa nu-l iubesti?
Pentru ca in viata nu e ca in basme, John va pleca inapoi in State la sfarsitul acestei saptamani. Pana atunci, insa, mai sunt doua zile, si un farewell party, pentru care inca caut un cadou. De fapt, Cadoul.
Pana la urmatorul american, deci...
marți, 25 septembrie 2007
What we are made of
Dar, cel mai tare, Minny ma irita pentru ca in el ma regasesc. Cu toanele si fricile, si poftele, si mofturile mele. Aproape ca nu vreau sa ma uit inspre el cand realizez ce multe ne leaga. Singura diferenta, poate, e ca atunci cand tuna si amandoi tremuram, eu il iau in brate. Pentru ca unul dintre noi trebuie s-o faca.
luni, 24 septembrie 2007
In curand stirea o sa vuiasca pretutindeni: la televizor, la Radio 21, in ziare. Si, atunci cand se va intampla acest lucru, vreau ca voi sa cunoasteti si versiunea mea. Sa intelegeti ca, desi sunt, intr-adevar vinovata de aceasta actiune monstruoasa si disperata, am avut motivele mele, bine intemeiate.
Asadar, da, am rapit. Da, am cerut rascumparare. Da, banii trebuie sa-mi soseasca in cont dintr-o clipa in alta. Nu, nu am jucat murdar, mi-am luat doar ce mi se cuvinea. Dar sa incep cu inceputul…
Pentru aceia dintre voi care au prins inozza doar din seria a treia, un mic flashback: eu, serviciu stresant si epuizant psihic, sef cu tenta diabolica – flashback over. Din motive lesne de inteles, la un moment-dat pe parcursul sinuosului meu traseu profesional, am cerut o saptamana de concediu medical. Surpriza : mi s-a acordat ! A doua zi, alta surpriza, si mai mare : mi se blocheaza brusc telefonul de serviciu, nu mi se vireaza salariul in cont. Eu, suflet caritabil, gasesc imediat o explicatie : poate mi s-a defectat telefonul, si de-asta nu mai pot primi sau efectua apeluri. Cat despre bani, probabil intarzie. Naked truth : seful meu cu accente de paranoia imi blocase telefonul si imi sistase transferarea banilor in cont pe motiv ca am fugit la o alta publicatie (ceea ce, sincer vorbind, am facut-o oricum, putin mai tarziu).
Cand m-am intors la sfarsitul saptamanii de concediu, seful s-a uitat la mine de parca ii intrase in birou fostul papa la brat cu Teoctist. Wow ! ce chestie, d’le, sa-si ia oamenii concediu si chiar sa se intoarca din el ! L-am iertat ca a fost disperat si mi-a blocat telefonul, l-am iertat ca nu mi-a dat banii. Asta pana cand aud alta mostra de paranoia: nu mi-a trimis banii, de care aveam disperata nevoie, pentru ca eu pastrasem reportofonul pe care il foloseam la interviuri. Care reportofon, pentru ca e mic si stilat (asa ca pentru mine :D) a fost adus tocmai din Germania si costa 200 si ceva de euro. De unde sa stie el ca nu am fugit cu el ? ma intreaba cu o fata victorioasa. Gee, I don’t know, ii spun eu, e ceva ce se numeste bun-simt sau, macar cunoasterea unei persoane. As zice ca daca stai 6 luni de zile practic bot in bot cu cineva la birou, daca nu stii care e Beatlesul lui preferat sau cum ii plac cartofii, poti ghici macar daca e genul de om care ar fugi cu un reportofon amarat sau nu. Ca de unde sa stie el, daca eu n-am semnat nimic pentru reportofon ? Eu, nervoasa, cum n-am semnat ca am semnat actele pentru el. Seful, si mai incapatanat, ca nu am semnat nimic, mi-a dat cutia pur si simplu in mana. La care eu si mai incapatanata : si-atunci ce hartii am semnat eu, d’le ? Cum ce hartii, erau actele pentru mobil. (Beculet aprins asupra capului meu, zambet angelic pe fata, hhihi, al meu esti !)
Pe scurt, astfel mi-a dat seful meu ideea sa nu-i returnez reportofonul decat atunci cand imi voi vedea banii. Bineinteles ca, in aceeasi zi, practic a confiscat reportofonul celeilalte colege ale mele, care si-a dat demisia dupa vreo 2 saptamani. Si micul meu ostatic a tacut chitit pe fundul unui sertar din camera mea, asteptand momentul in care va putea fi rascumparat si va zburda iar liber pe la interviuri si pe la conferinte. Din cand in cand, cand ii auzeam oftatul in sertar, il deschideam usurel, si, mai mult ca sa il imbarbatez pe el (ca eu nu mai speram la banii mei) ii spuneam ca i se duce dorul, pesemne cumplit, si ca, intr-o buna zi, cineva il va cere inapoi. Si eu, si micul meu ostatic ne pierduseram sperantele, pana cand, intr-o zi insorita de saptamana trecuta, am fost sunata de contabilul de la vechiul meu job. Ma suna live de la banca, unde spunea el, are un OP cu numele meu pe el, si il va emite, daca duc chiar in acea zi reportofonul sefului. OK, look, ii spun eu, stiu ca sunt draguta, si deci, in ochii vostri, automat pacalibila, dar eu cedez reportofonul doar cand vad banii. Tipul se balbaie : ordinele au fost clare - mai intai reportofonul, apoi banii. Eu ma tin tare : ba sa am pardon, mai intai imi vad plasticatii, si apoi ii dau drumul electronicului. El : sorry. Eu : si mai sorry.
Doar ca zilele astea, in lungile minute de contemplare a ostaticului meu, caruia i se cam vestejise microfonul de dorul casei, am realizat ca puteam sa o tinem asa la infinit. Eu nu aveam incredere in individ, individul nu avea incredere in mine. Un cerc vicios perfect. As fi putut sugera sa ne intalnim intr-o seara, pe o alee intunecoasa la intersectia dintre Rahova si Ferentari si sa facem schimbul, dar nici asa nu cred ca aveam incredere unul in altul. Asa ca mi-am spus sa fiu barbata, si m-am prezentat intr-o dimineata la el in birou. Cu ostaticul in cutie. Marturisesc acum fata de voi ca am fost marsava, si, pentru cateva secunde, am stat si m-am muncit : ce componenta as putea sa scot din micut, astfel incat sa nu se observe, dar nici el sa nu functioneze fara detaliul respectiv ? Mi-am spus ca daca e sa fiu a lady, voi fi o lady pana la capat. Si asa am fost. Am dat drumul ostaticului privind drept in ochii rascumparatorului, ca pentru a-i dovedi suprematia mea morala. Care suprematie s-ar putea sa nu-mi ajunga nici sa-mi iau un pumn de alune, daca nu-mi vin banii.
duminică, 23 septembrie 2007
Am primit recent linkul asta de la un prieten din Polonia. Daca mai era nevoie de dovezi ale faptului ca polonezii sunt absolut innebuniti dupa "Dragostea din tei" : iata. Trei tenori seriosi, la o mare gala caritabila, canta despre Picasso si bipuri voinice. Mare dreptate avea unul dintre comentatorii filmuletului: "Europeans are weird!" Enjoy !
joi, 20 septembrie 2007
Inozza Fashionista
miercuri, 19 septembrie 2007
duminică, 16 septembrie 2007
The chances we create…
miercuri, 12 septembrie 2007
1234
“Deci, Ina, ai citit procedura de lucru si rapoartele de pana acum?”
« Paaaaai, calculam raza bazei mari din punctul B...nu, nu, punctul C....sau D...?! »
« Pai, eu abia azi incep. Nu mi le-a trimis Raluca ieri. Inca nu stiu exact ce trebuie, hm...trebuia sa fac. »
« Domnisoara, incercati sa descoperiti formula corecta eliminandu-le pe toate celalalte pe care le-ati studiat in gimnaziu ? »
« Aha, ok then. Si...ce ti s-a spus mai exact despre ceea ce facem noi ? »
« .....si daca am aflat raza, mai trebuie sa aflam pi... »
« .....adica mi se pare grozav. Totul. Echipa. Si, chiar daca inca nu am primit toate materialele, sunt sigura ca o sa ma descurc. Si va admir munca foarte mult. Sunt o mare fana. E...grozav. Totul. Perfect. »
« Bine, domnisoara, acum ca l-ati...aflat pe pi si ati umplut doua table si un perete...haideti sa ridicam raza aia la a treia odata ! »
«Imi place ca esti entuziasmata ! E nevoie de asta. O sa intelegi tu totul pe parcurs...adica azi ! »
« ...aham... »
- Respir adanc si ma detensionez. Stresul nu imi face bine la ten
- Merg in bucatarie si imi fac o cana de ciocolata fierbinte. Ma ajuta sa gandesc.
- Dupa ce beau ciocolata, ma joc putin cu Minny. Mangaiatul animalelor reduce tensiunea.
- Ma pun la culcare. Maine dimineata, cu siguranta, totul va fi mult mai simplu.
It’s like they say. If you cannot beat the stress, just go with it. ;)
marți, 11 septembrie 2007
Au tot intrat persoane pe blogul meu in cautare de „cu ce ma imbrac in prima zi de scoala”. Nu sunt persoana ideala pentru a raspunde la aceasta dilema. Tin minte ca intr-un an am mers cu niste pantaloni de piele albastru-azur, iar in altul cu o fustita rosie atat de scurta, incat a facut legenda (asta sau faptul ca am sarit un gard cu ea, e inca discutabil).
Azi m-am confruntat si eu cu dilema: cu ce ma imbrac la interviu? Stiu varianta tipica: un costum intr-un ton neutru, cu o croiala clasica, nimic too dary, nimic too striking. Doar ca eu nu posed un astfel de costum. Singurele mele trei costume classy sunt toate negre si maro, ceva horrid pentru gusturile mele actuale, motive pentru care refuz sa le port. Asa ca am incropit eu ceva ce mi se parea classy (cel putin in conformitate cu ceea ce spune Biblia vestimentara, editia in limba romana). Lipsa fluieraturile admirative ale salahorilor ce repara o teava in fata blocului meu (care imi indica in fiecare dimineata, ca un fel de barometru, daca exagerez cu fustele sau nu) m-a bucurat. Deci eram classy, huh?
Asa ca am pornit cu si mai mult aplomb spre locul interviului, unde...stupoare. Toti candidatii din „sala de asteptare” erau imbracati foarte nonconformist si creativ. Dresuri mov combinate cu sandale verzi, rochii vaporoase purtate peste tricouri si blugi evazati, genti mari cu oi colorate to name but a few. M-am asezat foarte jenata si mi-am acoperit pantalonii de catifea gri cu ditamai geanta mea bej si clasica. Nici nu mi-a trecut prin cap ca pentru un job intr-un domeniu creativ, trebuie sa te imbraci...creativ! Am intrat pana la baie, m-am tot foit pe-acolo, pana cand mi-am scos din geanta ochelarii de soare si mi i-am trantit in varful capului. Gata! Eram mai, hm...creativa. As fi putut, eventual, sa-mi iau pe dos jacheta, dar mi se parea un sacrificiu prea mare, chiar si pentru un job minunat.
Cand m-am intors printre contra-candidatii mei, puteai taia tensiunea din incapere cu un cutit de unt. Tipa cu turban lila de langa mine mi-a aruncat o privire dispretuitoare pentru a-mi indica ca nu o impresioneaze efortul meu creativ. Si cum toata lumea era foarte preocupata sa-si butoneze telefoanele, sa-si admire unghiile sau sa numere firele scapate ale mochetei, m-am atasat, conversational vorbind, de femeia de serviciu. Era o femeie maruntica, tunsa periuta, de vreo 50-60 de ani, cu unghiile rosii si cercelusi marunti, aurii. Imi placea modul in care sarea fericita ori de cate ori suna soneria, si de cum se intuneca atunci cand fiecare intervievat refuza ceaiul sau cafeaua oferite.
„Sunteti draguta sa-mi aduceti o cafea, pana la urma?” am intrebat-o, intr-un final, cand am vazut cat de trista si abandonata sta intr-un colt. „Intr-o secundita! a strigat bucuroasa si a sarit sprintena ca o adolescenta. S-a intors in cateva minute, toata un zambet. „Vaaaai, cat fumeaza copiii in bucatarie! Le-am zis si eu ca mai am cativa ani pana la pensie si ei nu vor sa ma lase sa ajung acolo!”. Am ras. Mi se parea tare simpatica, asa marunta si vesela cum era. A zambit si baiatul cu cercei negri de plastic, si fata cu geanta cusuta din bile colorate. A fost de ajuns asta, ca oamenii sa inceapa incet-incet sa discute. Cand am fost invitata in sala de interviu, am lasat in urma o gasca sporovainda.
In sala de interviu, alta poveste. Mie nu-mi plac interviurile in alta limba decat a mea. Mi se pare ca am viteza de reactie prea mica, ca nu sunt suficient de spirituala, ca ma misc ca un pinguin intr-un tutu. N-am fost departe de estimari. Cand ajung in fata the big boss, imi aduc brusc aminte ca l-am vazut cu cateva minute in urma pe hol, mancand pufuleti. Asa ca il intampin cu „It’s very nice to see you again!”. Moment stanjenitor de tacere. Eu, rosie ca sfecla: „You know, on the hallway, you were eating...pufuleti...”. Doamne, poate se deschide, totusi, parchetul si imi curma existenta penibila! „Yes, of course!” raspunde el afabil. „So this is the third time we meet!” Eu, în continuare roşie şi stânjenită: „Third?” „Well, we have met before, in a previous life, remember?” Hai, Ina, fii spirituala. Now’s your moment! „Ah, so you were the tree!” Jena, jena, tacere, penibil, groaznic, polonic in cap, nuuuuu, jena, proasto!, penibil, vaaaaaai, jena. „Hahahahahahahahahaha!” face unul dintre asistenti. „Hahahahahaha!” face si the big boss. Respir. One pathetic moment over, 99 to go.
Nu stiu cand mi-am revenit pe traseu. Poate cand am realizat ca oamenii aia nu cautau un clown pentru petrecerile copiilor, nici o animatoare pentru o gasca de centenari. M-am folosit de un moment prielnic, si mi-am scos ditamai agenda. Daca nici asta nu ma facea sa par mai serioasa...And it worked! Asta sau faptul ca m-am spart in neologismele pe care le-am repetat pe hol, in gand. E un mic truc pe care l-am invatat de la Monica, o fosta colega de clasa, in liceu. Inainte de fiecare teza la engleza, Monica isi scria in palma vreo cinci neologisme in engleza, pe care, nu conta cum, urma sa le integreze in eseu. Si functiona. De fiecare data! Asa si eu. Daca vreodata aveti un interviu in engleza, nu uitati sa strecurati, la alegere, „meritocracy”, „glocalization”, "protologims” sau „sniglet”. Pentru ultimul am mai lungit interviul cu cinci minute, ca sa pot crea o fraza in care sa-l introduc.
And it worked! Am fost angajata pe loc! Si de maine incep sa lucrez in my dream job. Acum, va rog sa ma scuzati. Trebuie sa imi pun la punct lista cu neologismele pentru prima zi de lucru. ;)
luni, 10 septembrie 2007
sau
Cat nu-mi place sa spun: “TOLD YOU SO!”
Nu mai tarziu de luna mai a acestui an, o fata cu ochii mari, senini si ciocolatii :D, isi rupea din pretiosul ei timp liber, pentru a nota pe blog ce predictii facea pentru examenul de admitere de la FJSC. Comparam atunci modificarile aduse admiterii cu prostitutia, pentru ca, in furia mea, ma simteam tradata. Crezusem in niste standarde inalte, care, iata, imi erau demontate. Eram mandra de o facultate care, iata, cobora in picaj liber.
Azi am descoperit, insa, dovada ca, din nefericire, nu m-am inselat. Perlele care au rezultat de pe urma unicului examen de admitere la FJSC sunt incredibile, pentru orice om care a terminat VIII clase de generala, darmite pentru unul care are la activ un liceu si un bacalaureat.
Au existat doar doua subiecte, 1: “Într-o dimineaţă, paznicul de la Muzeul figurilor de ceară descoperă că a dispărut statuia lui Elvis Presley. Construiţi o povestire pornind de la acest fapt.” si 2: “Evocati o zi de canicula. Descrieti locurile, oamenii si reactiile lor, momentele semnificative.” Ce a iesit, poate va intrebati? Un melanj nefericit de Bacovia („Canicula mi-a uscat copilaria şi trecutul, toate amintirile.”) meets Eminescu (“cu un accept al talpilor luciferic condamnate”), meets stirile de la ora 5 („Nu rezist tentatiei şi o opresc pe una dintre fetele pe care le vad şi ii spun: Daca te violez, e numai vina ta! ”) meets pornografie infantila (“Tasnitoarea avea forma partii intime a unui barbat. O fetita isi apropie gura de acel loc, bau niste ape şi incepu apoi sa rada ca o hiena.” si „Se pare ca a trezit simturile celor din jur, mai ales cele olfactive, intrucat batranelul s-a pricopsit cu o umbra în apropierea fermoarului de la pantaloni.”) meets fraze de un comic nebun (“Multe mai dispar de prin lume! Motani, dinozauri, trofeul Cupei Mondiale, copii din faţa blocului, bijuterii scumpe, locomotive cu aburi din depouri…” , “[…în autobuz, un calator catre altul, n.m.] „De ce transpiri pe mine?” , “Elvis, Elvis, Elvis … Voiam să fiu ca tine când eram mic. Acum sunt bătrân, am ratat ocazia, tu ai murit, iar eu fumez.”, “Paznicul o ia pe femeie de mână şi-i şopteşte pe un ton bărbătesc, uşor dulceag: „Să fugim doar noi doi şi Elvis!”, „Faţa albă plină de broboane ce semăna cu marmura unui mormânt sub ploaie. Pe marmura frunţii lui scria cu riduri: „Mort de prea mult necaz”, „Mă ridic din pat, mă îmbrac, mă dezbrac, mă spăl şi mă îmbrac din nou.”).
Sunt convinsa ca si generatia mea, ca si cea de anul trecut au oferit multe clipe de buna-dispozitie profesorilor corectori, dar la noi macar mai era si partea de limba romana, si examenul oral, pentru „sortare” si „departajare”. Dar aici? Ce a mai ramas? Cred ca merita sa cititi comentariile facute la postul unde au fost publicate „perlele” de la subiectul 1. Cam 50% dintre comentarii sunt de genul „Am citit ingrozit/a lista de perle, vai, ce ma bucur ca nu mi-am gasit si eu textele printre ele!”. Ceea ce e putin grav, zic eu. Cel mai original comentariu mi s-a parut, insa, urmatorul: „cred ca domnii profesori care corecteaza aceste lucrari ar trebui sa tina cont mai mult de eforturile pe care elevii, mai ales cei din provincie, le fac ca sa ajunga la o astfel de facultate si apoi sa le comenteze perlele!!!”. Subscriu cu tarie, acestui pui de revolutionar: ia sa vada domnii profesori ce greu e sa te urci intr-un accelerat si sa vii haca-haca vreo cinci ore, si dupa aia sa-si mai permita sa se lege de bietii copii! Obositi cum sunt ei, micutii, sa zica lumea mersi ca vin sa se prezinte la examen!
duminică, 9 septembrie 2007
Cum era bunica sa-mi conduca viata
vineri, 7 septembrie 2007
Nu e ceea ce credeti. Domnul Silviu Prigoana este patronul institutiei media la care am prestat eu mai bine de sase luni de zile, dar, in acest interval, nu am schimbat nici doua vorbe. Mai bine zis, nici nu ne-am vazut la fata. Auzeam tot timpul ultimele insulte pe care si le arunca cu logoreica lui concubina si aveam de suferit atunci cand cei doi porumbei se hotarau sa zboare la New York (pentru ca imi crestea volumul de munca). In rest, stiam la fel de multe despre cei doi cate stie orice fan al mega-box office hit-ului „Bahmulteanu si Prigoana. Povestea continua.”
Am, totusi, doua amintiri dragi sufleteului meu, legate de acest mare intreprinzator si ecologist. Cu emotie in glas, o sa vi le impartasesc si voua…
Prima s-a petrecut intr-o minunata zi de primavera, cand soferul lui Prigoana trebuia sa ma ia de nu stiu unde. L-am asteptat ca fraiera vreo 40 de minute, si, ori de cate ori il sunam, primeam acelasi raspuns: ii pare foarte rau, dar e intr-o misiune speciala pentru sefu’, care-i rupe picioarele daca nu-si face treaba. Ok, imi spun eu. Omul probabil transporta cine stie ce big boss, poate chiar pe jenibila creatura care ii era consoarta lui Prigoana. Ina can wait. Si astept, si astept, si astept. Si, tocmai cand ma pregateam sa-mi comand un taxi, apare omul nostru, tot transpirat si pierzandu-se intr-un lung sir de scuze. Eu, inima caritabila, il scuz, dar nu ma pot abtine sa nu-l intreb ce l-a retinut cam o ora. Imi zice sa ma uit in spate, pe bancheta. Acolo, infasurat in sacoul lui de sarbatoare si fixat cu centura de siguranta, precum un beblus, era un…
-UN BEC?! EU AM ASTEPTAT O ORA PENTRU UN BEC? CA TU SA CUMPERI UN BEC?
S-a facut tot rosu. Ca sa nu tip, ca daca nu facea rost de becul asta, isi pierdea slujba. Cum sa nu tip, daca stiam ii luam eu trei becuri, heck, patru! Nu, ca nu e un bec pentru bucatarie, e un bec special. Si, ca sa evite un alt potop de salivo-tipaturi din partea mea, in timp ce stateam la semafor, a descoperit continutul sacoului cu miscari de closca. And there it was! Cel mai mare bec pe care l-am vazut in viata mea. Mi-era greu sa cred ca gigantul urma sa lumineze budoarul lui madame “Zau!”, asa ca l-am intrebat la ce Dumnezeu poate servi un asemenea bec? Mi-a luat ceva timp sa-i pun explicatiile cap la cap. Ca era din ala vechi, vechi vechi, cum tineau oamenii aia cu cutii negre. Dricarii? il intreb eu. Nu, ca era din ala in loc de blitz. Blitz la dric? Nu! La poze. Poze la inmormantare? Eram amandoi transpirati dupa atata dialog. Intr-un final, si-a strans toate cunostintele discursive si a reusit: mai demult, acum sute de ani, imi explica el, oamenii care faceau poze se bagau sub o cutie neagra si aveau un bec in mana. E! Asta e un bec de-ala. De poze. Vechi.
Se pare ca sefu’ colectiona chestii vechi, cu care isi umplea sistematic biroul. “Ca in baie are zeci de cutii de mobile! Si n-are loc si de becuri!” imi explica pe un ton de Rainman soferul Gigel (numele e, bineinteles, modificat, pentru a proteja identitatea personajului :) ). Am ras eu cat am ras de bec, dar, la urmatoarea oprire, m-am trezit pe scanului din spate, unde, la rugamintea sefului, urma sa tin in brate becoiul, ca nu cumva la vreo curba sa se dezechilibreze si sa se ciobeasca. Si, uite asa, am mers eu prin Bucuresti cu un bec de o suta si ceva de ani la piept, de parca ar fi fost primul meu nascut sau, cel putin, mostenitorul tronului Danemarcei. Si, spre deliciul vostru, am imortalizat momentul, pe care il voi numi (sugestiv)
Acum, pentru ca voi clar nu sunteti la curent cu galeria mioritica a supereroilor, sa va explic. Pliciman e un supererou, ecologist din fire, mare iubitor de caprioare si copii, a carui arma letala e…un plici! Pliciman asta al nostru, cu “P”-ul mare cat toate zilele pe cravata lui de supererou, seamana izbitor de mult cu…Prig. Dar explicatia trebuie sa fie admiratia netarmurita a respectivei redactii fata de seful lor si, in nici un caz faptul ca Prig si-a dat comanda la un supererou dupa chipul si asemanarea lui.
Nu e greu de banuit ce se va intampla peste ceva vreme, atunci cand, dupa ce isi va fi lansat si televiziunea ecologica, Prig isi va depune candidature pentru postul de edil-sef al urbei noastre poluate. Copiii de pretutindeni, din Berceni pana in Vitan si din Apusului in Militari, vor cere cu totii, intr-un cor de glasuri pure si ingeresti: “Pliciman primar! Pliciman primar!” Si cine va fi atat de mizerabil si negru la suflet, incat sa nu voteze cu supereroul preferat al micutului sau?
Priviti imaginile de mai jos (sustrase, ce-i drept, ilegal, si fotografiate de subsemnata in mare secret, de pe o macheta a Pliciman). Cum sa nu-ti doresti ca Omul cu Pliciul sa devina primarul tau si sa bicuiasca (sau pliciuiasca, ma rog) coruptia si mizeria din urbe?
“Pliciman primar! Pliciman primar!” :))))))))))))))))))))))))))
miercuri, 5 septembrie 2007
Ah, cu ce sa incep? Viata intr-o revista glossy (sau chiar intr-una si jumatate, in cazul meu) nu cred ca se compara cu viata nicaieri intr-o alta redactie. Cel putin pentru mine, care vin din Bronxul si Harlemul redactiilor, viata aici e, in fiecare zi, o binecuvantare. Cu se sa incep? O scurta trecere in revista, pe care o sa o sectionam dupa principiul “before and after”.
In primul rand, orarul zilnic. Inainte, la 9 trecute fix, eram in birou. Martea, chiar la 8. Asa reuseam sa citesc in fiecare dimineata “Compactul” in metrou, iar daca ma sunai la 6.30 dimineata, nu riscai niciodata sa ma trezesti. Abia ce ieseam din dus. Acum, 9 este ora la care ma scol, uneori si mai tarziu. Nimeni aici nu se ghideaza dupa principiul “primul sosit, ultimul plecat”. Nobody gives a damn, ca sa zic asa. Ba, mai mult, poti oricand sa invoci faptul ca ai programare la coafor, cosmetica sau manichiura, daca intarzii. Aici, lucrurile astea sunt naturale si perfect de inteles.
Apoi, ar mai fi ceva de spus despre pauze. Inainte, era una pauza sfanta pe zi, la ora pranzului, pe care eu, ca o mica hoata, o lungeam, pentru a reusi sa-mi fac si unele mici cumparaturi. Acum am inteles, in sfarsit, ce beneficii multiple si nebanuite au pauzele mici si, neparat, dese. In pauze, poti sa-ti faci unghiile (ca odinioara, in timpul orelor de geografie din liceu), sa mirosi ultimele parfumuri de la Coco Chanel, sa discuti despre recentele aparitii editoriale (glam magazines do books too, you know), sa comanzi salate de la Snack Attack sau paste de la frufru, sa discuti despre ultimele tendinte in moda de toamna si mult alte lucruri de o importanta vitala.
Si baia, oh, baia…Inainte, vaaaaaaaai! Tin minte o dupa-amiaza frumoasa de vara in care m-am certat cu tanti de serviciu, care, cu mult tupeu, m-a pus la colt, atunci cand am remarcat ca nu prea exista hartie igienica sau sapun. Atunci am aflat ca, in acea onorabila institutie, daca vroiai hartie igienica sau sapun, veneai cu ele, fain-frumusel de acasa. Ca ei nu erau…banca! Eram pe jos de ras! Vroiam sa-i zic ca nici eu nu eram creditor, si nici toaleta nu prea arata a depozit bancar, dar m-am abtinut. Si, de atunci, am venit cu “hartiile mele de valoare” de acasa. Nu de alta dar, cand le-am “depozitat” odata pe suportul de la toaleta, cineva le-a trecut in “contul” lui. Si eu am ramas falita. Acum, mersul la baie e o adevarata placere. Stiu ca in fata oglinzii, voi gasi mereu o tipa care se rujeaza/ pudreaza/ rimmeleaza/ fardeaza/ periaza. Mai stiu ca am la dispozitie un dulpior-minune, unde, with courtesy of the firm, se gasesc mici chestii pe care fetele le apreciaza, in fiecare zi. Nu mai zic nimic de “bonurile la ordin”, din hartie parfumata, cu mici floricele roz sau albastre. “Banca” asta chiar stie sa isi respecte clientii! :)
Nu mai pomenesc nimic nici despre faptul ca aici, ori de cate ori are loc un shooting cu produse comestibile, la final, ele ajung depozitate pe biroul din fata mea. Daca o sa rasfoiti vreo revista glossy, numarul din octombrie, si o sa vedeti un platou mare cu struguri, sa stiti ca m-am infruptat din plin din el! Din pacate, nu am acces si la produsele de beauty folosite la shooting-uri, ca sa pot sa ma laud ca am dat gata si cremutele si lotiunile, dar rabdare…I’m going places :)
Una dintre atributiile mele, la fostul loc de munca, pe langa revista presei, era si urmarirea talk-show-urilor. Imaginati-va asta: eu, in pijamalele mele cozy si roz, cu niste ochi cazuti pe jumatate in cavitatea bucala, stand ca o naluca in fata TV-ului, si incercand din rasputeri sa inteleg care-i ala rau si ala bun in talk-show. Tema, interesele politice implicate, pozitia oficiala a partidului, pozitia opiniei publice…ha? Intelegeam la fel de bine despre ce este vorba aici, cum ma pricep sa fac pui cu soba noodle. Deloc, adica. Acum, am preocupari mult mai apropiate de nivelul meu de expertiza si de interes: caut creme anticelulitice, imi dau cu parerea despre primul numar Harper’s Bazaar, citesc articole de fitness, propun sugestii de diete, ma binoclez la ultimele colectii Marc Jacobs, imi bag nasul prin diferite produse de intretinere si, in general, ma simt bineeeeeeeeeeeee.
Daca ma intrebati acum ce conteaza in viata asta atat de scurta si neincapatoare, v-as zice atat: sa faci ce-i place sufletelului tau. Si daca asta implica sa papi si struguri albi si negri si rosii si parfumati pe traseu, so be it!
marți, 4 septembrie 2007
Asta imi repeta fostul meu sef, ori de cate ori simtea el ca as fi avut vreo pretentie sau vreo obiectie la ceea ce mi se spunea. Si eu aveam atat de rar! Nu ca nu as fi avut, de prea multe ori, nemultumiri fata de modul in care eram tratata sau cum imi era apreciata munca. Dar aceasta fraza perfida mi se infiltrase atat de adanc in minte, incat am inceput sa o vad ca pe un adevar absolut.
Sa-i spun sefului meu ca a fost grosolan atunci cand mi-a aruncat un ironic “Nu-mi spune ca mergi la buda sa bocesti” atunci cand aveam inima franta? Ca a fost chiar rau atunci cand i-a refuzat concediul unei colege de-ale mele care avea prima sansa din viata ei sa plece din tara? Ca a fost de atatea ori nedrept cand mi-a criticat la sange orice greseala, in timp ce n-a stiut sa-mi aprecieze cu o singura vorba buna eforturile? Ca ma recompensase prea putin financiar pentru munca mea, fata de alti colegi? In nici un caz! Pentru ca, nu-i asa, se asigurase in prealabil sa ma convinga ca locul meu putea fi ocupat in secunda urmatoare de oricine. In plus, mai era si teama de a ramane pe dinafara, faptul ca mi-as fi dezamagit parintii, care erau atat de mandri cu mine, si cate si mai cate.
Dar m-am trezit din somn, intr-o buna zi. Am intrat in biroul in care inca plutea un aer toxic, am zambit si i-am spus simplu: “Buna ziua, am venit sa va anunt ca demisionez!”. L-am lovit mai mult decat a fost dispus sa recunoasca. Mi-a zambit cu mult sarm, desi, mai tarziu, am aflat de la o colega ca fusese groaznic de irascibil si nervos toata dimineata. In aceeasi zi, reusisem sa-i demontez doua teorii dragi sufletului lui: “Nimeni nu este de neinlocuit!“ si "Cainele nu pleaca niciodata din fata macelariei”. Ba uite ca pleaca! Cateaua asta, de exemplu, prefera sa treaca la vegetarianism, in loc sa suporte atatea suturi pentru un os.
Ce s-a intamplat dupa plecare mea, poate va intrebati? Ei bine, colegele mele au inceput sa-l paraseasca una dupa alta, pe rand. Pe prima care a plecat, la o saptamana dupa mine, a incercat sa o convinga : “Stiu cat de mult o admirati pe Ina si tineti la ea, dar nu o lasati sa va influenteze in acest fel!”. Cand i s-a spus ca, de fapt, eu o convinsesem pe ea sa mai ramana, pentru ca ea a vrut sa plece cu mult inainte, seful s-a intors, si m-a acuzat ca le-am spalat creierele. Uuuuuuuu! See Ina, the Brainwasher!
Vreo saptamana, doua colege mi-au facut munca, desi inca nu mi-a fost ocupata functia. Peste mai putin de o luna, o alta colega il va parasi si ea, iar astfel va reusi sa-i implineasca un mare vis fostului meu sef: acela de a realiza revista cu doar 2 redactori! Faptul ca, de cand am plecat eu, ziarul a devenit din saptamanal bilunar si si-a redus numarul de pagini, este doar cireasa de pe tort. Nu sunt atat de orbita de geniul meu incat sa-mi atribui aceste schimbari. Dar, privind in urma, simt ca este un fel de payback al sortii. “What goes around, comes around” canta atat de bine Justin.
Azi m-a binedispus teribil un mail de la o fosta colaboratoare de-ale noastre. S-a intors din concediu si a vrut sa stie ce materiale ii mai publicam, ocazie cu care am anuntat-o de binemeritata mea plecare. Iata ce mi-a raspuns, ridicandu-mi moralul cu cel putin 3 metri:
“Imi pare rau, pentru mine, ca nu mai lucrezi la X, desi nu stiu daca eu mai scriu acolo in aceste conditii. Multumesc pentru raspuns si sper sa mai colaboram. Daca o sa mai ai nevoie vreodata de un colaborator, stii pe cine sa suni. Sa ai o toamna frumoasa si succesul pe care stiu ca-l meriti!”
Tuturor celor care se amagesc spunandu-si ca “Nimeni nu este de neinlocuit”, think again! Toti avem trasaturi, calitati, defecte si stabilim legaturi cu cei din jur la fel de unice precum structura noastra genetica. Poti sa inlocuiesti pe oricine. Papa a murit, traiasca Papa, patriarhul a murit, traiasca patriarhul, Elena Francisc a plecat de la Cosmo, traiasca Gabriela Zavaleanu, Preston Burke a disparut, traiasca…hm...inca nu stiu ce personaj o sa-l inlocuiasca. Anyways, ideea de baza ramane aceeasi. Oricine este inlocuibil, dar nu oricine poate fi inlocuit. Iar cine nu vrea sa invete lectia asta, o sa sfarseasca…singur!
luni, 3 septembrie 2007
Notiunea de "glamour" sau, pe scurt, "glam" are acceptiuni diferite pentru fiecare dintre noi, dar, in cele din urma, ne aduce la un numitor comun: luxul, stralucirea, stilul, eleganta.
Cuvantul a pornit de pe colinele Hollywood-ului, a trecut ca o boare pe deasupra viilor, si-a ajuns sa poposeasca in cele mai diverse locuri, de la paginile revistelor glossy (sa nu uitam ca este o publicatie care chiar asa de numeste!), la etichetele produselor de beauty ("glam shine"), la stiluri de machiaj, de vestimentatie, la cate si mai cate. Dar cate dintre voi poate sa spuna ca a vazut vreodata, in carne si oase, macar o femie truly glamorous? Si nu ma refer aici la glam sintetic, care ofera ochiului aceeasi bucurie precum un maiou de lycra cu inscriptia "69". Hai sa ne gandim. Monica Barladeanu, de exemplu, desi frumoasa foc, nu o sa fie in viata ei glamorous. Loredana, de care am auzit de la cineva ca e "glamorous" e o tzatza dupa umila mea parere, si inca una care are pe mana prea multe materiale aurii si argintii. Andreea Raicu si Mihaela Radulescu? Femei stilate, fara indoiala, dar in nici un caz glamorous.
duminică, 2 septembrie 2007
Se ia o viata. Pe care, de bine de rau, ai purtat-o cateva sezoane bune, la rand. Viata ta nu e cu mult diferita de a celor din jur. Putin mai rarita pe la coate, de o culoare usor pamantie, atat cat sa nu atraga atentia, dar nici sa nu se demodeze prea curand. Din cand in cand, i-ai schimbat nasturii, ba chiar si captuseala de vreo doua ori. Ai mai dus-o si la spalatorie cand ai simtit ca nu poti sa o speli singura, te-au mai ajutat sa o « retusezi » cu cate un mic detaliu (o brosa, o margea) cele mai bune prietene, ori de cate ori ti se parea prea demodata sau pur si simplu prea banala.
Dar intr-o zi te-ai trezit, ai vrut sa-ti iei viata in spate, s-o pornesti spre birou, si ai observat ca...era prea stramta. Viata te strangea la umeri, iar daca te aplecai, puteai sa juri ca o sa se rupa in doua. Te-ai uitat ametita cateva minute bune in oglinda. Da, era viata ta, si totusi...De unde aparusera petele ale pe antebrat ? Cand ai ars-o la manson ? Cand s-a scamosat materialul in halul asta ? Dumnezeule, oare cat timp ti-ai purtat viata asa? Te-au vazut si altii in halul asta si nu ti-au spus nimic? In definitiv, fiecare are o viata a lui pe care sa o ingrijeasca, sa o mentina apretata si parfumata. De altfel, nu e nici un secret ca tindem sa ne asociem cu cei care au vietile ca ale noastre. Din material bun, rezistent, cu o cusatura impecabila, care sa se potriveasca aproape la orice ocazie.
Nimeni nu iti cere sa nu te mai recunosti nici tu cand te uiti in oglinda. Nimeni nu vrea sa porti o jacheta roz lacuita, daca tu esti genul jerseu in carouri. Dar tu stii ce gen esti? Cum iti vine viata ta?